Capital.ba

„Pavgord“ ponudio 45 miliona KM za otkup svih potraživanja FG „Birač“

07.06.2017. / 17:28

– Povjerioci će se naknadno izjasniti o ponudi „Pavgorda“
– Skupština nije glasala o izvještaju stečajnog upravnika niti o njegovim prijedlozima da podrže stečaj „Alumine“ i „Mehanike“ 
– Povjerioci nezadovoljni radom stečajnog upravnika
– Povjerioci raspravljali o kupovini mercedesa od 200.000 KM

BIJELJINA, Vlasnik preduzeća „Pavgord“ iz Foče Gordan Pavlović ponudio je danas da za 45 miliona KM otkupi priznata potraživanja od svih povjerilaca Fabrike glinice „Birač“ u stečaju koja iznose 90 miliona maraka.

Skupština povjerilaca FG „Birač“ u stečaju danas je odlučila da povjerioci u roku od osam dana, posredstvom Okružnog privrednog suda Bijeljina, od uprave „Alumine“ zatraže dodatna pojašnjenja o posaljedicama zaustavljanja proizvodnje u „Alumini“, te da se izjasne o zvaničnoj ponudi fočanskog biznismena, koji je ponudio otkup priznatih potraživanja FG „Birač“, javlja dopisnik CAPITAL-a.

Skupština povjerilaca nakon četvoročasovnog zasijedanja u Okružnom privrednom sudu u Bijeljini nije danas glasala o izvještaju stečajnog upravnika Laze Đurđevića o toku sprovođenja stečajnog postupka između dvije skupštine povjerilaca, a nije glasala ni o predloženim odlukama stečajnog upravnika Laze Đurđevića.

Đurđević je predložio da ga Skupština povjerilaca zaduži da “naloži upravi „Alumine“, u slučaju ponovne blokade računa tog preduzeća ili nastavka negativnog poslovanja, plansko zaustavljanje proizvodnog procesa, a potom obustavu proizvodnje, te otvaranje stečajnog postupka nad „Aluminom“. 

Pored toga, predložio je da ga Skuština zaduži da “u slučaju zaustavljanja proizvodnje u „Alumini“ naloži upravi „Mehanike“ da i ona podnese zahtjev za otvaranje stečajnog postupka”.

„Alumina“ od 2013. do danas ostvarila dobit od 26,4 miliona KM

Na današnjoj Skupštini Lazo Đurđević je informisao je povjerioce da je račun „Alumine“ 26. aprila ove godine privremeno deblokiran na 60 dana, te da je „Alumina“ zbog otežanog poslovanja petog maja ove godine Okružnom privrednom sudu u Bijeljini podnijela pismeni prijedlog za pokretanje stečajnog postupka.

 „Preduzeće „Alumina“ otežano posluje zbog gubljenja kreditne sposobnosti, gubljenja povjerenja kod dobavljača, a i zbog gubljenja povjerenja kod kupaca zbog otežanog snabdijevanja kupaca gotovim proizvodima. Podsjećam da je nad FG „Birač“ stečaj otvoren osmog aprila 2013. godine i da je „Alumina“ nastavila poslovanje nakon otvaranja stečajnog psotupka nad FG „Birač“. Od tada je „Alumina“ zaključno sa 30. aprilom ove godine ostvarilo ukupnu kumulativnu dobit od 26,4 miliona KM“, istakao je Đurđević, naglasivši da je na dan otvaranja stečajnog postupka u FG „Birač“ bilo zaposleno 950 radnika, te da sada u „Alumini“ radi 1.400 radnika.

Đurđević je istakao da pokzatelji uspješnosti poslovanja, uprkos katastrofalno naslijeđenom stanju, imaju dobar pravac promjena, te da ova konstatacija stoji sve do momenta blokade transakcionog računa „Alumine“ koja je izvršena od strane preduzeća „Pavgord“ Foča 12. aprila 2017. godine.

