Capital.ba

Ogromna potražnja za srpskim obveznicama

12.05.2020. / 8:30

BEOGRAD  – Republika Srbija je juče izašla na međunarodno finansijsko tržište, među prvima u grupi zemalja čiji je kreditni rejting odmah ispod investicionog i izazvala ogromnu pažnju investitora i uspješno prodala državne obveznice u iznosu od dvije milijarde evra, saopšteno je iz Ministarstva finansija.

obveznice

Više od 300 investitora iz cijelog svijeta pokazalo je interesovanje za srpske obveznice.

Obveznice će biti listirane na Londonskoj berzi, jednom od najvećih i najreprezentativnijih tržišta na svijetu, a na naplatu dospijevaju 2027. godine.

Ministarstvo finansija navodi da je Srbija jedina zemlja u Evropi koja je za vrijeme pandemije virusa Kovid-19 izašla na međunarodno tržište kapitala, a da pritom nema pomoć Evropske centralne banke u plasiranju hartija od vrijednosti.

Respektibilni fondovi, osiguravajuće kuće i banke iskazale su tražnju za preko sedam milijardi evra, što je skoro četiri puta više od ponuđene vrijednosti emisije. Obim prodaje evroobveznica iznosio je dvije milijarde evra, sa kuponskom stopom od 3,125 procenata, stopom prinosa od 3,375 odsto i rokom dospijeća od sedam godina, uprkos tome što je početno očekivanje investitora bilo da će se obveznica izdati po većoj kamatnoj stopi.

Zbog velikog interesovanja, kamatna stopa je znatno smanjena.

To je još jedan signal da investitori imaju povjerenja u Srbiju, uprkos krizi koja je izazvana pandemijom virusa korona, a koja je pogodila čitav svet i naročito finansijska tržišta, navodi u saopštenju za medije Ministarstvo finansija.

Investitori su na taj način pokazali i da je Srbija dobro reagovala za vrijeme pandemije i da je donijela odgovarajuće ekonomske mjere, koje će pomoći privredi da prevaziđe ovaj period i nastaviti privredni rast.

U saopštenju se navodi da je Srbija ovu krizu dočekala u znatno povoljnijoj poziciji od većine drugih zemalja, sa stopom privrednog rasta od 4,2 odsto u 2019. godini, stopom rasta od pet odsto u prvom kvartalu 2020. godine, niskom i stabilnom inflacijom, fiskalnom ravnotežom, kao i sa nikada višim deviznim rezervama.

Stvaranje i očuvanje makroekonomske stabilnosti i uspješni rezultati koje Srbija kontinuirano ostvaruje, kao i veliko povjerenje investitora u reforme Vlade u oblasti ekonomije i javnih finansija, uticali su na smanjenja javnog duga u prethodnim godinama“, ističe se u saopštenju.

Upravo zbog toga, Srbija može da podrži dodatno zaduživanje za oporavak ekonomije od negativnog uticaja pandemije.

Uzimajući u obzir očekivanja da će se negativni efekti pandemije manifestovati najviše tokom drugog kvartala, dok se već u drugoj polovini godine očekuje umjeren oporavak, država preuzima odgovornost da u novonastaloj situaciji stvori uslove i pripremi se za predstojeći krizni period i za što brži oporavak.

U tom cilju bilo je nužno da se stave u funkciju svi raspoloživi resursi, uključujući i finansijska sredstva kao i da se dodatno ojača finansijska stabilnost, obezbjede dodatni resursi i dodatna finansijska sredstva za dovoljno i neometano finansiranje borbe za očuvanje života i zdravlja ljudi i umanjenje posledica izazvanih pandemijom koronavirusa na privredu i građane.

Vlada Srbije će i u narednom periodu pažljivo pratiti globalna kretanja i njihove implikacije na domaću ekonomiju i blagovremeno reagovati kako bi mjerama podržala pogođena domaćinstva i preduzeća.

Takve akcije će pomoći u očuvanju postignute ekonomske stabilnosti, doprineti rastu privrede naše zemlje na održivim osnovama i biće od suštinskog značaja za napredovanje svih delova ekonomije u korist građana Srbije“,navedneo je u saopštenju Ministarstva finansija.

Tanjug

Share Tweet Preporuči

  Tagovi:

  Povezane vijesti

  Komentari

  Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
  Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

  Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!