Capital.ba

Opština Prnjavor: Uštede u javnim nabavkama spiskali na dodatne radove

18.12.2020. / 14:32

PRNJAVOR – U vrijeme velike finansijske krize, kako za građane tako i za institucije, koja je izazvana pandemijom virusa COVID-19, Opština Prnjavor uštede koje su ostvarene u budžetu namijenjenom za javne nabavke troši na dodatne radove čija je opravdanost veoma sumnjiva.

izvor: pratimotendere.ba

Planom nabavki za 2020. godinu Opštine Prnjavor, za nabavku radova na izgradnji javne rasvjete planirana su sredstva u iznosu od 85.400 KM bez PDV-a. Pokretanje postupka nabavke planirano je u drugom kvartalu godine i za vrstu postupka je odabran otvoreni postupak kao najtransparentniji. Postupak je u skladu sa Planom pokrenut 22.06.2020. godine, a svoj epilog dobio je 10.08.2020. godine. Nakon ”trke” dva ponuđača putem e-aukcije, pobijedila je firma ”Mig Elektor” d.o.o. Mrkonjić Grad sa ponudom u vrijednosti tačno 69.000 KM, odnosno svega 914 KM nižom cijenom ponude od drugoplasiranog ponuđača (69.914 KM).

S obzirom da je procijenjena vrijednost pomenutih radova bila 85.400 KM, prostom računicom se može utvrditi da je ostvarena ušteda u iznosu od 16.400 KM, te da je na taj način ispunjena jedna od osnovnih svrha javnih nabavki – da se uštedi novac svih građana.

Međutim, na kraju godine (26.11.2020.) nadležni u ovoj opštini zaključili su da im je na pomenutoj budžetskoj stavci ostalo ušteđenih sredstva, pa su riješili da ih spiskaju. Potpisan je ugovor o javnoj nabavci ”Dodatnih radova na izgradnji javne rasvjete na području opštine Prnjavor” i to putem netransparentnog pregovaračkog postupka bez objave obavještenja o nabavci u vrijednosti od 29.973,24 KM.

U obrazloženju za izbor ovog postupka nabavke naveden je član 24. stav (1) tačka b) Zakona o javnim nabavkama, koji govori o tome da se pregovarački postupak bez objave obavještenja može koristiti ”za nove radove koji predstavljaju ponavljanje sličnih radova povjerenih dobavljaču kojem je ugovorni organ dodijelio raniji ugovor, uz uslov da su takvi radovi u skladu sa osnovnim projektom za koji je bio dodijeljen osnovni ugovor, nakon provedenog otvorenog ili ograničenog postupka. Na mogućnost provođenja ovog postupka ugovorni organ dužan je ukazati pri provođenju otvorenog ili ograničenog postupka za osnovni ugovor, a ukupne procijenjene troškove novih radova ugovorni organ uzima u razmatranje prilikom procjenjivanja vrijednosti javne nabavke”. Uvidom u Obavještenje o dodjeli ugovora za osnovni ugovor jasno je da u njemu nije ukazano na mogućnost provođenja ovog postupka, što znači da nisu ispunjeni zakonski uslovi za njegovo provođenje.

Takođe, s obzirom da je kao razlog za primjenu ovog netransparentnog postupka navedeno to ”što su na Budžetskoj poziciji ostala neutrošena sredstva planirana za ove namjene”, a da smo prethodno izračunali uštede u iznosu od 16.400 KM, postavlja se pitanje odakle je za pomenuto rasipništvo u Opštini Prnjavor ”namaknuto” dodatnih 13.573,24 KM novca svih građana?

Sve pobrojano upućuje na to da se sredstva za javne nabavke troše nesvrsishodno, odnosno da je opravdanost pomenutih radova krajnje sumnjiva. pratimotendere.ba

Share Tweet Preporuči

  Tagovi:

  Povezane vijesti

  Komentari

  Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
  Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

  Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!