Blokada računa se direktno odrazila i na poslovni rezultat koji je ostvaren u aprilu ove godine.

„Prouzrokovani su ogromni problemi oko nabavke sirovina i repromaterijala, pošto „Alumina“ nije bila u mogućnosti da plaća preuzete obaveze. Račun je bio blokiran do 26. aprila kada je privremeno deblokiran“, rekao je on i dodao  da sada skeptičnost i nepovjerenje prema „Alumini“, ne iskazuju samo dobavljači sirovina, već i poslovne banke.

Povjerioci nezadovoljni radom stečajnog upravnika

U raspravi je zamjereno stečajnom upravniku Lazi Đurđeviću da nije preduzimao zakonom propisane mjere kako stečaj ne bi trajao već četiri godine.

Mile Čajević, punomoćnik povjerioca „Hemija zamjerio je Đurđeviću što je dozvolio da se povede više parničnih postupaka, koji traju izuzetno dugo, a nije iskoristio mogućnost nagodbe ili djelimičnog namirenja.

Čajević je predložio da stečajni sudija, Božana Gužvić, iskoristi svoja zakonska ovlaštenja  i da donese odluku o smjeni stečajnog upravnika koji, kako je rekao, nema ideju kako da okonča stečajni postupak, nepotrebno parniči i nepotrebno izlaže stečajnog dužnika troškovima.

Odgovarajući na ove optužbe, Đurđević je izjavio da su na prošloj sjednici Skupštine povjerilaca donesene određene mjere i odluke, te da su parnični postupci neminovni, kako bi se stvorili uslovi za okončanje stečajnog postupka. On je podsjetio ovog i druge povjerioce da se litvanska Ukio banka u ovom stečaju prijavila kao razlučni povjerilac, a ne kao stečajni povjerilac. Đurđević je istakao da traženje njegove smjene od strane Čajevića ima sasvim drugu pozadinu.

Goran Gajić, predsjednik Odbora povjerilaca, zastupnik priznatih potraživanja Ministarstva finansija, odnosno Vlade RS u iznosu od 12 miliona KM, izjavio je da je zadovoljan izvještajem stečajnog upravnika, te da nijedna odluka nije prošla bez saglasnosti Odbora povjerilaca. On je podsjetio da su ukupna priznata potraživanja Ministarstva finansija RS, Poreske uprave RS, fondova, i drugih javnih preduzeća oko 50 miliona KM.

Vlada RS nije mogla u kratkom vremenu da donese odluku o prijedlogu stečajnog upravnika koji se tiče prihvatanja prijedloga za plansko zaustavljanje proizvodnog procesa u „Alumini“ i o takvoj odluci mogu glasati tek kada Vlada RS o tome zauzme svoj stav“, bio je izričit Gajić.

Stečajni upravnik Lazo Đurđević je podsjetio da je zakonska obaveza odgovornog lica i uprave „Alumine“ bila da podnese prijedlog za otvaranje stečajnog postupka nakon otežanog poslovanja, ali da je odluka o prekidu proizvodnje u „Alumini“ u nadležnosti Odbora i Skupštine povjerilaca FG „Birač“.

Đurđević je istakao da podnošenje prijedloga za pokretanje stečaja ili otvaranje ptehodnog postupka za utvrđivanje uslova za stečaj ne mora značiti i prekid proizvodnje u „Alumini“.

I advokat Vasilije Novović iz Foče, zastupnik povjerioca „Sektor sekjuriti“, negativno se izrazio o dosadašnjem radu stečajnog upravnika, izjavivši da je on obavljao samo tehničke radnje, bez odgovora u kom pravcu se kreće ovaj stečajni postupak koji traje pune četiri godine, da li u pravcu bankrota ili reorganizacije stečajnog dužnika.

