Capital.ba

“Novo-teks” obara i namješta tendere

01.10.2021. / 17:00

BANJALUKA – Firma „Novo-teks“ iz Banjaluke u vlasništvu Novaka Milakovića nakon što je oborila tender za nabavku alkoholnih i bezalkoholnih pića javnog preduzeća „Akvana“ sada je oborila i Odluku o poništenju odluke o nabavci kafe i toplih napitaka. S druge strane, dok „Novo-teks“ obara „Akvanine“ nabavke njih optužuju da su i sami pri nabavci kancelarijskog materijala za Centar za socijalni rad Banjaluka manipulisali cijenama i time prekršili Zakon o javnim nabavkama.

Akvana

FOTO: Gerila info

U „Novo-teksu“ ističu da su kao učesnici u pomenutoj javnoj nabavci oštećeni nakon što je „Akvana“ poništila odluku o postupku javne nabavke. 

Tvrde da se „Akvana“ nije držala Zakona o javnim nabavkama, te da Odluka nije trebala biti poništena. 

Sličnog mišljenja bila je i Kancelarija za razmatranje žalbi BiH koja je usvojila žalbu „Novo-teksa“ i poništila Odluku o poništenju odluke o pokretanju postupka javne nabavke.

Podsjetimo, kako je CAPITAL ranije pisao „Novo-teks“ je oborio tender „Akvane“ za nabavku alkoholnih i bezalkoholnih pića u vrijednosti od skoro 190.000 KM.

Ono što je žaliocu bilo sporno je to što je „Akvana“ tražila da garancija za uredno izvršenje ugovora treba da iznosi 10 odsto od vrijednosti ugovora, te da mora da glasi na rok izvršenja ugovora uvećan za 30 dana.

U „Novo-teksu“ su naveli da se garancija za uredno izvršenje ugovora može odnositi samo na period važenja ugovora, te da je dodatni rok od 30 dana određen bez pravnog osnova i stvara dodatni trošak ponuđačima prilikom pribavljanja garancija.

S druge strane, Udruženje građana “Tender” je svojim analizama došlo do saznanja da je „Novo-teks“ koji je dobio ugovor za nabavku kancelarijskog materijala za Centar za socijalni rad nudio neprirodno niske cijene, te su time bili dio raznih manipulativnih radnji. 

„Kod nabavke 300 risa kopirnog papira formata A3, pakovanja 500/1, za navedenu stavku ponuđač „Novo-teks“ je za ris papir ponudio cijenu od samo 2KM, dok najniža tržišna cijena 1 risa kod uvoznika „Grafotisk“ iznosi 9,22 marke, dakle ponuđena cijena po risu niža je za 4,61 put od najniže nabavne u BiH“, upozoravaju u Udruženju.

Isto kako su za pojedine stavke nudili neprirodno niske cijene, druge su prema nalazima istraživačkog tima „Tendera“ enormno podignute. 

“U konkretnoj nabavci samo na tri stavke omota spisa, pakovanja 500/1, čija najniža nabavna cijena kod proizvođača Grafotisak iznosi po pakovanju 16,88KM, a ponuđač Novo-teks je ponudio cijenu od 48 KM po pakovanju. Za ukupno navedenih 20 paketa cijena kod ponuđača iznosi 960 KM, a nabavna kod navedenog proizvođača je 337,60KM, dakle gotovo 2,84 puta veća od nabavne”, tvrde u “Tenderu”.

Zbog ovakvih postupaka prilikom javne nabavke kancelarijskog materijala Centru za socijalni rad je dopis uputila firma “Keckom” koja je tvrdila da je ponuda “Novo-teksa” sporna, te su čak ukazali i da je riječ o koruptivnim radnjama, te su od Centra zatražili da ponudu “Novo-teksa” odbaci kao manipulativnu. 

U Centru su u odgovoru “Keckomu” istakli da je Centar u postupku javne nabavke u potpunosti postupio u skladu sa Zakonom, te da ukoliko smatraju da u istom postoje nepravilnosti, mogu u roku pet dana da im upute žalbu. 

 

CAPITAL: Bojana Ninković

Share Tweet Preporuči

  Tagovi:

  Povezane vijesti

  Komentari

  Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
  Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

  Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!