ENERGETIKArs.com Prvi poslovni portal u Republici Srpskoj - CAPITAL.BA

Penzioneri u Srpskoj još čekaju penzije iz FBiH

Objavljeno u OSTALO

penzioneriBANJALUKA, Još nijedan penzioner iz Srpske koji je penziju do 1992. godine zaradio na teritoriji FBiH i koji prema posljednjim izmjenama Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju FBiH ima pravo da mu ona bude isplaćena iz Federalnog zavoda MIO/PIO, nije dobio penziju iz Federacije.

To je “Glasu Srpske” potvrdio portparol Fonda penzijsko-invalidskog osiguranja RS Tihomir Joksimović.
– FBiH nije od Srpske preuzela isplatu penzija još ni za jednog penzionera, jer da bi to uradili trebalo je prvo da se obrate nama da mi tu osobu skinemo sa svoje liste za isplate, a mi nismo dobili nijedan takav zahtjev – rekao je Joksimović.
Federalni zavod PIO/MIO najavio je u oktobru prošle godine da će preuzeti isplatu penzija za 3.402 penzionera iz RS koji su je do aprila 1992. zaradili na teritoriji FBiH i vratili se da žive u svojim prijeratnim opštinama.
Pravo na penziju u FBiH do 1992. godine ostvarilo je 38.000 ljudi, a danas u Srpskoj sa tim pravom ima svega 22.677 penzionera. Samo od 2005. godine umrlo je više od 15.000 penzionera za koje je isplatu penzija trebalo da preuzme FBiH.
Do danas Fond PIO RS je po tom osnovu u gubitku oko 545 miliona maraka.
Klub srpskih delegata u Domu naroda Parlamenta BiH prošle sedmice podnio je Ustavnom sudu BiH zahtjev za ocjenu ustavnosti Zakona o PIO FBiH i njegovim izmjenama, jer smatra da su izvor diskriminacije.
U apelaciji je navedeno i da BiH nije učinila ništa da otkloni diskriminaciju, shodno nalogu Suda za ljudska prava u Strazburu, a da je FBiH to učinila isključivo pod pritiskom javnosti i donijela zakon koji je i dalje diskriminatorski.
U Federalnom zavodu MIO/PIO tvrde da Zakon o PIO i njegove izmjene i dopune nisu diskriminatorski.
– Zakon je izrađen na osnovu odredaba iz presude Suda u Strazburu, usvojen je od strane Parlamenta FBiH, te smatramo da je zahtjev srpskih delegata za ocjenu njegove ustavnosti neosnovan i da će kao takav biti odbijen – rekao je stručni saradnik kancelarije za odnose sa javnošću Federalnog zavoda MIO/PIO Tomislav Kvesić.
On je rekao da je federalni Zavod ranije primio oko 17.000 zahtjeva za preuzimanje korisnika koji penziju primaju iz Fonda PIO RS, a prijave će biti obrađene na osnovu novih zakonskih odredaba.
– Koliko će osoba zadovoljiti uslove koje propisuju Zakon i Pravilnik o ostvarivanju prava, sa sigurnošću ćemo znati kada bude završena obrada pristiglih zahtjeva – rekao je Kvesić.
Direktor Fonda PIO RS Mladen Milić ranije je izjavio da nisu zadovoljni djelimičnim rješenjem koje je povrh svega diskriminatorsko.
Predsjednik Udruženja penzionera RS Rade Rakulj rekao je “Glasu Srpske” da će ovo udruženje informisati evropski Komitet ministara, koji je zadužen za praćenje sprovođenja sudskih odluka, da Federacija izbjegava da izvrši svoju obavezu.
– FBiH je našla rješenje da obmane Sud u Strazburu kako izvršava njihovu presudu a, u stvari, još niko od penzionera koji imaju pravo da prime penziju iz FBiH nije je dobio – rekao je Rakulj.

Ustavni sud
Ustavni sud BiH primio je zahtjev Kluba Srba u Domu naroda Parlamenta BiH za ocjenu ustavnosti Zakona o PIO FBiH i izmjena i dopuna tog zakona i na njemu će se odmah raditi, potvrdio je generalni sekretar tog suda Zvonko Mijan.
– Ne mogu da preciziram kada će odluka biti donesena, ali je napravljen raspored plenarnih sjednica na kojima se može zasjedati i prva takva je krajem marta – rekao je Mijan. Glas Srpske

Ključne riječi:  , , , , , , ,

Komentari |


Komentari (0)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

(obavezno)

Pravila komentarisanja

Slobodno komentarišite, kritikujte i izrazite svoje mišljenje,

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu info@capital.ba

A- A A+