„O eventulanoj naplati povjerilaca nema ni riječi. Ovaj stečaj podsjeća na voz bez voznog reda u kome je mašinovođa skriven u zadnjem vagonu iza odluka Odbora povjerilaca. Osjeća li stečajni upravnik odgovornost  za stanje u kome se nalazi ovaj stečaj, makar i morlane prirode. U slučaju da „Alumina“ ode u stečaj, gubi se bilo kakva šansa da ovi povjerioci namire bar dio svojih potraživanja“, naglasio je Novović.

Novović je podsjetio da je za troškove parničenja izdvojeno do sada oko 650.000 KM,  te da će taj iznos biti i veći, oko milion KM, istakavši da se ovaj stečajni postupak nalazi u bezizlaznoj fazi.

Đurđević je izjavio da se ni najmanje ne osjeća odgovornim, istakavši da su sve parnice do sada dobijene.

Stevanović: Aktuelna uprava „Alumine“ radi gore nego što su radili Litvanci

Zoran Stevanović, povjerilac, inače gradonačelnik Zvornika, nije se složio da su problemi u „Alumini“ nastali blokadom računa, istakavši da su problemi nastupili mjesec, dva ranije, naglasivši da je dobio informacije da aktuelna uprava „Alumine“ „radi gore nego što su radili Litvanci“.Резултат слика за zoran stevanovic

„Prodajom velike količine robe doveli su u pitanje proizvodni proces. Kad čovjek izgubi tri litra krvi, onda on nije u stanju da funkcioniše. Redovna isporuka robe kupcima sada je desetkovana. Molim stečajnog upravnika da provjeri ove navode“, istakao je Stevanović, upitavši da li je Odbor povjerilaca FG „Birač“ dao saglasnost  i da li je trebalo dati Upravnom odboru „Alumine“ na potpisivanje višemilionskog ugovora sa češkom kompanijom, podsjetivši da je uprava „Alumine“ nakon što je prije godinu i po dana kupila automobil „Audi A6“ sada kupila „mercedes“ vrijedan 200.000 KM, što je drastičan primjer nedomaćinskog poslovanja u trenutku dok za električnu energiju duguje tri miliona maraka, s kamatama od 18 odsto na godišnjem nivou.

Đurđević je odgovorio da on na blokadu računa „Alumine“ nije nogao uticati, te da je sve odluke i mjere do sada predlagao u cilju zaštite interesa stečajnih povjerilaca i zaštite imovine stečajnog dužnika. On je istakao da od njega, niti od Odbora povjerilaca nije tražena saglasnost za kupovinu automobila.

Đurđević je pokušao da objasni Skupštini povjerilaca i da moraju razlikovati stečajni postupak nad FG „Birač“ od eventulanog novog stečajnog postupka nad „Aluminom“, naglasivši da treba razdvojiti potraživanja iz jednog u odnosu na potraživanja koja bi nastala u drugom stečaju.

U završnom dijelu ovog ročišta stečajni sudija Božana Gužvić je podsjetila da se pred Okružnim privrednim sudom u Bijeljini vodi više sporova, a najveći je bio spor u kome je odlučivano o prijavljenom, a osporenom potraživanju Ukio banke  kao razlučnog povjerioca, a još se vode  i sporovi  usmjereni na poštovanje ugovora o zalogama imovine sada zavisnih privrednih društava FG „Birač“. Ona je naglasila da se radi o izuzetno složenim privredno – pravnim sporovima  koji imaju za cilj da razriješe odnose između Ukio banke iz Litvanije i FG „Birač“.

U međuvremenu je zaključen i ugovor o oktupu potraživanja između  Ukio banke i „Pavgorda“  što je dodatno zakomplikovalo procesne situacije u ovim privrednim sporovima, naglasivši da je površan pristup rješavanju takvih sporova nedopustiv.

Nastavak Skupštine povjerilaca zakazan je za 11. septembar.

CAPITAL: Lj.Lj.

Share Tweet Preporuči

  Tagovi:

  Povezane vijesti

  Komentari

  Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
  Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

  Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

  Komentari na članak: „Pavgord“ ponudio 45 miliona KM za otkup svih potraživanja FG „Birač“

  1. Mijo musica

   Ahahah, evo ja nudim 100 milion

   • PODRŽIMO MIJU

    BRAVO MIJOOOO… AJMO CIJELI ZVORNIK DA SKUPLJA PO MARKU DA SE MIJI POMOGNE DA DA BOLJU PONUDU DO ZOKE I GOCIJA…

   • Mijin partner

    Mijo musica treba da kupi potrazivanja Biraca. Goci i Zoka su neozbiljni likovi za tu pricu. Mijo samo naprijed, cijela Alumina je uz tebe, i radnici i povjerioci.

   • Zec

    Mijo je ozbiljna konkurencija Zoki debelom, i bitka ce biti zestoka…. al mijo pobjedjuje…

    • Re

     Kontam da Mijo garant ima bolji koncept za buducnost Alumine u glavi nego Zoki i Goci…

   • Zvornicani

    Svi smo mi Mijo musica

  2. Dragan

   Koji skup lešinara na jednom mjestu. Ne zna se jesu li veće zlo sudije, Stevanovic, Dodik, Motika, Pavgord, Litvanci….Jadan ovaj narod.

  3. Opalic

   Sta je ovo,niko nije kriv vrtite se u krug sa optuzbama,stanje polako postaje katastrofalno,svako trazi neko svoje pravo da li sa ili bez osnova,svi perete ruke od loseg a potrazujete ono sto vrijedi..pa ko je ovde lud??? Sve vas treba smijeniti a grabljivce i mutivide sprijeciti i udaljiti dok ne bude kasno.sramota nek vas je PERO DJURO LAZO I OSTALI KOKOSARI UKLJUCUJUCI I OVOG STAKORA OD NACELNIKA I NJEMU SLICNIH!!! Svi ste puni ko brodovi a nekom je ta Alumina jedini prihod a takvih ima puno!!!!!!

  4. Potvrdjena optuznica.

   Stečajni upravniк Lazo Đurđević је rekorder u Srpskoj po broju stečajnih postupaka koje vodi. Đurđević vodi dvanaest stečajeva i to onih najvećih, najsloženijih i ono što se preskače – onih stečajeva u kojima je kriminal odigrao ogromnu ulogu pa sada treba “čistač” a to je narečeni. Treba reći da je samo po osnovu angažmana u Fabrici glinice „Birač“ u stečaju Zvornik do kraja 2014 godine, inkasirao 129.126 KM. Ovo sve iako je zakonom propisano da jedan stečajni upravnik može voditi samo dva stečajna postupka velike vrijednosti. Najveću “zaslugu” da bude toliko puta angažovan ima upravo sudija Alida Nadj Madjarac. Sada se kroz krivični progon sudije radi na istrazi šta to povezuje ovaj dvojac u nezapamćenom dilu koji kreće nakon aprila 2013 godine.
   Lazo Đurđević je angažovan u privrednim sudovima u Bijeljini, Doboju i Trebinju, iako je na listu suda u Doboju.

