Capital.ba

Pod prijetnjom potpunog kraha osiguravajuća društva Srpske potpisuju Sporazum

12.05.2014. / 14:57

– Direktori 19 osiguravajućih društava: „OD PETKA POŠTENO“!!!

BANJALUKA, Direktori 19 osiguravajućih društava sa sjedištem ili predstavništvom u Republici Srpskoj potpisaće 16. maja u Banjaluci zajednički Sporazum koji bi trebao konačno da iskorijeni međusobne nelegalne i nelojalne popuste u sistemu autoodgovornosti koje su davali upravo osiguravači, što im se sada vratilo kao bumerang koji prijeti da potpuno uruši sistem, saznaje poslovni portal CAPITAL.ba.sporazum

Svjesni teškog stanja u sektoru osiguranja, koje prijeti da dovede do potpunog kraha ove djelatnosti, a što bi imalo nesagledive posledice kako po društva za osiguranje tako i po cijeli finansijski sektor Republike Srpske, a ne bježeći od svoje odgovornosti za ovakvo teško stanje, članice Udruženja društva za osiguranje Republike Srpske su, u cilju oporavka i izlaska iz krize u kojoj se nalaze i uvođenja reda na tržištu osiguranja autoodgovornosti na području Republike Srpske zaključujemo Sporazum…“, navodi se u uvodu usaglašenog “Sporazuma o primjeni Uslova i jedinstvenog Premijskog sistema autoodgovornosti“.

A SAD PO ZAKONU!?

Zanimljivo, direktori će se potpisom u petak u 12.00 časova u zgradi Vlade RS, pred ministrom finansija RS Zoranom Telegeltijom i direktoricom Agencije za osiguranje RS Božanom Šljivar, obavezati da će od 16. maja ove godine „poštovati zakon“, čime zapravo priznaju da su ga kršili.

„Potpisnici sporazuma se obavezuju na dosljednu primjenu Zakona o društvima za osiguranje Republike Srpske, Zakona o posredovanju u osiguranju, Zajedničke tarife premija i cjenovnika za osiguranje od odgovornosti za motorna vozila u RS i Zajedničkih uslova za osiguranje od odgovornosti za motorna vozila u RS i drugih zakonskih i podzakonskih propisa koji regulišu oblast osiguranja od autoodgovornosti. Obavezujemo se da ćemo strogo sankcionisati svako nepoštovanje, odnosno odstupanje od premijskog sistema (uključujući poslove s posrednicima, zastupnicima, leasing kućama, dilerima, bankama, na tenderima i sl.)“, navodi se u Sporazumu koji je u posjedu portala CAPITAL.ba.

KAKO SMO TO RADILI….

Pod nepoštovanjem sada će, tvrde, podrazumijevati sve ono što je većina osiguravajućih kuća u RS otvoreno radila: od odobravanja popusta koji prelazi maksimalni bonus od 50%, gratis tehničkih pregleda, baždarenja tahografa, do besplatnog goriva ili servisa, plaćanja osiguranja u ratama mimo banaka, poklanjanja zelene karte, naplaćivanje premije na osnovu proizvoljno utvrđenih karakteristika vozila, odobravanje popusta na gotovinska plaćanja, popust tokom praznika….osiguranje

U Sporazumu otkrile su osiguravajuće kuće da neće dozvoliti ono što su očito međusobno tolerisali, beskrupulozno boreći se za osiguranike. Nema više nezakonite isplate zastupnicima i osiguranicima u obliku provizija mimo dozvoljenih, povrata dijela premije putem obrazaca doplata-povrat premije, putem reklama ili zakupnina ili korištenjem dvostruke serije polisa sa istim serijskim brojevima.

Javno, pred regulatorom i ministrom finansija, u Sporazumu priznaće osiguravajuće kuće da neće više biti „plaćanje provizija i druga materijalna davanja zastupnicima i posrednicima u osiguranju preko iznosa 10% od realizovane premije osiguranja“…“preuzimanje zastupnika drugih osiguravajućih društava bez prethodnog obavještenja ili pismene saglasnosti osiguravajućeg društva iz koga bi zastupnik prešao u drugo osiguravajuće društvo (damping po osnovu veće provizije za zastupanje iz koje zastupnik daje popuste)“…“,osiguravajuća društva se obavezuju da obračunavaju i isplaćuju proviziju zastupnicima i posrednicima u skladu sa odredbama zakonskih i podzakonskih propisa“.

Prema članu 4. direktori društava za osiguranje su odgovorni za primjenu ovog Sporazuma.

Društva za osiguranje su dužna stalno pratiti i nadzirati rad fizičkih i pravnih lica koja u ime i za račun društva za osiguranje obavljaju poslove osiguranja, kako bi spriječili kršenje ovog Sporazuma.

Društvo za osiguranje koje utvrdi da je radnik, zastupnik ili posrednik u osiguranju zaključio ugovor o osiguranju suprotno Zajedničkoj tarifi premija i cjenovnika za osiguranje od odgovornosti za motorna vozila u Republici Srpskoj, obavezno je da od tog lica naplati razliku između naplaćene premije osiguranja i stvarno obračunate premije.

Potpisnici Sporazuma

potpisniciPotpisnici Sporazuma su: “Bobar osiguranje“, Brčko-gas osiguranje“, „Drina osiguranje“, „Jahorina osiguranje“, „Dunav osiguranje“, „Nešković osiguranje“, „Osiguranje Garant“, „AURA osiguranje“, „Krajina osiguranje“, „Triglav osiguranje“, „Mikrofin osiguranje“, „Bosna-Sunce osiguranje“, „Camelija osiguranje“, „Croatia osiguranje“, „Euroherc osiguranje“, „Sarajevo osiguranje“, „Uniqa osiguranje“, „VGT osiguranje“, „Zovko osiguranje“.

CAPITAL: Siniša VUKELIĆ

Share Tweet Preporuči

Tagovi:

Povezane vijesti

Komentari

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu info@capital.ba

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Komentari na članak: Pod prijetnjom potpunog kraha osiguravajuća društva Srpske potpisuju Sporazum

 1. sudija

  tuga, smijeh, tuga …

 2. ANTENA

  trla baba lan…ništa od toga
  biće: ko prije djevojci, njegova djevojka
  kao i do sad

 3. Vladimir

  Druže Vukeliću,može pitanje,
  Šta tačno misle kada kažu da će se obavezati da strogo sankcionišu? Pojasnite molim…
  Hvala