Capital.ba

OC “Jahorina” definitivno bez šanse za preživljavanje

14.09.2017. / 11:49

 – Revizori: Kratkoročne obaveze premašile su tekuću imovinu za 12,1 milion KM
 – U toku sedam privrednih sporova, po osnovu dužničko – povjerilačkih odnosa, teških 48.800 KM
– Dospjele obaveze prema IRB RS 8,6 miliona KM, nedospjele 10,7 miliona. Bez saglasnosti banke o konverziji u kapital

PALE – Olimpijski centar “Jahorina” prošlu godinu završio je s akumuliranim gubitkom od čak 21,1 milion KM, što čini 44 odsto kapitala ovog preduzeća, i više nema nikakvu šansu da posluje, stoji u revizorskom izvještaju.

Iako nisu dali mišljenje s rezervom, revizorska kuća “Poslovni informator – revizija” sa Pala ukazala je na nizak stepen likvidnosti. Kratkoročne obaveze zaključno s prošlom godinom iznosile su 13,7 miliona KM, a vrijednost tekuće imovine bila 1,5 miliona KM. Preduzeće je prihodovalo 3,4 miliona KM, dok su rashodi premašili iznos od devet miliona KM.

“Kratkoročne obaveze premašile su tekuću imovinu za 12,1 milion KM. Obaveze po emitovanim obveznicama izražene u iznosu glavnice i kamate iznose ukupno 8,6, ali se za iznos neplaćene glavnice i kamate obračunala zatezna kamata u iznosu od 2,5 miliona KM, pa ukupna dospjela obaveza po emitovanim obveznicama iznosi 11,2 miliona KM”, stoji u reviziji.

Potpuni krah u ovoj godini

Nakon toga uslijedio je i novi udarac, kada je Investiciono razvojna banka RS, koja je i većinski vlasnik OC “Jahorina”, u ime Fonda za razvoj istočnog dijela RS, 23. marta ove godine aktivirala izvršnu sudsku presudu u vrijednosti 4,7 miliona KM nakon čega su i blokirani računi preduzeća.

Iako obaveze po emitovanim obveznicama, koje se mogu konvertovati u kapital, sa rokom dospijeća preko godinu dana iznose 10,7 miliona KM, a uprava OC “Jahorina” je ranijih godina pokušavala pokrenuti inicijativu za konverziju obveznica u akcije, još ne postoji saglasnost većinskog vlasnika. Dospjele obaveze prema IRB RS iznose 8,6 miliona KM.

Olimpijski centar, prema reviziji, vodi i sedam privrednih sporova, po osnovu dužničko – povjerilačkih odnosa, teških 48.800 KM, i tri po osnovu naknade štete prema fizičkim licima.

“Predmeti u kojima je Društvo tuženo za naknadu materijalne štete, imaju ukupnu vrijednost od 343.000 KM i za sve se predviđa pozitivan ishod spora”, navode revizori.

IRB RS odlagala blokadu

IRB RS je još 2011. godine kupila kompletnu emisiju obveznica OC „Jahorna“ u iznosu od 15 miliona KM, a s obzirom na to da OC nije izmirivao obaveze, podnijela je tužbu i dobila pravosnažnu presudu.

U nekoliko navrata, na prijedlog Vlade RS, odgađala je blokadu OC „Jahorina“, a nakon što je istekao i posljednji rok koji im je dala, a obaveze nisu plaćene, banka je u martu blokirala račun ovog preduzeća.

Ministar trgovine i turizma RS Predrag Gluhaković u maju je izjavio da je Vlada Srpske zaključila da se ide u tri pravca restrukturisanja Olimpijskog centra “Jahorina”.

“Prvi pravac je da u roku od 30 dana bude dostavljen prijedlog kako da se razdvoji ugostiteljstvo od vertikalnog transporta na Jahorini, a drugi je da što prije bude održan sastanak za predstavnicima Republičke uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove na kojem će biti riječi o uknjižbi imovine koja pripada Olimpijskom centru i Republici Srpskoj”, rekao je Gluhaković nakon tada održane posebne sjednice Vlade Srpske.

Nakon ovoga, pristupilo bi se trećoj – najvažnijoj fazi, a to je da svi objekti i imovina, čija je vrijednost 20 do 30 miliona KM, budu prodati, a dobijena sredstva uložena u vještačko osnježavanje Jahorine.

Ljevnaić: Emisija obveznica jedino rješenje

Vršilac dužnosti direktora Olimpijskog centra “Jahorina” Dejan Ljevnaić danas nije odgovoarao na pozive CAPITAL-a, ali je ranije isticao da je emisija obveznica jedino je riješenje s obzirom na to da im nijedna banka ne bi dala kredit imajući u vidu situaciju u kojoj se OC nalazi.

CAPITAL: Žana Gauk

Share Tweet Preporuči

  Tagovi:

  Povezane vijesti

  Komentari

  Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
  Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

  Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

  Komentari na članak: OC “Jahorina” definitivno bez šanse za preživljavanje

  1. Nenad

   Skijaski centri moraju biti puni i ljeti i zimi da bi bili profitabilni. Par mjeseci tokom zime ne donose dovoljno novca nijednom skijskom centru. U Americi/Kanadi organizuju se razni dogadjaji tokom ljeta: planinarenje, takmicenje kros motocikla, takmicenje planinskih bicikla, …. Dovode se razne atrakcije: “jump rope”, ‘zip line”, kockarnice, bazeni, koncerti, rostiljijade, festivali, disko klubovi, razne predstave, …
   Pogledajte samo “mont tremblant summer activities”.

   • Jasna

    Spasice Se Jahorina.

    • Veki

     Hoće Jahorina, a li neće Olimpijski centar.

  2. Igor

   Ništa novo, Čudno je samo kad će Vlada RS preuzeti odgovornost i shvatiti da su najveći krivci za postojeće stanje, jer oni upravljaju OC Jahorinom.
   Pogrešnim potezima koje vuku u zadnjih 20 godina ( ratne godine ne uzimam u obzir iz mnogo razloga) su doveli OC na grane na kojima sada jesu.
   Ministar Gluhaković je dugo ministar i njegova odgovornost je najveća. Svojom nesposobnošću, neznanjem i još sa mnogo toga je doprinio da Jahorina nađe tu gdje je sad . On sad priča o izdvajanju ugostiteljstva i tu vidi rješenje. To je takva besmislica, traženja izlaza u tome, odnosno to je samo jedan mali segment koji možda donosi gubitak.
   Nijedna stranka, bez izuzetka, se ne može izuzeti od odgovornosti, jer se sve počelo urušavati od vlasti SDS-a, njegovih “stručnjaka” sa kupljenim diplomama, bez imalo kredibiliteta i znanja, odnosno postavljanjem pogrešnih ljudi . Stručnjaci koji su uništili Pivaru u Banja LUci , Bosku su bili na čelu i Jahorine. Bitange! Naravno sve se to preslikalo i kad je promijenjena vlast.
   Ekonomija je neomoljiva i vrlo jednostavna. Prihod minus troškovi. Nema rješenja socijalnih slučajeva, nema krađe i mahinacija, nerada i pogrešnih ljudi.
   Sad treba da je svima jasno da Jahorina ne vrijedi ni 1 €. pa ako gospodin Kostić želi tu avanturu , zdušno ga treba podržati da uđe, jer on ima pare koje bi mogle da pokrenu Jahorinu, ili bilo kome drugom , jer Vlada RS nema ni novca ni kapaciteta, ni ljudskih resursa da to riješi.
   A Gluhakovića smjeniti u najkraćem roku .