Capital.ba

Novi direktor traži produženje roka za reformu “Željeznica RS”

13.12.2020. / 10:46

DOBOJ – Preduzeće “Željeznice Republike Srpske” (ŽRS) zvanično su pokrenule postupak za produženje krajnjeg roka za restrukturisanje ove kompanije za minimalno 12 mjeseci, jer na osnovu potpisanih dokumenata i planskih zadataka nije predviđeno niti realno očekivati da taj proces bude završen u relativno kratkom vremenskom periodu, izjavio je u intervjuu Srni vršilac dužnosti generalnog direktora ove kompanije Željko Radić.

V.d. direktora ŽRS Željko Radić (Foto: Srna)

Radić je naveo da je samo za primjenu novog informacionog sistema neophodno najmanje 18 mjeseci, jer je potrebno ispoštovati sve zakonske procedure, počevši od nabavke neophodne opreme i softverskih rješenja, da bi taj važan segment u novoj strukturi preduzeća bio u primjeni.

On je dodao da je proces restrukturisanja otežan jer se zbog preporučenih epidemioloških mjera usljed pandemije virusa korona sastanci sa konsultantima zaduženim za praćenje i realizaciju procesa restrukturisanja održavaju putem aplikacija za direktnu komunikaciju, a ostala korenspodencija odvija se elektronskom poštom.

ZAVRŠEN POSTUPAK U VIŠEM PRIVREDNOM SUDU

Radić je naveo da je završen postupak u Višem privrednom sudu u Banjaluci prema prigovorima podnesenim na odluke Okružnog privrednog suda u Doboju, te su otklonjene sve poteškoće za dalji nastavak postupka restukturisanja “Željeznica Republike Srpske” pred Okružnim privrednim sudom u Doboju.

“Podneseno je 214 prijava sa 1.670 povjerilaca. Oko pedesetak prijava sud je odbacio, jer nisu uređene ni u naknadnom roku koji je sud odredio podnosiocima prijava. Ukupan iznos prijavljenih potraživanja iznosi 340.838.277 KM, od čega je priznato 334.368.586 KM, a osporeno 6.469.690 KM”, izjavio je Radić.

Prema njegovim riječima, Uprava kompanije ostaje pri stavu da ŽRS budu organizovane kao “vertikalno integrisano preduzeće”, kako je i ponuđeno u zaključku Vlade Srpske.

On je pojasnio da se organizaciono restrukturisanje ŽRS-a odnosi na razdvajanje poslova operacija i infrastrukture na dvije računovodstveno i upravljački potpuno razdvojene organizacione jedinice unutar jednog privrednog društva, te formiranje profitnih centara od postojećih organizacionih jedinica.

“Buduća organizacija podrazumijeva i uvođenje novog finansijsko-računovodstvenog sistema putem kojeg će se pratiti svi procesi unutar ŽRS-a, razvoj i primena finansijski prihvatljivih i održivih srednjoročnih planova poslovanja, te razvoj i primjena višegodišnjih ugovora o prevozu putnika i održavanju infrastrukture između Vlade Srpske i `Željeznica`”, izjavio je Radić.

On je naveo da nakon što bude donesena konačna odluka o budućem modelu organizacije ŽRS-a, pristupiće se izradi i novog pravilnika o sistematizaciji i organizaciji radne snage, kao i kolektivnog ugovora.

“Broj zaposlenih u ŽRS smanjen je za 887 radnika. Referentni broj zaposlenih od 3.098 radnika, koliko je iznosio prije početka realizacije projekta restrukturisanja, danas iznosi 2.200 zaposlenih”, izjavio je Radić.

On je naveo da je ove godine zbog poremećaja na globalnom tržištu zbog pandemije virusa korona došlo do pada privredne aktivnosti i smanjenja potražnje za uslugama prevoza različite vrste robe u teretnom saobraćaju, što je značajno uticalo na rezultate poslovanja ŽRS.

Obustava putničkog saobraćaja, prije svega međuentitetskog, takođe, se negativno odrazila i na prihod od prevoza putnika.

PRIHODI ZA DESET MJESECI 52 MILIONA KM, A RASHODI 67 MILIONA KM

Radić navodi da su ŽRS za deset mjeseci tekuće godine ukupno ostavrile prihode u iznosu od 52.820.475 KM, rashode u iznosu od 67.034.125 KM, dok gubitak za navedeni period iznosi 14.213.649 KM.

“Razlozi za ovakve poslovne pokazatelje su i manji prihodi od donacija Vlade Republike Srpske koji u 2020. godini iznose 3.331.432 KM, dok su u prethodnoj godini iznosili 12.094.267 KM”, izjavio je Radić.

Prema njegovim riječima, u istom periodu prošle godine ŽRS je ostvarila ukupne prihode od 70.934.470 KM, a rashode 67.859.136 KM.

On je dodao da su finansijska sredstva Svjetske banke u okviru procesa restrukturisanja 2019. godine vođena kao prihod, zbog čega je u prošloj godini registrovana dobit u iznosu od 3.075.334 KM.

“U posmatranom periodu od deset mjeseci 2020. godine ukupni prihodi su manji u odnosu na prošlu godinu za 18.113.995 KM, dok su ukupni rashodi manji za 825.011 KM”, rekao je Radić.

