Capital.ba

Plate u zdravstvu u Srbiji prema rezultatima rada

05.12.2011. / 17:27

BEOGRAD, Plate zaposlenih u zdravstvenim ustanovama zavisiće i od rezultata rada jer je novim sistemom obračuna i isplate zarada uvedeno nagrađivanje, utvrđeno izmjenama Zakona o platama u državnim organima i javnim službama koje je Skupština Srbije danas usvojila.

Izmjenama tog zakona uspostavlja se nov način obračuna i isplate plata koji uvodi nagrađivanje prema rezultatima rada, čime će se, kako navodi predlagač, stvoriti i uslovi za sprovođenje reforme u finansiranju zdravstvene zaštite. Novim sistemom obračuna i isplate plata zaposlenih u zdravstvenim ustanovama plata se sastoji od osnovne plate, dijela po osnovu radnog učinka i dodataka na platu.

Dio plate po osnovu radnog učinka određivaće se procentualnim uvećanjem osnovne plate, koje izražava priznat učinak po osnovu obima rada, kvaliteta izvršenog posla, broja i strukture opredjeljenih osiguranih lica. Utvrđeno je da dodatak na platu pripada za vrijeme provedeno u radnom odnosu u visini 0,4 odsto od osnovice za svaku godinu. Dodatak na platu obračunavaće se u visini utvrđenoj propisima o radu, a osnovicu za obračun dodatka na platu činiće osnovna plata utvrđena Zakonom o platama.

Izmjenama zakona na primarnom nivou zdravstvene zaštite uveden je novi model plaćanja za pružene zdravstvene usluge u domovima zdravlja, odnosno plaćanje po stanovniku, što će, kako navodi predlagač, uspostaviti pravednu raspodjelu sredstava domovima zdravlja i mogućnost nagrađivanja prema rezultatima rada.

Na sekundarnom i tercijarnom nivou zdravstvene zaštite uveden je model finansiranja prema dijagnostički srodnim grupama, odnosno paketima usluga. Na osnovu tih godišnjih paketa usluga koji odgovaraju pojedinačnim dijagnostički srodnim grupama prenosiće se sredstva zdravstvenim ustanovama na sekundardnom i tercijarnom nivou zdravstvene zaštite.

Izmjene Zakona počinju da se primjenjuju 1. jula 2012. Beta

Share Tweet Preporuči

  Tagovi:

  Povezane vijesti

  Komentari

  Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
  Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

  Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

  Komentari na članak: Plate u zdravstvu u Srbiji prema rezultatima rada

  1. Hakija Đozić

   UNIKAT

   Hakija ĐOZIĆ – Armin ĐOZIĆ

   RADNA VERZIJA

   MJERENJE EFEKTIVNOSTI RADA
   KOD NE-PRIVREDNIH SUBJEKATA SISTEMA
   -ogledni model za utvrđivanje zarada prema «rezultatima rada», model „samo-vrednovanje“
   -priručnik-

   Deklaracija o pravima čovjeka i građanina 1789. godina

   Predstavnici francuskog naroda, konstituirani u Narodnu skupštinu, smatraju da je uzrok državne nesreće i pokvarenosti vlada leži jedino u neznanju, u nehaju i u preziranju ljudskih prava…
   Član XIII
   Za održavanje javne sile i za troškove administracije neophodno je potrebno da građani plaćaju zajednički doprinos. Taj doprinos se mora podjednako rasporediti prema njihovoj sposobnosti.
   Član XIV
   Građani imaju pravo da, bilo lično ili preko svojih predstavnika, rješavaju o tome da li potreban javni doprinos, da na njega slobodno pristanu, da nadziru njegovu upotrebu, određuju njegovu stopu, način naplate i trošenja.
   Član XV
   Društvo ima pravo da zahtijeva od svakog javnog službenika da u svako doba položi račun o svome radu.
   Član XVI
   Svakom društvu u kome nisu zajamčena prava i u kome ne postoji podjela vlasti, nedostaje Ustav.
   Član XVII
   Svojina je nepovredivo i sveto pravo. Niko ne može biti lišen ovog prava osim ako imaju javne potrebe, ali u tom slučaju samo kada to zakon dopušta i uz pravičnu neophodnu naknadu.
   ….
   BiH se ne pridržava, nespornih norme o javnoj potrošnji demokratskih država

   Administracija BiH sad troši 2/3 ND
   Nerealna javna potrošnja BiH, naravno, uništava joj i bitnu materijalnu osnovicu
   Sve dosadašnje rasprave o javnoj potrošnji BiH, očito, predstavljaju
   opstrukciju realnih rješenja
   Grafički prikaz nekih anomalija po osnovu raspolaganja sa ND od strane naših DPZ
   Sarajevo, 12. mart 2012. godine