Capital.ba

Odbijena apelacija preduzeća “Meso impeks”

18.04.2012. / 20:43

SARAJEVO, Ustavni sud je na današnjoj sjednici u Sarajevu odbio kao neosnovanu apelaciju preduzeća “Meso impeks” Kiseljak podnesenu protiv više presuda Suda BiH donesenih u „carinskim postupcima“.

U saopštenju Ustavnog suda BiH navodi se da su sudije zaključile da u konkretnom slučaju nema zloupotrebe prava i da odredbama Zakona o carinskoj politici BiH nije dato retroaktivno djelovanje, zbog čega nema povrede prava apelanta na pravično suđenje.

Ustavni sud je, takođe, zaključio da nije povrijeđeno apelantovo pravo na imovinu kada je nametanje obaveza apelantu imalo osnov u Zakonu o carinskoj politici, te kada je zadovoljen princip proporcionalnosti između legitimnog cilja i nametnute obaveze, koja se ogleda u plaćanju „duga“ državi u vidu dodatnih dažbina.

Ustavni sud je, između ostalog, odbio kao neosnovane apelacije Besima Muderizovića i Ramiza Avdovića, podnesene protiv više rješenja Suda Bosne i Hercegovine.

U obrazloženju odluke se navodi da je Sud BiH, postupajući u krivičnom predmetu protiv apelanta i još dvojice optuženih zbog postojanja osnovane sumnje da su učinili krivično djelo ratnog zločina protiv civilnog stanovništva, osporavanim rješenjima apelantu produžio pritvor zbog postojanja posebnog pritvorskog razloga.

Ustavni sud je zaključio da ne postoji kršenje odredbi Ustava BiH i Evropske konvencije kada je Sud BiH, odlučujući o produženju pritvora apelantu i o apelantovom prijedlogu za ukidanje pritvora, utvrdio da i dalje postoje naročite okolnosti koje ukazuju na to da će, ukoliko bude pušten na slobodu, apelant ometati krivični postupak uticajem na svjedoke i saučesnike.

Ustavni sud je, takođe, zaključio da ne postoji kršenje odredbi Ustava BiH i Evropske konvencije u situaciji kada je sud ispitao zakonitost lišavanja slobode prema relevantnim zakonskim odredbama, te kada apelant ne nudi bilo kakve argumente ili dokaze koji bi ukazali na to da je prekršena neka procesna garancija.

Na današnjoj sjednici Ustavni sud BiH je riješio 14 zahtjeva za donošenje privremenih mjera i donio 282 pojedinačne odluke, a od toga su 54 odluke u meritumu i 228 odluke o nedopustivosti.

U 27 od 54 meritorne odluke Ustavni sud BiH je utvrdio povredu prava na pravično suđenje zbog nerazumne dužine trajanja postupka pred sudovima i upravnim organima.

Ustavni sud BiH ponovo je istakao da je ovaj pravni problem konstantno prisutan u praksi, te da sudovi i upravni organi ne vode dovoljno računa o standardima koji proizlaze iz odredbi Ustava BiH i Evropske konvencije za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda.

Sve odluke usvojene na današnjoj sjednici biće objavljene na internet-stranici Ustavnog suda BiH u roku od mjesec dana, nakon što se dostave apelantima.

Naredna sjednica Vijeća od pet sudija biće održana 15. maja 2012. godine. Srna

 

Share Tweet Preporuči

Tagovi:

Povezane vijesti

Komentari

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu info@capital.ba

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!