Capital.ba

Opštine se ubrzano zadužuju pred izbore

21.08.2018. / 12:17

BANJALUKA – Lokalne zajednice u Srpskoj se sve više zadužuju da bi realizovale infrastrukturne projekte i refinasirale dug, a najnovije je zaduženje opštine Šipovo za 2,4 miliona maraka.

zaduzenje KM

Tender za kreditno zaduženje od dva miliona maraka opština Šipovo objavila je krajem maja, a juče su objelodanili da su zadužili kod NLB Razvojne banke Banjaluka.

Zaključenim ugovorom predviđeno je da uzimanje kredita građane Šipova košta 370.452 KM bez PDV-a, odnosno 433.429 KM s uračunatim porezom.

Ovaj kredit opština Šipovo otplaćivaće u idućih deset godina, sa grejs periodom od godinu dana.

Načelnik opštine Šipovo Milan Kovač kaže da će se kredit iskoristiti za asfaltiranje gradskih ulica, dvoranu i izgradnju bazena.

“Ulice i dvorana su završeni, samo bazen još nije. Radovi su pri kraju i po završetku platićemo izvođačima”, kazao je Kovač.

I opština Kostajnica zadužiće se kod Nove banke za 350.000 KM, a nedavno joj je Vlada RS dala garanciju za kreditno zaduženje.

Ovaj kredit Kostajnica će otplaćivati osam godina u šta je uračunat i grejs period od godinu dana. Kamatna stopa je fiksna i iznosi 5%.

Kostajnica se zadužuje kako bi sufinansirala kapitalne investicije, odnosno Projekat razvoja ruralnog poslovanja, u kojem opština učestvuje sa 53.973 KM ili 20% ukupne vrijednosti Projekta.

Ostatak kredita planiraju da potroše u finansiranje prenesenih obaveza, odnosno izmirenja ukalkulisanih, neizmirenih obaveza iz ranijih godina u ukupnom iznosu od 296.026 KM.

I opština Istočna Ilidža zadužiće se za 3,6 miliona KM, a na raspisani tender već im se javilo nekoliko banaka.

Načelnik te opštine Marinko Božović rekao je da je javni poziv otvoren do 10. septembra, a da će sa 3,6 miliona finasirati zamjenu kompletne ulične rasvjete, kupovinu placa za gradnju Gimnazije i popločavanje šetališta. Nešto malo više od milion maraka, dodao je, daće za reprogram postojećih kredita.

„Nemamo problema, obaveze izmirujemo na vrijeme, a za kapitalne projekte smo prinuđeni da se zadužimo. Samo na zamjeni rasvjete uštedićemo 130.000 KM godišnje na električnoj energiji“, rekao je Božović.

U julu se i Gradska uprava Doboj zadužila za 6,8 miliona maraka kako bi imala novac za eksproprijaciju zemljišta, izgradnju pumpe za zaštitu od poplava, vrelovoda i kanalizacije u Usori, te afaltiranje četiri godine starih rupa.

I Grad Prijedor pozvao je u junu banke da dostave ponude za kreditno zaduženje od 2,4 miliona KM, ali su banke bile oprezne jer je grad bio klasifikovan u B kategoriju klijenata, pa je zatraženo produženje roka za prijavu na tender.

U aprilu se za projekte i „pokrivanje“ dugova zadužila i opština Bileća, i to za tri miliona KM, a garanciju im je dala Vlada Srpske.

Srpska garant i za zaduženja „Puteva“  i bolnica

Vlada Srpske ranije je garantovala i za druga zaduženje javnih preduzeća i ustanova.

Jedna od garancija izdata je i za vraćanje kredita od 40 miliona KM o čemu je CAPITAL pisao u tekstu Srpska garantuje za najnovije milionsko zaduženje „Autoputeva RS“. Ovo preduzeće zadužiće se kod komercijalnih banaka u RS, iako je nedavno dobilo 54 miliona KM od akciza i putarina koji su mjesecima bili blokirani.

U pojedinim slučajevima garancije Vlade nisu pomogle da se ustanove zaduže, što se desilo bolnici „Dr Mladen Stojanović“ u Prijedoru.

Nakon što se, i pored garancija, nijedna banka nije javila, bolnica je raspisala novi tender za zaduženje od 3,5 miliona, o čemu smo pisali u tekstu Bankari sumnjaju u garancije Vlade RS.

Vlada RS je nastavila i dalje da daje garancije, a najnovije su date 9. avgusta bolnicama u Bijeljini, Foči i Doboju za zaduženje u ukupnom iznosu od 14 miliona KM.

CAPITAL: S. Šurlan

Share Tweet Preporuči

Tagovi:

Povezane vijesti

Komentari

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu info@capital.ba

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Komentari na članak: Opštine se ubrzano zadužuju pred izbore

  1. brankob

    @ Tender za kreditno zaduženje od dva miliona maraka opština Šipovo objavila je krajem maja, a juče su objelodanili da su zadužili kod NLB Razvojne banke Banjaluka.

    Zaključenim ugovorom predviđeno je da uzimanje kredita građane Šipova košta 370.452 KM bez PDV-a, odnosno 433.429 KM s uračunatim porezom.

    Kako sa PDVom?