Capital.ba

Pečenje, rakija i vino na Crvenim i Crnim stijenama

13.06.2022. / 16:08

JAHORINA – Malo je stvari tako dobrih za dušu kao ukusi tradicionalne kuhinje i zanimljivi ukusi koji su predstavljeni u vješto spremljenim jelima sa prizvukom nostalgije u okviru trodnevne manifestacije “Gastro turizam – Jahorina”.

FOTO: Kuhinjica BH

“Kuhinjica” je proteklog vikenda, na šestom “Gastro-turizmu”, u saradnji sa turističkim organizacijama grada Istočno Sarajevo i opštine Pale i hotela “Vučko” okupila novinare 35 medijskih kuća iz Bosne i Hercegovine koji su uživali u tradicionalnim jelima koja se vijekovima poslužuju na Jahorini i na Romaniji.

U hotelu “Vučko” je prvog dana druženja, 10. juna, predstavljena bogata gastro ponuda, a večeru domaćina je pripremio glavom i bradom šef Saša Đokić. Uz dobru muziku i tečne proizvode vinarije “Pajić” novinari su mogli uživati u šarolikoj lepezi bogatih ukusa.

Direktor i vlasnik hotela “Vučko” Aleksandar Prović kaže da je pored bogate gastro ponude Jahorina postala destinacija noćnog provoda zahvaljujući mnogim dešavanjima. On je za ljetni period najavio koncerte poznatih zvijezda.

FOTO: Kuhinjica BH

Prović je na konferenciji za novinare rekao da je svim hotelijerima na Jahorini cilj da planina “živi” tokom čitave godine, a u prelaznom periodu, tokom proljeća i jeseni, organizuju se brojni kongresi i seminari.

“Jahorina je postala destinacija koja je popularna po tome i interesantna za cijeli region za takvu vrstu dešavanja”, rekao je Prović.

On je  dodao da hotel “Vučko” priprema kongresne sale koje će biti u funkciji vjerovatno od proljeća naredne godine.

FOTO: Kuhinjica BH

“Jedna je kapaciteta 350 mjesta i dvije male po 150 mjesta. Osim toga, u pripremi su i otvoreni-zatvoreni bazen, a planirani završetak je u maju sljedeće godine”, kaže Prović.

Festivali, andrenalin, avantura…

Iz Olimpijskog centra Jahorina su tokom ljetne sezone, na Jahorini, na radost mnogih posjetilaca najavili da će biti organizovana dva fenomenalna događaja – “Detoks Jahorina” i “Fešn vikend Jahorina”.

Pored pomenutih, za ljubitelje avanture pripremili su i “Vučkolend avantura park”, u okviru kojeg je i najduži planinski bob u Jugoistočnoj Evropi, atrakcije nautikdžet, baterflaj i ziplajn koji se prostire iznad akumulacionog jezera na vrhu planine, kao i druge atrakcije.

Iz OC Jahorina kažu da turistima na raspolaganju stoje šetnje označenim planinskim stazama, biciklizam, panoramsko razgledanje planinskih vrhova, vožnja kvadovima, dječje atrakcije, tjubing staze i mnogi drugi sadržaji koje će posjetioci moći da koriste od 1. jula.

FOTO: Kuhinjica BH

Iz Turističke organizacije Pale najavili su bogatu turitičku ponudu tokom ljeta. Početak ljetne sezone na Jahorini zakazan je za prvi jul, a biće otvorena spektakularnim festivalom koji će podrazumijevati tri konceptualno različite, no kompatabilne cjeline – hedonizam, odmor i turizam.

Direktor Turističke organizacije opštine Pale Dragan Jakić kazao je da će tokom čitavog ljeta turistima biti ponuđeno mnoštvo zanimljivih događaja.

“Sigurni smo da će Jahorina i opština Pale sa svojim destinacijama, kao što su Ravna planina i Romanija biti jedna od najzanimljivijih za turiste koji žele da dođu i da uživaju u čistoj priodi i adrenalinskim sportovima”, kazao je Jakić.

