Capital.ba

Pad aktivnosti na tržištu kapitala u Srpskoj

20.07.2017. / 7:30

BANJA LUKA,  Prošla godina može se okarakterisati kao godina pada aktivnosti na tržištu kapitala Republike Srpske.  

Došlo je do pada tržišne kapitalizacije i prema sadašnjim pokazateljima neophodne su značajne strukturne promjene, prvenstveno u dijelu koji se odnosi na efikasnost realnog sektora i kredibilitet pojedinačnih emitenata hartija od vrijednosti, navedeno je u izvještaju Komisije za hartije od vrijednosti RS-a.

Predstavljajući taj dokument na sjednici Narodne skupštine Republike Srpske, predsjednik Komisije za hartije od vrijednosti Republike Srpske Miodrag Jandrić je rekao da je u 2016. godini na Banjalučkoj berzi došlo do značajnog pada vrijednosti redovnog prometa (-25,2 odsto) i vrijednosti obavljenih blok poslova akcijama (-41,25 odsto).

Takođe, došlo je do smanjenja vrijednosti redovnog prometa trezorskim zapisima (-33,3 odsto) u odnosu na 2015. godinu.

S druge strane, lani je povećana vrijednost redovnog prometa obveznicama (99,4 odsto) i vrijednosti obavljenih javnih preuzimanja akcija (57,91 odsto).

-Javna ponuda obveznica i trezorskih zapisa značajno je djelovala na ostvareni ukupan promet na Banjalučkoj berzi u 2016. godini i to s 74,89 odsto– rekao je Jandrić.

Ovi podaci nisu izazvali interesovanje poslanika, pa se samo jedan javio za raspravu.

U parlamentu je obavljena i rasprava o izvještaju o stanju u bankarskom sistemu Republike Srpske i o poslovanju i rezultatima rada Agencije za bankarstvo Republike Srpske u 2016. godinu, a u raspravi je učestvovalo samo nekoliko poslanika opozicije.

Zamjenik direktora Agencije za bankarstvo Dragan Serdar tvrdi da situacija u bankarskom sistemu Republike Srpske nije kritična, ali da uloga ove agencije nije da spašava banke, osim kada se radi o sistemskim bankama kada Agencija ima ovlaštenja da vrši njihovu sanaciju, jer bi mogle uticati na kompletan finansijski sistem.

Podsjetio je da uloga Agencije supervizija rada banaka, te da niko ne može obećati da još neka banka neće narušiti kriterije poslovanja i da joj neće biti oduzeta dozvola za rad.

-Banke se, kao i drugi subjekti, održavaju na tržištu sve dok ispunjavaju osnovne uslove – dodao je Serdar.

Naveo da je uloga Agencije da zaštiti deponente, potvrdivši da je propast Banke Srpske i Bobar banke nanijela štetu koja se mjeri stotinama miliona KM i gubitkom velikog broja radnih mjesta.

Poslanica SDS-a Slađana Nikolić je podsjetila da je šteta nastala propšću Bobar banke i Banke Srpske oko 500 miliona, od čega je šteta po RS 200 miliona KM te da je to, kao i hapšenje direktorica Agencije za bankarstvo i Investiciono-razvojne banke RS-a, Slavice Injac i Snježane Vujnić, narušilo povjerenje građana u bankarski sektor.

Nadležnim u Agenciji za bankarstvo  je zamjerila na nedovoljnom radu, koji je doveo do zatvaranja banka.

Poslanik NDP-a Zdravko Krasmanović je upitao vlasti  da li su svjesni u kakvom je stanju bankarski sektor nakon što su propale tri banke.

Tvrdi da Agencija za bankarstvo nije dala sve podatke o stanju u bankarskom sektoru RS-a.

Poslanik Napredne Srpske, koja djeluju u Klubu PDP-a, Adam Šukalo je podsjetio da je opozicija upozoravala na stanje u bankarskom sektoru prije hapšenje Slavice Injac.

Smatra i da je neophodno da odgovaraju svi oni zbog čijih propusta u radu je došlo do propadanja banaka u Republici Srpskoj. Fena

Share Tweet Preporuči

  Tagovi:

  Povezane vijesti

  Komentari

  Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
  Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

  Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!