Capital.ba

Oprezno sa oglasima za rad u inostranstvu!

15.10.2012. / 15:14

SARAJEVO, Agencija za rad i zapošljavanje BiH apelovala je na građane da, ukoliko dobiju ponudu za posao u inostranstvu, kontaktiraju ovu agenciju da bi provjerili da li je riječ o legalnom zapošljavanju.

Povodom informacija u dnevnoj štampi o radnicima iz BiH koji su otišli da rade u Katar gdje su prevareni, ova agencija saopštila je da, kao nadležna državna institucija za zapošljavanje građana BiH u inostranstvu, nije dobila nikakvu zvaničnu ponudu o postojećim radnim mjestima u Kataru.

Agencija je navela da situacija sa radnicima iz BiH u Kataru nedvosmisleno ukazuje na to da je riječ o nelegalnom zapošljavanju, da u tom slučaju građani BiH krše zakone države u kojoj su radili, te da zbog toga ne mogu ostvariti radna prava koja bi imali da je zapošljavanje legalno.

Kod legalnog zapošljavanja, dodaju u Agenciji, poslodavac je uvijek dužan da traži od vlasti radnu dozvolu za radnika na osnovu koje se potom dobija boravišna dozvola i tek tada radnik može ići u inostranstvo da radi.

Odlazak na rad sa turističkom vizom, sa kojom su radnici iz BiH otišli u Katar, predstavlja kršenje zakona u svim državama.

Iz Agencije podsjećaju da se BiH nalazi pred ratifikacijom sporazuma o zapošljavanju sa Katarom, ali dok ga obje države ne ratifikuju, sporazum on ne može stupiti na snagu.

Nekoliko radnika iz Gračanice koji su prije dva mjeseca otputovali u Katar tvrdi da su prevareni i ostavljeni bez marke. Oni su rekli za “Dnevni avaz” da su mjesecima radili džaba, po 11 sati na plus 60 stepeni, te da su otputovali u Katar s turističkom vizom. Srna

Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti