Capital.ba

Opštine primjenjuju objedinjenu proceduru

07.03.2015. / 13:25

budzet1BEOGRAD, Novim Zakonom o o planiranju i izgradnji u Srbiji od 1. marta predviđena je primjena objedinjene procedure u opštinama, a najveći broj njih je to učinio i pristupio primjeni procedure, koja podrazumjeva da se građevinske dozvole izdaju najviše za 28 dana, izjavila je danas državni sekretar u Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Aleksandra Damnjanović.

Svi gradovi i opštine u Srbiji su od 1. marta u obavezi da izdaju dozvole najviše za 28 dana.

Damnjanović je za RTV Pink rekla da je resorno ministarstvo uredilo sve podzakonske akte koji su neophodni da bi zakon zaista funkcionisao i da je to dalo rezultate.

“Sa svim opštinama su održani sastanci, gdje su pitane da li postoji još nesto u čemu ministarstvo može da im pomogne, rezultati sastanaka su takvi da su opštine rekle da imaju sve što je potrebno, da je procedura objedinjena i može da se primjenuje od 1. marta”, rekla je ona.

Damnjanović je pohvalila opštine koje su u svemu postupile u skladu sa zakonom,a juče su, navela je, predstavnici ministarstva obišli Rumu koja, kako je kazala, savršeno primjenjuje objedinjenu proceduru, zatim slično se čini i u Sremskim Karlovcima, Sremskoj Mitrovici, Beočinu.
“To su sve opštine koje su uradile šve što je bilo potrebno”, rekla je ona ističući da je riječ o sistemskom, reformskom zakonu i da je bilo mnogo detalja koje su opštine bile obavezne da urade prije 1. marta.

“Najveći broj to jeste učinio i one sada nemaju probleme u funkcionisanju”, rekla je ona.

Damnjanović je kazala da oko nekih stvari ima pomalo nerazumijevanja, kao na primjer, oko određivanja ljudi koji će tu proceduru sprovoditi i slično.

Govoreći o prednostima objedinjenog sistema, ona je kazala da je za raniji sistem značilo da “morate da obijate pragove mnogih institucija i drugih državnih organa”, a sada sve to čini jedan nadležni organ, koji sprovodi objedinjene procedure.

Ona je kazala da se možda nisu sve službe pripremile na najbolji način, ali da će im ministarstvo u tome pružiti pomoć.

Državni sekretar je podsjetila da je zakon na snagu stupio 17. decembra, a do 1. marta je bio rok da se donesu svi potrebni akti, kako bi do 1. januara 2016. bili spremni na kompletnu elektronsku razmjenu podataka kada čak ni jedan dolazak investitora u opštinu neće biti potreban.

“Uglavnom sada nedostaje ljudi, kompjutera, tehničke podrške”, rekla je ona ističići da ministarstvo u saradnji sa USAID-om, GIZ-om i NALED-om priprema softverski paket koji će beslatno biti predat svim opštinama kako bi od .1 januara spremno dočekale novu fazu objedinjene procedure.

Budući da je zaposlene potrebno obučiti za rad, ministarstvo planira i tematske radionice i čitav ciklus obučavanja zaposlenih koji će raditi na tim poslovima.

“Zaposleni jesu spremni, ali budući da imamo zabranu zapošljavanja u nekim opštinama imamo samo jedno lice koje će se baviti procedurom”, kazala je ona.

Građevinska dozvola, kazala je, već sada može da se dobije za 28 dana, a moći će da se izdaje tamo gdje su opštine donijele planske dokumente.

“Uvodimo red i preciznost i mislim da će se i naši zaposleni sve više prilagođavati da od 1. januara iduće godine slijedimo primjer Makedonije koja je prva u regionu krenula sa elektronskom građevinskom dozvolom. Cilj je da imamo taj sistem koji nudi brz i pouzdan postupak za investitora, a sa druge strane, i mnogo manje mjesta za korupciju koja je u ovoj oblasti bila prisutna”, rekla je Damnjanović. Tanjug

Share Tweet Preporuči

Tagovi:

Povezane vijesti

Komentari

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu info@capital.ba

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!