ENERGETIKArs.com Prvi poslovni portal u Republici Srpskoj - CAPITAL.BA

Podnesena krivična prijava protiv bivšeg ministra Radislava Jovičića

Objavljeno u EKSKLUZIVNO

– MUP tereti svog bivšeg ministra da je platio avans za radio stanice koje nikada nisu isporučene
– Jovičić potpisao ugovor na osnovu izvještaja Komisije koja nije okrivljena
– Firma “Optel” koja je trebala isporučiti opremu gurnuta u stečaj

BANJALUKA, Uprava kriminalističke policije Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske podnijela je Okružnom Tužilaštvu Banjaluka krivičnu prijavu protiv bivšeg ministra unutrašnjih poslova Radislava Jovičića za krivično djelo nesavjestan rad u službi za koje je zaprijećena kazna zatvorom od jedne do osam godina, otkriva poslovni portal CAPITAL.ba.Резултат слика за radislav jovičić

Jovičić se tereti da je oštetio MUP za 260.445 KM koliko je avansno uplaćeno za isporuku uređaja za radio-vezu banjalučkoj firmi „Optel“ koja to nikada nije učinila.

Banjalučka firma namjenske industrije „Optel“ trebala je u roku od 35 dana od potpisivanja ugovora isporučiti MUP-u softver, 40 fiksnih i 120 ručnih radio stanica, repetitore, baterije i punjače marke „Hystera“.

Nad firmom „Optel“ u vlasništvu „Čajavec“ Banjaluka i „Zrak“ Teslić je 09. juna ove godine otvoren stečajni postupak. Poslednjih pet godina konstatno posluje sa gubitkom koji je iznosio i do 225 hiljada KM. Imali su najviše devet, a najmanje tri prijavljena radnika, a 2015. godine su imali prihod od samo osam hiljada KM.

Potvrđujući ovu informaciju, u Okružnom tužilaštvu Banjaluka naveli su da se „predmet nalazi u radu kod postupajućeg tužioca“.

Okružnom javnom tužilaštvu Banja Luka 22. jula 2016. godine, od strane MUP RS-Uprave kriminalističke policije, dostavljen je izvještaj protiv Radislava Jovičića i drugih, zbog krivičnog djela Nesavjestan rad u službi iz člana 354 stav 2 u vezi sa stavom 1 Krivičnog zakona RS. Predmet se nalazi u radu kod postupajućeg tužioca i u fazi je istrage“, navodi se u odgovoru Tužilaštva dostavljenom CAPITAL-u.

Ovim članom KZRS, propisano je da „službeno lice koje svjesnim kršenjem zakona ili drugih propisa, propuštanjem dužnosti nadzora ili na drugi način očigledno nesavjesno postupa u vršenju službe, iako je bilo svjesno ili je bilo dužno i moglo biti svjesno da usljed toga može nastupiti teža povreda prava drugog ili veća imovinska šteta, pa takva povreda ili šteta i nastupi, kazniće se novčanom kaznom ili zatvorom do dvije godine“.

U stavu 2, na koji se poziva MUP u izvještaju dostavljenom Tužilaštvu, dodaje se da „ako je usljed djela iz stava 1. ovog člana došlo do teške povrede prava drugog ili nastupila imovinska šteta u iznosu koji prelazi 50.000 KM, učinilac će se kazniti zatvorom od jedne do osam godina“.

Postupak, ugovor, avans..

Prema našim informacijama, Jovičić je ugovor sa „Optelom“ potpisao nakon što je proveden postupak po članu 5. Zakona o javnim nabavkama BiH, na koji se javilo više ponuđača.

Komisija za izbor je ocijenila ponude i dostavila izvještaj u kojem je kao najbolju ocijenila firme „Optel“, te je nejasno kako niko od članova komisije nije obuhvaćen krivičnom prijavom.

Nakon što je isplaćen avans, a roba nije isporučena u ugovorenom roku, sklopljen je aneks sporazuma, ali ni novi rok nije ispoštovan.

MUP je potom blokadom računa, uspio vratiti dio uplaćenog novca, ali ostatak će pokušati dobiti u stečajnom postupku.

U međuvremenu, radio stanice i ostala oprema je nabavljena od druge kompanije, tako da MUP nije ostao bez potrebnih uređeja.

Glavna služba za reviziju RS je u svom izvještaju o kontroli MUP-a za 2015. godinu zatražila „ispravku neopravdanog avansa firmi „Optel““ od 246 hiljada KM, dodajući da je zbog ovog „neopravdanog avansa pokrenut tužbeni zahtjev“.

Banjalučko Tužilaštvo se u odgovoru, nije osvrnulo na činjenicu da ni poslije pet mjeseci od podnošenja izvještaja MUP-a nije zatražilo podizanje optužnice ili odbacilo izvještaj Uprave kriminalističke policije, posebno jer se radi o osobi koja je nepune dvije godine bila na izuzetno odgovornoj funkciji u RS.

Radislav Jovičić je bio ministar unutrašnjih poslova u Vladi RS od 12. marta 2013. do 18. decembra 2014. godine.

Jovičić danas nije odgovarao na telefonske pozive.

CAPITAL: Siniša Vukelić

 

 

Ključne riječi:  , , , ,

Komentari |


Komentari (3)

  • Gile

    A sad savjesno upravlja novom bankom!

  • BOT

    Bilo je dobro dok su zajedno lapali, sad kada se izgleda trebalo rastaliti, neko nije dobio svoj dio….

  • Sin Dragan

    Sve ovo samo zato što je rekao da je u aferi “papak” snimak autentičan!

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

(obavezno)

Pravila komentarisanja

Slobodno komentarišite, kritikujte i izrazite svoje mišljenje,

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu info@capital.ba

A- A A+