   Pored „Birča“, Đurđević pred Okružnim privrednim sudom u Bijeljini vodi i stečaj „Fabrike šećera“ i Fabrike savitljivih cijevi i vratila “Panaflex” iz Bijeljine, te Rudnika olova i cinka „SASE“ iz Srebrenice. Pred sudom u Trebinju vodi stečajeve Tekstilnog kombinata „Bilećanka„ i Rudnika mrkog uglja „Miljevina“, dok pred sudom u Doboju vodi stečaj preduzeća za proizvodnju i promet elektrometalnih i hemijskih proizvoda „Meboš“ Šamac i „Gradske toplane“ iz Broda.
   Sudija Alida Nadj Madjarac mu je omogućila da vodi i stečajni postupak “Bobar banke” iz Bijeljine, pogodujući mu na način da je donijela rješenje o njegovom imenovanju samo dan prije stupanja na snagu novog Zakona o bankama, prema kojem Lazo Djurdjević ne bi ispunjavao uslove za stečajnog upravnika banke. Lazo Djurdjević je i predstavnik četiri zavisna preduzeća „Birča“ jer predstavlja Skupštinu „Alumine“, „Mehanike“, „Birač enrgo“ i „Birač Evropa“ iz Litvanije“. Zaboravlja se da je Lazo Djurdjević stečajni upravnik i “Trudbenika FPA” iz Doboja, kao i Društva sa ograničenom odgovornošću za proizvodnju, promet robe na veliko i malo “Leder” Bijeljina. Zaboravlja se i da je isti sudija Alida Nadj Madjarac, odlučujući po prijedlogu predlagača, dužnika – generalnog direktora Srdjana Tekića iz Bijeljine za otvaranje stečajnog postupka nad Akcionarskim društvom „ELVACO“ Bijeljina, donio R J E Š E N J E kojim pokreće prethodni postupak za uvrđivanje uslova za otvaranje postupka stečaja nad Akcionarskim društvom „ELVACO“ Bijeljina, Šabačkih Đaka i opet za privremenog stečajnog upravnika imenuje nezamjenjivog Lazu Djurdjevića. Ima toga još.
   Sada Lazo Djurdjević, kao svjedok u postupku protiv sudije Alide Nadj Madjarac, daje iskaz da je on samo postupao po sudskom rješenju tj. vadi sebe. Kaže da je taj sudija Alida Nadj Madjarac donio rješenje o njegovim imenovanjima i platama u postupcima, uključujući i ono najveće od 4 000 KM u Biraču.

   Praksa je pokazala da stečajni upravnik i ne bi trebalo da vodi više od dva stečaja, ako hoće da ih vodi kako treba, što nije slučaj sa Lazom Djurdjevićem kada se pogleda imovina kojom on raspolaže u BiH i inostranstvu. Upućeni se pitaju da slučajno Đurđević “IMT” nije stručnjak. Prijeratni referent za cijene u “Bosanki” je žico od trgovaca “rumpločice” i za nekoliko mjeseci kao Mikerevićev pulen završio ekonomski fakultet.

  5. Slobodan V

   U Bijeljini održana Skupština povjerilaca “FG Birač u stečaju”, na kojoj je Gordan Pavlović, vlasnik firme “Pavgord”, ponudio da otkupi priznata potraživanja od svih povjerilaca firme, (koja iznose 90 miliona KM), za 45 miliona KM.

   Loša šala, čiji je cilj potcjenjivanje povjerilaca, među kojima su i institucije RS.

   Očekivalo se da Zoran Stevanović, načelnik Zvornika, ponudi bar 46 miliona, kako bi sačuvao dignitet institucija RS.

   Stevanović, takođe, ima priznata potraživanja u iznosu od 572 KM i 81 pfening.

   Kupio ih je od jednog penzionera, kako bi se, na skupštinama povjerilaca, mogao boriti, zajedno sa Pavlovićem, za nezakonito preuzimanje“Alumine” na osnovu fiktivnog duga te firme prema “UKIO” banci.

   Kada Stevanović nije ponudio 46 miliona, sve su oči bile uprte u njegovu i Pavlovićevu savjetnicu Sonju Rubež, koja, takođe, ima priznata potraživanja. U iznosu od 337 KM i još pola marke.

   Ni ona nije ponudila ništa. A “Alumina” im toliko mnogo znači!!!

   Kako stvari u ratu za “Aluminu” trenutno stoje i Stevanovićeva i Rubež će ostati na 572,81 KM, odnosno 337,5 KM, dok će Pavlović ostati bez 6,4 miliona evra koliko je platio fiktivna potraživanja u visini od 122 miliona KM. Što su ih, da citiram Zorana Tegeltiju, “litvanski banditi” opljačkali iz FG Birač.

