Capital.ba

Početak godine potopio berzanske indekse u BiH

12.02.2016. / 9:32

berzaBANJALUKA, Početak ove godine donio je negativne trendove na obje berze u BiH, pa je tako januar obilježen padom svih berzanskih indeksa, pokazuju podaci berzi.

Posmatrajući te podatke, očigledno je da su indeksi Sarajevske berze (SASE) u januaru doživjeli nešto veći pad u odnosu na indekse Banjalučke berze. Tako je na SASE indeks investicionih fondova BIFX u januaru zabilježio pad od -3,80 odsto, dok je glavni indeks te berze SASX-10, koji prati kretanje cijena prvih 10 kompanija na tržištu SASX-10 u minusu -2,31 odsto. Negativan je bio i indeks SASX-30, u čiji sastav ulazi 30 kompanija sa primarnog slobodnog tržišta, i to za 2,77 procenata.

Kada je u pitanju Banjalučka berza, sva četiri indeksa su zabilježila pad, pa je tako najveći pad indeksa ERS10 – koji obuhvata preduzeća iz sistema “Elektroprivrede RS”, iznosio -2,69 odsto. Berzanski indeks Republike Srpske (BIRS) zabilježio je pad od 1,54 odsto, dok je u negativnoj teritoriji bio i Indeks investicionih fondova Reublike Srpske (FIRS) i to za 1,56 procenata. U minusu je u januaru bio i Indeks obveznica RS (ORS) i to za 0,45 procenata.

Milan Božić, direktor Banjalučke berze, rekao je da je opšti berzanski indeks RS, pri relativno malom prometu, izgubio oko jedan odsto vrijednosti u januaru. Dodao je da na kretanje indeksa najviše utiče vrijednost akcija preduzeća iz sistema “Elektroprivrede RS” koje učestvuju sa oko 40 odsto u njegovoj strukturi.

“Da bi tržište akcija bilo atraktivnije za investitore, neophodno je definisati održive tržišne modele poslovanja iz kojih bi investitori mogli uočiti pozitivne trendove i predvidjeti finansijske rezultate”, kazao je Božić. Naglašava da bi unapređenje korporativnog upravljanja, posebno u preduzećima sa značajnim učešćem državnog vlasništva, trebalo da bude prioritet, s obzirom na to da je isključivo finansiranje iz kredita dugoročno neodrživo.

“Kada se pred investitore izađe s održivim konceptom korporativnog upravljanja, može se očekivati veći interes investitora, a samim tim i rast tržišta akcija”, naveo je Božić. Prema njegovim riječima, u posljednjih nekoliko godina bolji pokazatelj kretanja na berzi je obveznički indeks (ORS), koji je samo tokom prošle godine porastao za 19 odsto, a od početka računanja, u maju 2011. godine, je tačno udvostručio vrijednosti.

Almir Mirica, izvršni direktor Sarajevske berze, rekao je da je, budući da indeksi odslikavaju kretanje cijena vrijednosnih papira koje ulaze u njegov sastav, svaka promjena vrijednosti indeksa uslovljena kretanjem cijena tih dionica.

“Pad vrijednosti indeksa SASX-10, na primjer, koja je u januaru iznosila 2,31 odsto, uzrokovana je prije svega padom vrijednosti dvije kompanije s najvećim uticajem (ponderom) na kretanje indeksa – ‘BH Telecom’ i JP ‘Elektroprivreda BiH'”, rekao je Mirica i dodao da obje kompanije imaju ponder od 20 odsto u okviru indeksa SASX-10. Naglasio je da objašnjenje razloga pada ili porasta vrijednosti određenih dionica nije u domenu Sarajevske berze, ili uopšteno berzi. Ipak, kazao je da je bitno samo napomenuti da su padovi cijena kod konkretno ovih dionica bili praćeni relativno malim prometima. Nezavisne novine

Share Tweet Preporuči

  Tagovi:

  Povezane vijesti

  Komentari

  Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
  Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

  Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!