Capital.ba

Otkrivene prevare teške 33,6 miliona KM

22.04.2013. / 9:56

uio bihBANJALUKA, Inspektori Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH u kontrolama zahtjeva za povrat PDV-a u prva tri mjeseca ove godine utvrdili su naknadne obaveze u iznosu od 33,6 miliona KM.

Radi se o šteti koja je nastala neprijavljivanjem ili nezakonitim traženjem povrata PDV-a.
U UIO su kazali da su od januara do marta inspektori obavili 1.794 kontrole zahtjeva za povrat PDV-a.
Načelnik Odjeljenja za komunikacije UIO Ratko Kovačević rekao je da su pod lupom naročito bili zahtjevi za veće povrate PDV-a.
– Inspektori su kontrolama utvrdili naknadne obaveze u iznosu od 33,6 miliona KM. To se odnosi na obavezu PDV-a koja nije bila prijavljena ili je neutemeljeno tražen povrat PDV-a koji nije imao uporište u Zakonu o porezu na dodatu vrijednost – rekao je Kovačević.
Istakao je da bi upravo zahtjevi za veći povrat PDV-a trebalo da budu prekontrolisani prije nego što budu realizovani. Na ovaj način bila bi umanjena mogućnost prevara.
UIO je u prošloj godini otkrila nekoliko slučajeva u kojima su odmah po dobijanju povrata PDV-a na firme stavljeni katanci. Kratki period u kojem su ta preduzeća dobila PDV i ugašena izazvao je sumnju da su zahtjevi za vraćanje poreza nezakoniti.
Jedna od sumnjivih firmi bila je “Ener Novi” iz Novog Grada, kojoj je vraćeno 1,5 miliona maraka PDV-a, a koja je ubrzo ugašena. Riječ je o firmi koja se bavila proizvodnjom i izvozom peleta, a čiji je vlasnik državljanin Italije.
Kovačević je rekao da je u prava tri mjeseca ove godine zabilježen veći broj zahtjeva za povrat PDV-a.
– U prva tri mjeseca 2013. godine po osnovu indirektnih poreza prikupljeno je 1,315 milijardi KM, što je za osam miliona KM više u odnosu na isti period lani. Međutim, prihodi koji su raspodijeljeni korisnicima, odnosno BiH, RS, FBiH i Brčko distriktu bili su manji za 27 miliona KM u odnosu na prva tri mjeseca 2012. godine. Razlog za to je porast zahtjeva za povrat PDV-a. U prva tri mjeseca ove godine poreskim obveznicima je vraćeno 248 miliona KM, a u istom periodu 2012. godine 213 miliona KM – rekao je Kovačević.
Ekonomisti ističu da je sigurno da postoje neopravdani zahtjevi za povrat PDV-a, pogotovo kada se radi o većim iznosima i da je tu potrebno pooštriti kontrole. S druge strane, ističu, one koji su standardni i redovni treba stimulisati.
– One firme koje se prvi put pojavljuju sa tim zahtjevima su, po pravilu, firme koje ili postaju izvoznici ili pokušavaju da naprave zloupotrebu, tako što prijavljuju da su neku robu izvezli iz BiH – smatraju ekonomisti.
Tužilaštvo BiH lani je proširilo istragu koju vodi protiv firme “MB Kekerović” iz Trna kod Laktaša na još nekoliko pojedinaca i preduzeća koji su upleteni u poreske malverzacije. “MB Kekerović” je, na osnovu fiktivnog prometa sa drugim pravnim licima, nezakonito i na osnovu fiktivnog prometa, zatražilo i dobilo povrat PDV-a u iznosu od deset miliona maraka. Nezakonit povrat PDV-a izvršen je na osnovu fiktivnog prometa i fiktivnim prikazivanjem nabavke skupocjenih postrojenja i opreme.
UIO je uporedo sa istragom Tužilaštva BiH prošle godine sprovela disciplinske postupke protiv svoja tri službenika iz Sektora za poreze, koji su bili uključeni u kontrole i povrat PDV-a firmi “MB Kekerović”.

Kazne
Krivičnim zakonom BiH predviđeno je da će kaznom zatvora od jedne do deset godina biti kažnjen onaj ko, u namjeri da ostvari pravo na povrat ili kredit po osnovu indirektnih poreza propisanih poreskim zakonodavstvom BiH, podnese poresku prijavu neistinitog sadržaja sa iskazanim iznosom za povrat ili kredit indirektnih poreza koji prelazi 10.000 KM.
Ta kazna propisana je i za onoga ko učini krivično djelo poreske utaje ili prevare, a iznos obaveza čije se plaćanje izbjegava prelazi 50.000 KM ili ko učini krivično djelo, a iskazani iznos povrata ili kredita indirektnih poreza prelazi 50.000 KM. Glas Srpske

Share Tweet Preporuči

Tagovi:

Povezane vijesti

Komentari

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu info@capital.ba

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!