   • Poruka za mileta matica, clana UO Alumina

    Mile maticu, samo da te obavijestim da je jednostrani slobodan vasković objavio novi tekst protiv uvažene Sonje Rubež a po tvojim instrukcijama i “dokumentaciji”, pa požuri da ga kopiraš i zalijepis ovde.

   • Poruka za mileta matica, clana UO Alumina

    Mile maticu, znam da si zauzet raznošenjem kajmaka, ali onaj vaskovic opet proziva Sonju Rubež, pa rek'o da iskopiraš te tekstove i oglasis ovde.
    Samo ti imaš to pravo, jer si ti autor svih tekstova na jednostranom vaskovicevom blogu o Biracu, Alumini, Pavgordu, Sonji i litvancima, sudovima i sudijama, Tegeltija i Skokići …. sva anonimna pisma i sve prijave si ti smišljao i slao ….alo Mile maticu, ti si autor i svega onoga sto je dragan Cavic pisao na tom pljuvackom blogu.
    Alo Mile maticu…

  6. Ja

   Sta reci

  7. Slobodan V

   MUP RS i Pravosuđe RS kao kriminal tretiraju situacije kada “Ukio” banka za sebe upiše zaloge i hipoteke i ošteti Republiku Srpsku, čime, praktično, uništi pomenuta preduzeća, ali, četiri godine kasnije, kada je te iste inkrimisane zaloge preuzeo Pavlović, isti taj MUP RS i isto to Pravosuđe RS, takav akt više ne tretiraju kao kriminal; Čak se to iz dijela vlasti, posebno Vlade RS, pokušava predstaviti kao poželjna poslovna varijata.

   Razlog je evidentan: Za tu poželjnu varijantu svesrdno se zalažu gradonačelnik Zvornika Zoran Stevanović, kao i ministar finansija Zoran Tegeltija, koji otvoreno agituju za Pavlovića, iza kojeg stoji kriminalni Klan iz Beograda.

   MUP RS je 13.09.2013. godine na svom sajtu sajtu objavio informaciju o dostavljenoj krivičnoj prijavi Specijalnom tužilaštvu RS; Tema: kriminal koji je počinjen u “FG Birač” i preko povezanih firmi.

   Krivičnu prijavu dostavila je Uprava kriminalističke policije MUP RS.

   Krivična prijava završila je u rukama tužiteljke Svetlanke Bijelić.

   Od tada do danas Specijalno tužilaštvo postalo je Posebno odjeljenje za korupciju, organizovani i najteže oblike privrednog kriminal; Bijelićeva je i dalje tužilac; Prošle su četiri godine, a istraga o kriminalu teškom milijardu marka nije se pomakla sa mjesta; Klan&Co pokušavaju oteti “Aluminu”.

   Krivična prijavon podnesena je protiv:
   -Mindaugasa Kazakevičiusa, tadašnjeg direktora “Alumine” i Rimantasa Balsys, direktora “Mehanike”, zbog postojanja osnova sumnje da su učinili krivično djelo ”Zloupotreba službenog položaja ili ovlašćenja’’.

   -Martynas Ugianskis, predsjednik Upravnog odbora “Birača”, ”Mehanike”, “Alumine” i “Birač Energa”, Virginius Vajega i Oksana Kavtun, članovi UO pomenutih preduzeća, sumnjiče se da su počinili krivična djela ”Falsifikovanje ili uništavanje poslovnih ili trgovačkih knjiga ili isprava’’.

