Capital.ba

Počinju pripremni radovi na izgradnji Bloka 7: BiH dobija energetsku nezavisnost

08.10.2019. / 7:45

TUZLA, Nakon višemjesečne trakavice uklonjene su sve kočnice za izgradnju Bloka 7 Termoelektrane u Tuzli. Pripremni radovi počeće u narednih desetak dana, a prvi zvanični radovi na izgradnji ovog termoenergetskog objekta očekuju se do kraja 2019. godine, potvrdio je izvršni direktor za kapitalne investicije Elektroprivrede BiH Senad Salkić.

Protekle sedmice Elektroprivreda BiH dobila je pismo podrške Vijeća ministara BiH koje omogućava da se postigne efektivnost dosad potpisanih ugovora, čime su konačno povučene sve kočnice koje su onemogućavale izgradnju Bloka 7 u Tuzli.

“Exim banka će na temelju ovog pisma potpisati obavještenje o početku efektivnosti ugovora, što znači i zvaničan početak realizacije EPC ugovora s kineskim partnerima i prva povlačenja kreditnih sredstava. Mi računamo da ćemo do kraja ove godine imati efektivost ugovora i kineske partnere u punom kapacitetu u poslu”, kazao je Salkić za Klix.ba.

Trenutno su u toku zadnje aktivnosti na uvođenju domaćeg konzorcija kompanija koje će raditi na pripremim radovima za izgradnju Bloka 7 u Tuzli, a prema Salkićevim riječima, prvi radovi na terenu se očekuju za desetak dana.
Na čelu konzorcija je kompanija ITC iz Zenice, učesnici su Integral Inženjering Banja Luka i Prijedorputevi, a pripremljeno gradilište će se etapno predavati kineskim partnerima.

Blok 7 će biti spojen na transformatorsku stanicu Elektroprenosa BiH u mjestu Ljubače kod Tuzle, a trenutno se usaglašava trasa dalekovoda kojim će ovaj elektroenergetski objekt biti priključen na dalekovodnu mrežu.

“S obzirom na to da se radi o novom bloku, mi ćemo pristupiti izmjeni postojeće ili odabiru nove trase te ćemo izgraditi novi dalekovod koji će spojiti novi blok sa transformatorskom stanicom na Ljubačama. Sa Elektroprenosom BiH smo u stalnom kontaktu povodom ovog pitanja, radimo na usaglašavanju trase i biramo rješenje koje će biti optimalno, a kako bismo ga realizirali u što kraćem vremenu, uz što manji obim investicije, ali isto tako i omogućili da Blok 7 bude na najbolji mogući način konektovan na elektroenergetski sistem BiH”, istakao je Salkić.

Izgradnjom Bloka 7 Termoelektarne u Tuzli naša zemlja dobija energetsku nezavisnost koja se mjeri dužinom od 50 godina.
Ovaj elektroenergetski objekt će zamijeniti postojeće blokove tri, četiri i pet u Termoelektrani Tuzla, ukupne instalirane snage 500 megavati.
On će, prema Salkićevim riječima, ostvarivati znatno manju potrošnju uglja, uz rast količine proizvedene električne energije.

“Dobit ćemo jedan novi blok instalirane snage od 450 megavati. Iako je nešto manje snage, on će zbog svoje efikasnosti proizvoditi deset posto više energije, nego što to rade trenutni blokovi. Potrošnja uglja će biti manja za nekih 1.100.000 tona uglja na nivou jedne godine”, naglašava Salkić.

On je naveo i da izgradnja Bloka 7 znači cjenovnu stabilnost električne energije za potrošače u našoj zemlji, naglasivši da bismo bez ovog energetskog objekta imali manjak električne energije koja bi se morala namirivati kupovinom na tržištu, što bi značilo i drugačije cijene.

“Također, ovim se obezbjeđuje i eksploatacija uglja za narednih 40 godina u rudnicima Kreka, Đurđevik i Banovići. Pored toga, obezbjeđuje se grijanje Tuzle i Lukavca, a u perspektivi i Živinica, s obzirom na to da će se vrlo brzo pristupiti izgradnji vrelovoda prema tom gradu. Na taj način ćemo s Blokom 7 zaokružiti jednu ukupnu elektroenergetsku sliku, ne samo Tuzle i tuzlanske regije, nego i Federacije BiH”, ističe izvršni direktor za kapitalne investicije Elektroprivrede BiH za Klix.ba.

Kako je naglasio, Blok 7 će biti moderan i savremen blok koji će proizvoditi električnu energiju po ekološki potpuno prihvatljivim normama koje su propisane evropskim direktivama, ali i domaćim zakonodavstvom.

“U odnosu na postojeću termoelektranu i blokove koje ćemo tada ugasiti, bit će višestruka smanjenja svih emisija u zrak te ćemo imati jedno prijatno okruženje oko same termoelektrane, što je izuzetno bitno za građane koji gravitiraju tom području”, potcrtao je Salkić.

Ukupna vrijednost projekta izgradnje Bloka 7, odnosno EPC ugovora je 722 miliona eura. Od toga 15 posto je vlastito učešće Elektroprivrede BiH, dok je ostatak kredit Exim banke. Pripreme radove kao uvertiru u izgradnju Bloka 7 snosit će Elektroprivreda BiH iz vlastitih sredstava. Klix.ba

Share Tweet Preporuči

  Tagovi:

  Povezane vijesti

  Komentari

  Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
  Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

  Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!