Capital.ba

Osiguravajuća društva krše tek potpisan Kodeks!!!

18.07.2014. / 14:58

– NASTAVLJA SE SA NELEGALNIM POPUSTIMA
-MANJI OSIGURAVAČI JOŠ “LOVE U MUTNOM”

slikaBANJALUKA, Mastilo se još nije ni osušilo na zvanično potpisanom sporazumu da će početi poštovati zakon i više neće davati nelegalne popuste za osiguranje od autoodgovornosti, a već danas pojedina osiguravajuća društva u Republici Srpskoj počele su da ga krše, rezultat je istraživanja koje je proveo poslovni portal CAPITAL.ba.

U mini anketi koju smo danas proveli, vidljivo je da nekoliko osiguravajućih društva i dalje nastavljaju sa višegodišnjim nelegalnim popustima bez obzira što su juče svečano u zgradi Vlade RS, u prisustvu ministra finansija Zorana Tegeltije i direktorice Agencije za osiguranje Božane Šljivar, potpisali „Kodeks ponašanja o primjeni uslova i jedinstvenog Premijskog sistema autoodgovornosti“.

Kodekspotpisnici kodeksaPotpisnici Kodeksa jasno su se obavezali da će „strogo sankcionisati svako nepoštovanje, odnosno odstupanje od premijskog sistema“.

Najveće osiguravajuće kuće u Republici Srpskoj očito poštuju potpisano, ali druge koje smo danas anonimno anketirali, poput „Aura osiguranja“, „Brčko gasa“ još odobravaju nelegalne popuste, a možda i još neke od njih („Garant osiguranje“ Brčko i „Zovko osiguranje“ ). Njihovi službenici su nam u nezvaničnom razgovoru (nisu znali da razgovaraju sa novinarom) rekli su nam da takve informacije ne daju telefonom, ali su „sugerisali“ da dođemo lično i „sigurno ćemo biti zadovoljni cijenom“.

Osiguravali unaprijed!?

Zanimljivo, u pojedinim osiguravajućim kućama ne odobravaju popust, ali otvoreno priznaju da su to uradile „unaprijed“. One su prije stupanja na snagu Kodeksa, upozorile svoje osiguranike.

Mi smo svoje klijente obavijestili da od 17. jula više neće biti popusta i sve koji su htjeli, osigurali smo unaprijed, sa popustom, sve do polovine avgusta“, rekla nam je jedna od službenica u „Krajina osiguranju“ Banjaluka.

Osiguravajuća društva više od 15 godina javno potpisuju sporazume, protokole i ugovore kojima se obavezuju da neće odobravati nelegalne popuste i kršiti premijski sistem. Svaki put sve ostane „mrtvo slovo na papiru“.

Iako su juče govorili da će sada to biti drugačije, očito da neki to i dalje rade. Ohrabruje što velike osiguravajuće kuće, ipak „drže riječ“, ali regulator i Udruženje društava osiguravača moraju konačno pokazati da će ovakvo ponašanje biti odlučno sankcionisano, inače tržište osiguranje, koje počiva na obaveznom autoosiguranju, će se potpuno urušiti.

Kodeksom su predviđene jasne mjere: Opomena sa objavljivanjem na Skupštini Udruženja, Javna opomena u medijima i isključenja iz članstva Udruženja.

 

REZULTAT ANKETE

Telefonski smo proizvali najveći broj osiguravajućih kuća koje su juče potpisali Kodeks. Ne predstavljajući se, sve smo ih pitali isto, koliko košta osiguranje automobila Golfa 2.

Karakteristike: godina proizvodnje 1986. snaga 51kW, 1.600 kubika (redovnog 50odsto popusta i bez prouzrokovanih šteta u prethodnih godinu dana).

 

Osiguravajuće društvo Cijena Objašnjenje
„JAHORINA OSIGURANJE VIENNA INSURANCE GROUP“ 425,00 KM NEMA POPUSTA
“OSIGURANJE AURA” BANJA LUKA 345,00 KMOd sledeće sedmice 422,00 KM POPUST VAŽIOd sledeće sedmice počeće primjenjivati Kodeks
“DUNAV OSIGURANJE” BANJA LUKA 416,12 KM NEMA POPUSTA
“BOBAR OSIGURANJE” BIJELJIN 412,00 KM NEMA POPUSTA
“DRINA OSIGURANJE” MILIĆI 411,00 KM NEMA POPUSTA
“NEŠKOVIĆ OSIGURANJE” BIJELJINA 410,00 KM NEMA POPUSTA
„VGT OSIGURANJE“ 409,20 KM NEMA POPUSTA
„ZOVKO OSIGURANJE“ Ne daju info. telefonom „Savjetuju“ da „dođemo lično pa ćemo se uvjeriti da su najpovoljniji“.
„EUROHERC OSIGURANJE“ Nema podatka Nisu nazvali da kažu iznos
„BOSNA SUNCE“ 413,70 KM NEMA POPUSTA
„BRČKO GAS“ 276,00 KM POPUST
„UNIQA OSIGURANJE“ 422,00 KM NEMA POPUSTA
„GARANT OSIGURANJE“ Ne daju info.telefonom „Savjetuju“ da „dođemo lično pa ćemo se uvjeriti da su najpovoljniji“.
„KRAJINA OSIGURANJE“ 411,23 KM NEMA POPUSTA (osiguravali unaprijed sa popustom, prije nego što će Kodeks stupiti na snagu)

Napomena: Manje variranje cijena osiguranja kod osiguravajućih društava iako one nisu odobravale popust, je moguće jer su možda njihovi službenici automatski uračunavali i cijenu zelenog kartona.

Kodeks, koji je potpisalo 19 osiguravajućih društava, stupio je na snagu juče, 17. jula.

 

PREUZMITE

Kodeks ponasanja

 

CAPITAL: Siniša VUKELIĆ

Share Tweet Preporuči

Tagovi:

Povezane vijesti

Komentari

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu info@capital.ba

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!