Capital.ba

„Pavgord“ planira pljenidbu imovine „Alumine“!

16.06.2017. / 15:44

–  Sajić: Najvjerovatnije nećemo ponovo blokirati račun, jer nećemo nikome da budemo alibi za stečaj
– Đurđević i Motika nedostupni za komentar

BANJALUKA, Firma „Pavgord“ u narednim danima će vjerovatno ponovo pokrenuti izvršni postupak protiv „Alumine“ iz Zvornika, ali ovaj put neće blokrati račun, već će to učiniti prodajom pokretne i nepokretne imovine, saznaje CAPITAL.

Fočanski „Pavgord“ je na osnovu sudskog rješenja 12. aprila blokirao račune „Alumine“, pokušavajući od nje da naplati potraživanja od Fabrike glinice „Birač“ u stečaju u iznosu od 155 miliona KM.

Račun je deblokiran 26. aprila nakon sastanka u Vladi RS na kojem je dogovoreno da povjerioci „Birča“ pokušaju da postignu dogovor sa „Pavgordom“ u roku od 60 dana. Taj dogovor trebalo je da ide u pravcu priznavanja dobrog dijela potraživanje firme fočanskog biznismena Gordana Pavlovića.

Međutim, prema riječima pravnog zastupnika „Pavgorda“ Aleksandra Sajića, u proteklih gotovo dva mjeseca pregovori nisu ni pokrenuti, zbog čega bi već za desetak dana izvršni postupak mogao da bude nastavljen.

„Pregovora sa ostalim povjeriocima u proteklom periodu nije bilo. Tu, prije svega, mislim na povjerioce iz javnog sektora, a u vezi sa razgovorima koje smo vodili prije skoro već dva mjeseca. Zbog toga će „Pavgord najvjerovatnije nastaviti izvršne postupke protiv „Alumine“. Međutim, ovaj put nećemo ići na blokadu računa, jer „Pavgord“ ne želi da bude izgovor za nezakonito podnošenje zahtjeva za otvaranje stečaja koje je tražila uprava „Alumine“, već ćemo najvjerovatnije tražiti prodaju ostale imovine, založenih stvari, vozila“, kazao je Sajić.

Sajić je pojasnio da „Pavgord“ nakon 26. juna, ima rok od 30 dana da traži nastavak izvršnog postupka, što će se, kako je rekao, sigurno i desiti u tom periodu.

Govoreći o ponudi „Pavgorda“ da kupi kompletna potraživanja „Birča“, Sajić je rekao da većina povjerilaca ne razmišlja ozbiljno, jer je pitanje šta će dobiti ako „Alumina“ ode u stečaj.

Stečajni upravnik FG „Birač“ Lazo Đurđević danas nije želio da daje izjave, a nismo uspjeli stupiti u kontakt ni sa predsjednikom uprave „Alumine“ Miloradom Motikom.

„Pavgord“ je otkupio potraživanja Ukio banke od FG „Birač“ i sada pokušava da ih naplati od njene kćerke firme „Alumine“.

Vlasnik preduzeća „Pavgord“ iz Foče Gordan Pavlović prošle sedmice je na Skupštini povjerilaca FG „Birač“ u stečaju ponudio da za 45 miliona KM otkupi priznata potraživanja od svih povjerilaca Fabrike glinice „Birač“ u stečaju koja iznose 90 miliona maraka.

„Pavgord“ je ranije otkupio potraživanja litvanske Ukio banke u iznosu od 155 miliona KM od FG „Birač“, ali stečajni upravnik Lazo Đurđević ih nije priznao. Zbog toga je „Pavgord“ na osnovu sudskog rješenja pokrenuo izvršni postupak protiv „Alumine“.

CAPITAL: M. Čigoja

 

Share Tweet Preporuči

  Tagovi:

  Povezane vijesti

  Komentari

  Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
  Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

  Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

  Komentari na članak: „Pavgord“ planira pljenidbu imovine „Alumine“!

  1. Kriminal

   Zestok je ovo kriminal

  2. Lazo, jel jedeš?

   Stečajni upravniк Lazo Đurđević је rekorder u Srpskoj po broju stečajnih postupaka koje vodi. Đurđević vodi dvanaest stečajeva i to onih najvećih, najsloženijih i ono što se preskače – onih stečajeva u kojima je kriminal odigrao ogromnu ulogu pa sada treba “čistač” a to je narečeni. Treba reći da je samo po osnovu angažmana u Fabrici glinice „Birač“ u stečaju Zvornik do kraja 2014 godine, inkasirao 129.126 KM. Ovo sve iako je zakonom propisano da jedan stečajni upravnik može voditi samo dva stečajna postupka velike vrijednosti. Najveću “zaslugu” da bude toliko puta angažovan ima upravo sudija Alida Nadj Madjarac. Sada se kroz krivični progon sudije radi na istrazi šta to povezuje ovaj dvojac u nezapamćenom dilu koji kreće nakon aprila 2013 godine.
   Lazo Đurđević je angažovan u privrednim sudovima u Bijeljini, Doboju i Trebinju, iako je na listu suda u Doboju.