   Ovaj javno dostupni Izvještaj navodi da je Mindaugas Kazakevičius, u svojstvu direktora “Alumine”, 07.12.2012. godine u Banjaluci, u namjeri pribavljanja imovinske koristi “Ukio” banci, iskoristio službeni položaj i prekoračio granice svojih ovlašćenja, te suprotno Zakonu o privrednim društvima, bez prethodno pribavljene odluke Skupštine akcionara “Birača”, raspolagao imovinom velike vrijednost i potpisao Ugovor o zalozi na udjelima, Ugovor o plivajućoj zalozi i Ugovor o zalozi na pokretnim stvarima u korist “Ukio” banke, radi obezbjeđenja potraživanja koje „Ukio banka“ ima prema preduzeću „Birač Europe“ u Litvaniji.

   Ovim je oštetio Aluminu u iznosu od 62,448 miliona KM.

   Rimantas Balsys, u svojstvu direktora “Mehanike”, sumnjiči se da je ovlastio Gordana Vukovića da, (07.12.2012. godine u Banjaluci), s ciljem pribavljanja imovinske koristi “Ukio” banci, u ime direktora “Mehanike”, bez prethodno pribavljene odluke Skupštine akcionara “Birača”, suprotno Zakonu o privrednim društvima, raspolaže imovinom velike vrijednosti i potpiše Ugovor o zalozi na udjelima, Ugovor o plivajućoj zalozi i Ugovor o zalozi na pokretnim stvarima u korist Ukio banke.

   Ovim je načinjena šteta Mehanici u iznosu od 1,897 miliona KM.

   Ostala lica, pomenuta u Izvještaju, sumnjiče se da su, u svojstvu članova UO pomenutih preduzeća, potpisali odluke UO” Alumine”, “Mehanike”, “Birača” i odluku UO “Birač Energo”, kao i zapisnike sa sjednica upravnih odbora na kojima su navodno donesene navedne odluke, a koje uopšte nisu održane.

   U ovom trenutku, četiri godine nakon podnošenja Krivične prijave, “Aluminu” otima Klan, koji ima svoj paralelni pravosudni sistem, unutar onog u ovom entitetu, a u otimačini učestvuju i Zoran Stevanović, Zoran Tegeltija i Gordan Pavlović.

   MUP RS i Tužilaštvo RS tolerišu teški kriminal
   Važno je prepoznati neke nelogičnosti, ali i značajnu povezanost aktuelnih dogašaja oko otimanja “Alumine” sa izvještajem UKP-a, od prije četiri godine:
   -UKP je, prije skoro 4 godine, Specijalnom tužilaštvu podnijela dokaze o kriminalu koji su pomenuti Litvanci izvršili zalažući imovinu “Birača”, “Alumine”, “Mehanike” i ostalih povezanih lica; Danas, Klan, Pavlović&Co, po istom osnovu, odnosno po osnovu istih tih zaloga, koje je policija zvanično proglasila kriminalom, blokira račun “Alumine”, pokušavajući da naplate 155 miliona KM i tako otmu fabriku!!!

   Zaključak nakon navedenih notornih činjenica: MUP RS i Pravosuđe RS kao kriminal tretiraju situacije kada “Ukio” banka za sebe upiše zaloge i hipoteke i ošteti Republiku Srpsku, čime, praktično, uništi pomenuta preduzeća, ali, četiri godine kasnije, kada je te iste inkrimisane zaloge preuzeo Pavlović, isti taj MUP RS i isto to Pravosuđe RS, takav akt više ne tretiraju kao kriminal; Čak se to iz dijela vlasti, posebno Vlade RS, pokušava predstaviti kao poželjna poslovna varijata.

   Razlog je evidentan: Za tu poželjnu varijantu svesrdno se zalažu gradonačelnik Zvornika Zoran Stevanović, kao i ministar finansija Zoran Tegeltija, koji otvoreno agituju za Pavlovića, iza kojeg stoji kriminalni Klan iz Beograda.

