ENERGETIKArs.com Prvi poslovni portal u Republici Srpskoj - CAPITAL.BA

Omogućiti strancima da budu osnivači ustanova

Objavljeno u OSTALO

BANJALUKA, Predloženim izmjenama i dopunama Zakona o sistemu javnih službi koji bi sutra trebalo da razmatra Narodna skupština Republike Srpske stvaraju se pravne pretpostavke da strana pravna i fizička lica mogu biti osnivači ustanova, što je novina u pravnom sistemu Republike Srpske.

Predviđeno je da se u slučaju osnivanja ustanove od više osnivača međusobna prava i obaveze regulišu ugovorom o osnivanju, a propisana je i obaveza pribavljanja saglasnosti nadležnog ministarstva, prije upisa u sudski registar u slučaju kada su osnivači ili suosnivači ustanova jedinice lokalne samouprave i domaće i strano pravno i fizičko lice.

U obrazloženju novog zakonskog rješenja navodi se da su razlozi za donošenje zakona o izmjenama i dopunama Zakona o sistemu javnih službi sadržani u potrebi da se položaj stranih fizičkih i pravnih lica izjednači sa položajem domaćih lica u pogledu osnivanja ustanova i na taj način stvore preduslovi za strana ulaganja.

Predloženim izmjenama i dopunama preciziraju se važeća zakonska rješenja u dijelu koji se odnosi na nadležnosti organa jedinica lokalne samouprave kada je riječ izboru organa ustanove, odnosno upravnog odbora i direktora ustanove, kao i obaveze osnivača u slučajevima kada je osnivač ustanove jedinica lokalne samouprave.

“Neophodno je bilo precizirati i odredbe koje se odnose na nadzor nad zakonitošću rada ustanove, kao i nadležnosti republičkih organa, odnosno organa jedinica lokalne samouprave za vršenje inspekcijskog nadzora”, navodi se u obrazloženju.

Početak redovne 22. sjednice Narodne skupštine Republike Srpske zakazan je za sutra u 10.00 časova, a na dnevnom redu je 18. tačaka. Srna

Ključne riječi:  , , ,

Komentari |


Komentari (0)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

(obavezno)

Pravila komentarisanja

Slobodno komentarišite, kritikujte i izrazite svoje mišljenje,

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu info@capital.ba

A- A A+