Capital.ba

Novi rat protiv nelegalnih popusta u autoosiguranju RS

20.02.2019. / 14:49

– Društva ponovo daju nelegalne popuste u autoosiguranju
– Durmić: Biće dosta vanrednih kontrola
– Društva traže sastanak sa predstavnicima MUP-a zbog lakšeg rješavanja odštetnih zahtjeva

BANJALUKA – Agencija za osiguranje RS ponovo će pojačati kontrole osiguravajućih društava s ciljem suzbijanja nelegalnih popusta u autoosiguranju, s obzirom na to da je ova pojava i dalje prisutna na tržištu.

nelegalni popusti u autoosiguranju

Podršku Agenciji, barem na papiru, dala su i sama društva koja su formirala radnu grupu za praćenje tržišta autoodgovornosti.

U zaključcima sa sjednice Skupštine udruženja društava za osiguranje RS, koja je održana u ponedjeljak, navedeno je da će radnu grupu činiti predsjednik Skupštine Udruženja društava za osiguranje i predsjednik Izvršnog odbora Udruženja, te direktori sedam društava za osiguranje.

Predsjednik Skupštine Udruženja društava za osiguranje RS Milomir Durmić rekao je za CAPITAL da je do sada društva nadgledao Izvršni odbor Udruženja koji čini sedam članova, ali da su sada odlučili da formiraju radnu grupu koja će se baviti iskjučivo ovim aktivnostima.

„Direktor Agencije za osiguranje na sjednici je skrenuo pažnju društvima da su i dalje na snazi smjernice Agencije i da će oni i dalje rigorozno kažnjavati društva koja se tih smjernica ne budu pridržavala i zatvarati određena društva. Imenovanjem ove radne grupe željeli smo da tu priču dodatno uozbiljimo jer smo primijetili da su se nelegalni popusti u autoosiguranju vratili pred kraj prošle godine“, kazao je Durmić.

Direktor Agencije Slaven Dujaković kaže za CAPITAL da će ponovo krenuti sa pojačanim kontrolama jer imaju saznanja da su nelegalni popusti u autoosiguranju i dalje prisutni.

„Imamo naznaka da se nelegalni popusti u autoosiguranju ponovo daju i krenućemo ponovo sa pojačanim kontrolama kako to ne bi eksaliralo. Biće dosta i vanrednih kontrola“, rekao je Dujaković.

Društva onemogućena da posreduju pri registraciji vozila

Pored forimiranja radne grupe, na sjednici Skupštine Udruženja društava donesen je i zaključak da se ministru unutrašnjih poslova RS i direktoru policije uputi zahtjev za sastanak na kojem bi se razgovaralo o problemu registracije vozila i rješavanju odštetnih zahtjeva.

Durmić je pojasnio da društva već nekoliko mjeseci imaju problem zbog pravilnika koji je donijelo Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP), a koji onemogućava radnike društava da u ime svojih klijenata registruju vozila.

„Krajem prošle godine donesena je uredba kojom je propisano da zahtjev za registraciju vozila može podnijeti osiguranik lično ili njegov punomoćnik, koji može biti samo zaposleni firme koja ima tu šifru djelatnosti. Međutim, osiguravajuća društva ne mogu imati tu šifru djelatnosti, jer mi po zakonu možemo biti registrovani samo za tri određene djelatnosti koje su usko vezane za osiguranje“, rekao je Durmić.

On je pojasnio da je Pravilnik o postupku i načinu registracije vozila proistekao iz Zakona o osnovama bezbjednosti saobraćaja BiH i da je on isti i za RS i FBiH.

„Međutim, u RS ne postoji djelatnost posredovanje pri registraciji motornih vozila, a pravilnik kaže da registrovati vozilo, osim vlasnika, može samo lice koje ovlasti firma koja ima registrovanu tu djelatnost. MUP je tražio od Zavoda za statistiku RS tumačenje koja bi šifra mogla da se koristi, Zavod je naveo neku šifru i MUP je izdao instrukciju tako da osiguravajuća društva to više ne mogu da rade. Društva u FBiH to mogu da rade i sada tražimo sastanak kako bismo pokušali da prevaziđemo problem“, kazao je Durmić.

On je istakao da su društva počela da osnivaju kćerke firme sa tom šifrom djelatnosti i da prebacuju svoje radnike u te firme, što im stvara dodatne troškove.

Naglasio je i da osiguravajuća društva prilikom rješavanja odštetnih zahtjeva imaju velikih problema da to brzo riješe, jer se zapisnik od policije čeka i po 30 dana, a fotografije sa uviđaja i po 45 dana.

„Zbog toga mi ne možemo da riješimo odštetni zahtjev u kratkom roku“, kazao je Durmić.

CAPITAL: M. Čigoja

Share Tweet Preporuči

Tagovi:

Povezane vijesti

Komentari

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu info@capital.ba

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Komentari na članak: Novi rat protiv nelegalnih popusta u autoosiguranju RS

 1. goran

  zivjela demagogija Durmica, koji prica o registraciji u MUPu, a popusti su na 40%. ono sto moramo da znamo je to da Agencija nece nikada stati u kraj ovome, a pogotovo sa Dujakovicem

 2. Zunza

  Popusti su stvar politicke opredjeljenosti…svaka stranka I'ma svoju osiguravajucu kucu.

 3. Baba

  Popusti su stvar licne zarade direktora agencije i njegovih prijatelja koji ga caste! Mali igraci na velikim vratima, sreca pa Dujakovicu istice mandat

 4. Posmatrač

  Dujaković se već obogatio.
  Tehnički pregledi Plava linija su njegovi.
  A ima i osiguravajuće društvo, samo je još nezvanično.
  Kad ode iz agencije sa 40 godina života, djecu obezbijedio, a možda i na dalje.
  A svi se pitaju kako smo propali…