ENERGETIKArs.com Prvi poslovni portal u Republici Srpskoj - CAPITAL.BA

Pala odluka o stečaju “Agrokomerca”

Objavljeno u PRIVREDA

VELIKA KLADUŠA – Kantonalni sud USK uvažio je žalbu menadžmenta firme “Agrokomerc” iz Velike Kladuše na odluku o uvođenju stečaja u tom preduzeću i predmet vratio na ponovno odlučivanje Opštinskom sudu u Bihaću.

Podsjećamo da je taj sud, početkom ove godine, donio odluku o uvođenju stečajnog postupka, te za stečajnog upravnika imenovao Šefika Smlatića.

Kantonalni sud je ovom prilikom odbacio žalbe kantonalnog i federalnog pravobranilaštva, a u obrazloženju odluke je istaknuto kako nadležni sud u ponovnom odlučivanju treba pažljivije da razmotri ranije donesene odluke koje se tiču pokretanja stečaja.

Smlatić smatra kako je ovakva sudska odluka donesena zbog kolizije određenih zakonskih propisa, ali da svi ekonomski parametri govore o neophodnosti uvođenja stečaja.

“U stvari, sud je tražio da se detaljnije objasni da li su iscrpljene sve mogućnosti koje propisuje Zakon o finansijskoj konsolidaciji preduzeća koji se pokušao primijeniti u “Agrokomercu”. Ono što je jasno svakom ekonomisti je da je stečaj u ovom slučaju jedina moguća opcija”, smatra Smlatić.

Dodaje kako je ranije pripremio izvještaj na oko 300 stranica i detaljno obrazložio razloge zbog kojih je potrebno uvesti stečaj.

“Zakon o stečaju je jasno definisao kada se on uvodi, a to je pri nastupanju platežne nesposobnosti. Takvo stanje imamo sada jer je ovo preduzeće, kroz prethodno poslovanje i stanje nelikvidnosti, u potpunosti uništilo svoju ekonomsku supstancu i platežnu moć. Samo u šest posljednjih godina načinjena su dugovanja od 70 miliona maraka”, kaže Smlatić.

Prema njegovim riječima, neophodno je sačiniti duboku i sveobuhvatnu analizu kojom će se utvrditi ogromne nezakonitosti u gospodarenju i raspolaganju imovinom preduzeća.

Odlukom drugostepenog suda zadovoljni su u Upravi “Agrokomerca” , te ističu kako preduzeće posjeduje ekonomsku sposobnost da u narednom periodu, kroz normalno poslovanje, stane na vlastite noge.

Mirsad Hamidović, vršilac dužnosti direktora, kaže kako je firma protekle godine kroz vlastito poslovanje obezbijedila uslove za penzionisanje 115 bivših radnika, a spremni su dogovorno izmiriti i dugovanja prema komitentima koji su ih tužili.

“Vlada Federacije BiH, kao titular imovine je u decembru 2014. godine donijela odluku o finansijskoj konsolidaciji ‘Agrokomerca’ koja važi do 10. jula 2019. godine i tu odluku može prekinuti jedino Vlada, nikakav općinski sud. Zbog toga je logično da je odluka o stečaju pala”, smatra Hamidović.

U Opštinskom sudu Bihać su istakli kako tek treba da se zakaže novo ročište po ovom pitanju.

“Agrokomerc” je u prijeratnom periodu bio nosilac ekonomskog razvitka Velike Kladuše, ali i cijelog bihaćkog okruga i jedan od najuspješnijih prehrambenih kombinata u bivšoj Jugoslaviji koji je zapošljavao više hiljada radnika. Nezavisne novine

 

 

 

Ključne riječi:  , , ,

Komentari |


Komentari (0)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

(obavezno)

Pravila komentarisanja

Slobodno komentarišite, kritikujte i izrazite svoje mišljenje,

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu info@capital.ba

A- A A+