   Pored „Birča“, Đurđević pred Okružnim privrednim sudom u Bijeljini vodi i stečaj „Fabrike šećera“ i Fabrike savitljivih cijevi i vratila “Panaflex” iz Bijeljine, te Rudnika olova i cinka „SASE“ iz Srebrenice. Pred sudom u Trebinju vodi stečajeve Tekstilnog kombinata „Bilećanka„ i Rudnika mrkog uglja „Miljevina“, dok pred sudom u Doboju vodi stečaj preduzeća za proizvodnju i promet elektrometalnih i hemijskih proizvoda „Meboš“ Šamac i „Gradske toplane“ iz Broda.
   Sudija Alida Nadj Madjarac mu je omogućila da vodi i stečajni postupak “Bobar banke” iz Bijeljine, pogodujući mu na način da je donijela rješenje o njegovom imenovanju samo dan prije stupanja na snagu novog Zakona o bankama, prema kojem Lazo Djurdjević ne bi ispunjavao uslove za stečajnog upravnika banke. Lazo Djurdjević je i predstavnik četiri zavisna preduzeća „Birča“ jer predstavlja Skupštinu „Alumine“, „Mehanike“, „Birač enrgo“ i „Birač Evropa“ iz Litvanije“. Zaboravlja se da je Lazo Djurdjević stečajni upravnik i “Trudbenika FPA” iz Doboja, kao i Društva sa ograničenom odgovornošću za proizvodnju, promet robe na veliko i malo “Leder” Bijeljina. Zaboravlja se i da je isti sudija Alida Nadj Madjarac, odlučujući po prijedlogu predlagača, dužnika – generalnog direktora Srdjana Tekića iz Bijeljine za otvaranje stečajnog postupka nad Akcionarskim društvom „ELVACO“ Bijeljina, donio R J E Š E N J E kojim pokreće prethodni postupak za uvrđivanje uslova za otvaranje postupka stečaja nad Akcionarskim društvom „ELVACO“ Bijeljina, Šabačkih Đaka i opet za privremenog stečajnog upravnika imenuje nezamjenjivog Lazu Djurdjevića. Ima toga još.
   Sada Lazo Djurdjević, kao svjedok u postupku protiv sudije Alide Nadj Madjarac, daje iskaz da je on samo postupao po sudskom rješenju tj. vadi sebe. Kaže da je taj sudija Alida Nadj Madjarac donio rješenje o njegovim imenovanjima i platama u postupcima, uključujući i ono najveće od 4 000 KM u Biraču.

   Praksa je pokazala da stečajni upravnik i ne bi trebalo da vodi više od dva stečaja, ako hoće da ih vodi kako treba, što nije slučaj sa Lazom Djurdjevićem kada se pogleda imovina kojom on raspolaže u BiH i inostranstvu. Upućeni se pitaju da slučajno Đurđević “IMT” nije stručnjak. Prijeratni referent za cijene u “Bosanki” je žico od trgovaca “rumpločice” i za nekoliko mjeseci kao Mikerevićev pulen završio ekonomski fakultet.

  3. Gordan

   Može da plijeni Miljevinu, Autobusku, Viviju, neku debelog firmu, ajde nek stisne da dođe u Aluminu. Pojescemo ga ko debeli sarmu.

   • Ja

    Ma jok, neće, ostaviće Aluminu na dinstanje Alidi, Laži, Motiki, Peri i da ne nabrajam dalje. Shvati kruško da Pavgord ima presudu suda zemlje koja je u EU a ne tamo nekog suda na koji se može uticati.

    • Zv

     Nista se ti Sonja ne brini, Goci moze samo na robiju da ide posle Alumine, kao i njihovo sarasnici.

  4. U ime pravde

   Ovi kriminalci opet idu na silu i na 155 iako ni 122 nije priznato, Znaci hoce da je otmu, hoce da nam uvale litvanska govna ponovo. Pa dobro, de, spremni smo i cekamo vas hohstapleri. Samo znajte, nema vise mirnih protesta. Ako vi ne postujete zakon i niste zato sankcionisani, nece ga postovati vise niko.

  5. Bet

   Nevjerovatno je da se sve ovo tolerise. Ne zna se jesu li veci kriminalci Litvanci, Pavgord, sudije, Djokic, Vlada RS…..Kao lesinare se otimaju od onoga malo sto je ostalo od RS.

  6. Milkica

   Prvi korak za legalizaciju organizovanog kriminala u Zvorniku je da dobijete na izborima.

   • Mila

    DRUGI KORAK JE DA ZNAS PAR KORUMPIRANIH SUDIJA SPREMNIH DA UNISTE HILJADE ZIVOTA ZBOG SITNE KORISTI.

  7. Duje

   Dodji dodji mali radnici ce biti na kapiji,svak svoje i voli i brani a ovi ljudi nece tudje ali i svoje ne daju,dosta ste se nakusali zvornicke corbice i sarmice,ONI kazu DOSTA JE!!