Capital.ba

Osam dana za kompletnu reorganizaciju Elektroprivrede RS!?

02.09.2015. / 14:19

   – ERS dao rok od samo osam dana da se prijavi pravni konsultant koji će predložiti kompletnu reorganizaciju najveće javne kompanije
   – Milekić: Rok kratak jer nemamo vremena
   – Pet modela buduće reorganizacije ERS
   – Mali akcionari ponovo oštećeni?

BANJALUKA, Uprava „Elektroprivrede Republike Srpske“ je odlučila da na vrlo upitnom javnom pozivu izabere pravnog konsultana koji će pripremiti potpuno novi model organizovanja najznačajnijeg javnog preduzeća, saznaje poslovni portal CAPITAL.ba. elektroprivreda rs

Zainteresovanim pravnim firmama ostavljen je nevjerovatno kratak rok od samo 8 dana da se pripreme i prijave se na tender za potpunu reorganizaciju najvećeg javnog preduzeća u Republici Srpskoj.

U „Pozivu za dostavu ponuda za pružanje pravnih usluga u procesu reorganizacije Mješovitog holdinga Elektroprivrede Republike Srpske“ raspisanog 20. avgusta navodi se da je predmet nabavke „sagledavanje i izrada optimalnih modela nove organizacije MH ERS-a“, „pravno uređivanje budućeg statusa distributivnih preduzeća, te razdvajanje proizvodnje i snabdijevanje električnom energijom“.rok

Pravni konsultant treba predložiti način nove organizacije proizvodnje električne energije u MHE, kao i model organizovanja u sistem vertikalno integrisanog preduzeća, te način trgovine električnom energijom u uslovima otvorenog tržišta.

Zainteresovane firme su imale rok da sva ova pitanja razmotre i prijave se i to sve za osam dana, iako je uobičajeno da rok bude 30 do 45 dana za ovaj obim posla. Elektroprivreda čak nije ostavila ni rok za žalbe na postavljene uslove.

Milekić: Nemamo vremena

Generalni direktor ERS Branislava Milekić i izvršni direktor za pravne poslove Nenad Radović za portal CAPITAL rekli su da je ostavljen rok za osam dana jer je ostalo vrlo malo vremena do kraja godine kada treba biti usvojen novi Zakon o električnoj energiji.

Pokušali smo sami da pronađemo rješenje, ali shvatili smo da nam je potreban pravni konsultant za ovako komplikovan posao“, rekla je Milekić.

Direktor ERS-a za pravne poslove dodaje da su obavezni do kraja godine dostavite Eleborat sa mogućim modelima organizovanja Vladi na usvajanje. Na pitanje zašto u pozivu nisu odredili cijenu pravnog konsultanta, Radović kaže da su to mogli uraditi, ali nisu obavezni, jer se tada svi ponude cijenu približne toj.

Komentarišući da bi druge pravne kompanije mogle sumnjati da je upravo zbog kratkog roka posao već „unaprijed dogovoren“ sa nekom kompanijom, Radović kaže da su to sve to priče i prazne optužbe bez ikakvih argumenata.

Pravdanje izuzetno kratkog roka usvajanjem Zakona nije ubjedljiv argument s obzirom da se na obavezi razdvajanja proizvodnje i distribucije po direktivama EU radi već nekoliko godina.

Ugovor na tri mjeseca

poziv ERSUgovor će se sa pravnim konsultantom zaključiti na tri mjeseca u okviru kojih se mora izvršiti ovaj posao, jer ERS očekuje da će do kraja 2015. godine biti donesen novi Zakon o električnoj energiji koji će obuhvatiti u budući model organizacije MH ERS

Dobro upućeni izvor CAPITAL tvrdi da je Elektroprivreda predvidjela da konsultanta plati 200.000 KM, te da se već se otvoreno priča da je posao namijenjen jednoj trebinjskoj advokatskoj kancelariji koja će kasnije taj posao prepustiti „Deloitte“ Banjaluka revizorskoj kući koja godinama radi reviziju finansijskih izvještaja Elektroprivrede. Da je „Deloitte“ najviše zainteresovan vidljivo je i iz  prepiske između ERS-a i ove firme.

 

Posao konsultanta

Ekonomisti i pravnici kažu da je ovo u najmanju ruku brzoplet pristup izuzetno zahtjevnom i obimnom poslu što se vidi i iz očekivanja ERS od pravnog konsultanta.

Konsultant treba da ponudi:

1. Optimalnu organizaciju operatera distributivnog sistema

2. Optimalnu organizaciju djelatnosti snabdjevanja električnom energijom

3. Optimalnu organizaciju proizvodne djelatnosti u sistem

4. Model povezivanje svih privrednih društava u sistemu MH ERS

5. Predloži nova zakonska rješenja u Zakonu o električnoj energiji RS

6. Ponudi osnove novog ugovora o međusobnim ekonomskim odnosima u MH ERS

7. Osnove ugovora o vršenju pomoćnih usluga i balansiranju u MH ERS

8. Stručnu pomoć u realizaciji predloženog modela organizacije

Modeli nove organizacije

Moguće varijante nove organizacije ERS

1. Matično preduzeće osniva jednog Snabdjevača za RS. Postojećih pet Elektrodistribucija se pretvaraju u pet operatora distributivnog sistema (ODS). ( Pet ODS i jedan Snabdjevač)

2. Podjela sadašnjih pet distribucija na pet ODS i pet snabdjevača (Pet ODS i pet Snabdjevača)

3. MH osniva jednog ODS za RS, a on zaključuje ugovore sa sadašnjih pet elektrodistribucija o najmu distributivne mreže. Pet sadašnji elektrodistribucija osnivaju svojih pet snabdjevača (Jedan ODS, pet Elektrodistribucija i Pet snabdjevača)

4. Osniva se jedan ODS za RS, tako što bi se sadašnje distribucije spojile u jedno pravno lice (ODS), a MH osniva jednog snabdjevača za RS (Jedan ODS i jedan Snabdjevač)

5. Osniva se jedan ODS za RS tako što bi se spojile sadašnje distribucije u jednog pravno lice (ODS), a MH osniva pet snabdjevača (jedan ODS i pet Snabdjevača)

 

Pobuna malih akcionara

Kod svih modela najveća prepreka je struktura kapitala. Mali akcionari imaju 20 odsto kapitala u zavisnim preduzećima i vrlo vjerovatno će ocijeniti da se najavljenim promjenama organizacije ugrožavaju njihova prava. Naravno, oni mogu iskoristi zakonska prava određena za nesaglasne akcionare, ali to će stvoriti velike finansijske obaveze Elektroprivredi RS.

 

CAPITAL: Siniša Vukelić

 

 

Share Tweet Preporuči

  Tagovi:

  Povezane vijesti

  Komentari

  Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
  Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

  Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!