ENERGETIKArs.com Prvi poslovni portal u Republici Srpskoj - CAPITAL.BA

Parodi: Sada nije cilj postavljati nove rokove za BiH

Objavljeno u FINANSIJE

SARAJEVO, Rezidentni predstavnik Međunarodnog monetarnog fonda /MMF/ u BiH Francisko Parodi izjavio je da sada cilj MMF-a nije postavljati nove rokove za mjere, od kojih je svakako povećanje akciza najznačajnija, već raditi na paketu mjera koje će demonstrirati dobro makroekonomsko upravljanje i pokazati napredak na polju strukturalnih reformi.

On je podsjetio da je originalno postavljeni ciljani datum za zaključenje prvog pregleda bio januar.

Prema njegovim riječima, čak i da se program vrati na pravi kolosijek, prvi pregled ne bi mogao biti završen prije početka 2018. godine.

Rezidenti predstavnik MMF-a u BiH istakao je da su ostale još tri prethodne mjere koje BiH treba da ispuni kada je riječ o aranžmanu sa MMF-om.

“Prva prethodna mjera odnosi se na usvajanje povećanja akciza čime bi se napravio fiskalni prostor za izgradnju puteva i auto-puteva”, rekao je Parodi za Radio Sarajevo.

Druga prethodna mjera, precizirao je Parodi, odnosi se na usvajanje novog zakona o osiguranju depozita u bankama u BiH, čime bi bio kompletiran set zakona za modernizaciju finansijskog sektora.

“Treća preostala prethodna mjera jeste iniciranje dubinske analize za `BH Telekom` i `HT Mostar` s ciljem povećanja transparentnosti i smanjenja fiskalnih rizika”, podsjetio je Parodi.

Parodi je naglasio da su dobri budžeti u BiH od ključne važnosti za MMF i da će s vlastima biti potrebno postići sporazum o kredibilnim budžetima za 2018. godinu.

“S obzirom na to da se nalazimo u periodu pripreme budžeta institucija BiH i entiteta, biće potrebno da s vlastima postignemo sporazum o kredibilnim budžetima za 2018. godinu. Ovo znači da bi nova misija, koja bi obavila pregled, trebala da napravi cjelovitu procjenu makroekonomskih dešavanja i dogovori reformski paket, a tek onda bi osoblje MMF-a moglo preporučiti zaključenje prvog pregleda u okviru produženog aranžmana”,
rekao je Parodi.

Kada je riječ o ukupnom sprovođenju reformi koje su dogovorene s EU i međunarodnim finansijskim institucijama, Parodi kaže da je to komplikovan proces, posebno u podijeljenom političkom okruženju kakvo je u BiH.

“Mogu reći da su vlasti ostvarile dobar napredak tako što su modernizovale finansijski sektor i učinile ga sigurnijim, u skladu s EU standardima”, istakao je Parodi.

On je pohvalio mudro upravljanje entitetskim budžetima, čak i u odsustvu budžetske podrške MMF-a ove godine, ali je izrazio zabrinutost nedavnim povećanjem plata policijskim službenicima na nivou BiH, te mogućeg povećanja plata pripadnicima Oružanih snaga BiH, što bi dovelo do pritiska na budžet institucija BiH.

Parodi je ponovio da je MMF analizirao situaciju i zaključio da su podaci koje su dostavile vlasti Republike Srpske tačne i u skladu sa zahtjevima MMF-a.

“Naša procjena fiskalnog deficit budžeta Republike Srpske za 2016. godinu vjerovatno će ostati u velikoj mjeri u opsegu od 35-45 miliona KM. Dakle, MMF-ova ocjena fiskalnog izvršenja Republike Srpske za 2016. nije se promijenila zbog revizorskog izvještaja”, zaključio je Parodi. Srna

Ključne riječi:  , , , , , ,

Komentari |


Komentari (2)

 • Branko

  Međunarodni i domaći mafijaši udruženi ! Sve ostalo, nacionalna pripadnost, stranačka pripadnost, boja kože su samo male nijanse ! MMF kriminalci

 • PSP

  Veoma je mali broj italijanskih duznosnika koji nisu korumpirani. U Italiji se svaki dan otkrije po nekoliko slucajeva politicke korupcije. Ako se ne varam ovaj Parodi je lansiran za vrijeme Berluskonija.
  Znamo ko je Berluskoni.
  Ne moze se tvrditi, ali ni ovog Parodia maslo nije za ramazana.
  Gura nos tamo gdje mu nije mjesto i daje izjave za ono sto nije u njegovoj nadleznosti.
  Cinjenica da je odmah potrcao i izjavio da je RS dobro prikazala budzetski deficit govori sama za sebe.
  kad prije to utvrdise.
  Prije bi se reklo da tom izjavom neko nekom vraca neki dug.
  Ako laze koza ne laze rog.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

(obavezno)

Pravila komentarisanja

Slobodno komentarišite, kritikujte i izrazite svoje mišljenje,

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu info@capital.ba

A- A A+