   Da se tužiteljka Svetlanka Bijelić bavila svojim poslom i procesuirala sve pomenute Litvance i njihove domaće saradnike, među kojima je značajnu ulogu imala Sonja Rubež, sada saradnik Stevanovića, Tegeltije i Pavlovića, do blokade računa “Alumine” nikad ne bi došlo; Očigledno je da su zaloge produkt izvršenja niza jasno vidljivih teških krivičnih djela.

   Nema sumnje da je Rubežova imala neposredna saznanja o svim ovim krivičnim djelima, jer je vodila pravnu službu ovih zvorničkih firmi.

   Istraga koja vodi u katastrofu
   Način na koji tužiteljka Bijelić vodi ovu, ali i druge istrage, garantuje još najmanje deceniju “istražnih” radnji, bez konačnog/ikakvog epiloga; Dok ona ne radi ništa, niti je ko opominje zbog toga, Klan&Pavlović, polako i nesmetano, naplaćuju lažne zlaoge; odnosno, po drugi put se pljačka “Alumina” za 155 miliona KM.

   Nije uopšte šokantno, već očekivano kraj neradnika iz pravosuđa, preciznije saradnika kriminalnih organizacija, koji su dio pravosudnih institucija.

   Tu, bez dileme, spada i Jelena Todorović, sudija Osnovnog suda u Zvorniku, koja je sve uradila da Pavlović pokuša hitno naplati/oteti novac po osnovu zaloga, koje je prije četiri godine UKP MUP RS proglasio kriminalnim djelom i poslao Izvještaj o tome tužiteljici Svetlanku Bijelić.

   Razlozi ovakvog nekredibilnog i katastrofalno štetnog vođenja istrage, koju upražnjava Bijelićeva, teško su razumljivi svakom normalnom građaninu Republike Srpske.

   Da li je Kvaka u dobrim i srdačnim dugogodišnjim vezama Sonje Rubež i Svetlanke Bijelić, koji dominira ovom “istragom”, čiji je cilj Ništa!!!

   • Mile Matic direktno iz zatvora ušao u Narodnu skupstinu

    Mile Matić direktno iz zatvora ušao u Narodnu skupštinu

    Objavljeno: 06.05.2011. u 11:28h

    (zurnal.info)

    Narodna skupština Republike Srpske na poslednjem, aprilskom zasjedanju, usvojila je Informaciju o odlukama o pomilovanju u 2010 godini. Bivši predsjednik Rajko Kuzmanović u toku prošle godine u četiri navrata donosio je Odluke o pomilovanjima. Ukupno 13 lica je pomilovano u periodu od 29. marta do 18. oktobra 2010.

    Skandalozno je, međutim, a u najblažem slučaju neobično slažu se i pravnici, da je predsjednik Republike ukinuo kaznu i onima protiv čijeg pomilovanja su izričito bili nadležni sudovi. Sud se nije složio u četiri slučaja, ali je i pored toga ministarstvo pravde Republike Srpske na čelu sa Džerardom Selmanom dalo svoju saglasnost.

    PARTIJSKA POMILOVANJA

    Predsjednik Republike Srpske je tako, mimo saglasnosti sudova, pomilovao I oslobodio Mileta Matića, iz Zvornika, kazne zatvora od četiri mjeseca za krivično djelo „ugrožavanje javnog saobraćaja“.

    Nakon toga uslijedio je spektakl. Narodna skupština Republike Srpske na istom zasjedanju na kojem je prihvatila informaciju o pomilovanjima trinaest lica, za spoljnjeg člana Odbora za privredu ovdašnjeg parlamenta izabrala je jednog pomilovanog zatvorenika. Mile Matić iz Zvornika postao je član Odbora za privredu, iako se nadležni sud protivio njegovom pomilovanju. Tako je Matić ćeliju zamijenio skupštinskom kancelarijom.

    • Bravo Mile

     Uuu al je ovaj Mile nekome zasmetao pa ga pokusavaju oblatiti. Nekome je stao u kraj… kome li to, pitam se samo