Vršilac duznosti direktora turističke organizacije grada Istočno Sarajevo Igor Ikonić rekao je da se turistička ponuda ovog kraja dobrim dijelom oslanja na gastro ponudu, jer se veliki broj turista vraća upravo zbog specijaliteta koji se spremaju u ovom dijelu Srpske.

On je rekao da je u fokusu aktivan odmor u prirodi, te da se turistima pored ljepota Jahorine, žele približiti i ljepote Romanije, Ravne planine, Trebevića.

FOTO: Kuhinjica BH

“Romanija je u zadnje dvije godine doživjela jedan procvat pogotovo sa Via Ferratom na Crvenim stijenama”, kaže Ikonić najavivši da se adrenalinski sadržaj Ferrate priprema i na Crnoj stijeni koja je takođe pozicionirana na Romaniji.

Sa ljepotama prirode i samih Crvenih stijena mogli su se upoznati i novinari koji su šetnjom kroz šumu uspješno osvojili vidikovac, ali zbog loših vremenskih uslova nisu mogli spoznati avanturu penjanja Via Ferratom Sokolov put.

“Via Ferrata Sokolov Put” na Romaniji je sigurna staza po stijenama uređena čeličnim pomagalima koja je namijenjena svima, pogotovo onima bez prethodnog alpinističkog iskustva.

FOTO: Kuhinjica BH

Dužina “Via Ferrate” iznosi 350 metara i sa dva viseća mosta predstavlja jedinstvenu atrakciju u Bosni i Hercegovini. Ovaj adrenalinski sadržaj, kako su nam rekli iz TO Pale, ljubiteljima avanturizma i ekstremnih sportova pružiće veliko uzbuđenje uz maksimalnu sigurnost.

Odmor uz specijalitete

Nakon šetnje na čistom planinskom vazduhu do vidikovca i Crvenih stijena organizovan je ručak u prirodi, u Planinarskom domu “Crvene stijene”, a tom prilikom novinari su probali romanijsku jagnjetina i prasetinu sa ražnja i domaći kajmak.

Novinari su prethodno obišli manastirski hram svetog velikomučenika Georgija na Ravnoj Romaniji, poznat kao Sokolica, koji je osvećen 11. avgusta 2002. godine. Hram je osvetio mitropolit dabrobosanski Nikolaj i ustanovio crkvenu opštinu i parohiju Ravna Romanija. Izgradnja hrama je počela 1996, monasi su se uselili 2001, a dvije godine kasnije svi radovi na bogomolji su završeni.

Merriotov poklon nepcima

Gastronomski užitak druge večeri pripremili su gosti – Courtyard by Marriott Banjaluka, a njihov šef kuhinje Dragan Šljivić predstavio se degustacijskim menijem koji će novinari dugo pamtiti.

FOTO: Kuhinjica BH

Kao uvijek iz “Kuhinjice” su se potrudili da ne nedostaje ni vina koje su nesebično obezbijedile vinarije “Anđelić”, “Pajić”, “Kutjevo” i “Fazan”. Bilo je tu i sjajne rakije od “Jahorinske divlje kruške”, likera “Reina”, vode “Vivia”, ali i domaćih sokova.

I šećer na kraju, trećeg dana obilježio je odlazak novinarske ekipe na Ravnu planinu, penanje gondolom do jezera i neizbježan zip line.

Jahorina, Romanija i Ravna planina su bile savršeno mjesto gastro-prezentacije televizijskog serijala “Kuhinjica”.

Ljepota ovih planina i okoline, kao i gastro-ponuda sa ovih prostora, privukla je veliki broj novinara i snimatelјa.

Direktor ovog gastro-serijala Zorica Đukić istakla je da će prezentacija domaćih jela i u nastavku biti u fokusu ove emisije.

CAPITAL

Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!