On je naveo da su bilansi ŽRS i dalje opterećeni značajnim finansijskim rashodima, prije svega zbog nemogućnosti plaćanja ino-kredita, kamata na ino-kredite i amortizacije i da otklanjanje ovog problema očekuje po okončanju kompletnog procesa finansijskog i organizacionog restrukturisanja.

“Uprkos navedenim privrednim poremećajima, `Željeznice` su kvalitetno odgovorile izazovima i postavljenim zadacima, tako da su u potpunosti ispunile zahtjeve tržišta, poštujući sve propisane mere Republičkog štaba za vanredne situacije u cilju zaštite zdravlja zaposlenih radika”, naveo je Radić.

On je poručio da je Uprava ŽRS-a svjesna je teških okolnosti i problema sa kojima se mora izboriti, da Vlada Republike Srpske i resorno ministarstvo daju ključni podsticaj za opstanak ove komapije, te da se samo zajedničkim djelovanjem može ostvariti projekat restruktruiranja, koji mora biti završen.

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je 22. februara 2018. godine odluku o prihvatanju zaduženja Srpske u iznosu 51,3 miliona evra kod Svjetske banke za projekat restrukturisanja ŽRS-a s ciljem unapređenja operativne efikasnosti i finansijske održivosti.

Strukturu kreditnih sredstava Svjetske banke od 51,3 miliona evra čine tri komponente, i to 42,7 miliona evra za finansijsko restrukturisanje što obuhvata isplatu zaostalih dugovanja, zatim 3,5 miliona evra za restrukturisanje radne snage, a pet miliona evra za organizaciono.

Srna

Share Tweet Preporuči

  Tagovi:

  Povezane vijesti

  Komentari

  Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
  Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

  Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

  Komentari na članak: Novi direktor traži produženje roka za reformu “Željeznica RS”

  1. Mile Matic

   Pa ‘ebo te ‘og! IZ FACE MU SE VIDI DA JE SLUCAJ ZA lopovluke!!!
   Znam po sebi!!!!

  2. Jare i Neso

   Kojeg novog informacionog sistema bitange? Jeli to opet SAP i Prointer i opet 10tak miliona KM ( prihod Zeljeznica 60 miliona KM) . Dali je SAP pomogao Elektroprivredi RS da bude bolje, pa ona je sve gora i gora a milioni idu na SAP. Sume RS tek pocele da uvode u SAP i vec u dubiozi desetine miliona i SAP im nece pomoci ni jedne KM. Sram vas bilo , do kada mislite da pljackate ove firme, bitange pljackaske. Kakve veze ima SAP i novi IS sa poslovanjem Zeljeznica, pljackom, kriminalom, gluposcu, ili sve zapravo ima sa Prointerom koji tako najlakse izvuce nekoliko miliona KM a da ne mrdne dupetom ni cm. SAP za Prointerom godisnje izvlaci iz RS na desetine miliona KM, imali iko da ovo zaustavi. Sta Prointer ceka sa Aluminom i SAP-om, gdje su opet milioni dogovoreni da se izvuku?

  3. Dule

   Da li je moguće da novi direktor nema računar na stolu? Računa pomoću graha i zrna kukuruza……..

   • Slavko

    Pa to je naslijedio od pajde Slavke!!!

  4. U3PM

   Kome danas treba željeznica kada svaka šuša ima auto. Osim za izvlačenje budžetskih sredstava u privatne džepove. Kada kriminalci odu sa vrasti, saznaćemo u čije privatne džepove, putem off shore companija, su otišle budžetske pare

  5. Sirius

   SIRIUS 2010 tj Prointer je Elektrokrajini prodao server za preko 500.000KM. Dali neko moze da zamisli server/e od preko 500.000KM i podrskom za server :-) Koja banka u RS i BIH je platila 500.000 za servere i podrsku? Ovo je pljacka koja moze biti samo u interesu RS jer samo takve su kao ova. Cavicu, gdje nestala borba protiv korupcije, pljacke, i onoliko pljuvanje na Lanaco nekad i pljacku u Elektrokrajini. Nikave razlike izmjedju tebe i Seke. Baja ti pomogao na VMA i ti se prodate, ali ajde sto se prodate, nego si krenuo kao i oni. Pljackas u interesu RS.

   Dodela objavljena: 14.12.2020. ID tendera: 5447678 Dodjela tendera – Novi Database serveri za Oracle klasterski sistem sa dijeljenim storidž sistemom za Oracle Enterprise Edition plus Real Application Cluster database licencom plus 3 godine podrške
   Oglašavač: Elektrokrajina
   Izvor: Portal javnih nabavki BiH

   OBAVJEŠTENJE O DODJELI UGOVORA
   741-1-1-71-5-190/20
   Broj obavještenja o nabavci
   741-1-1-71-3-168/20

   ODJELJAK I: UGOVORNI ORGAN

   I 1. Podaci o ugovornom organu
   Naziv
   ZAVISNO PREDUZEĆE “ELEKTROKRAJINA” BANJA LUKA

   IV 1. Podaci o najuspješnijem ponudjaču/grupi ponudjača
   Jedan ponudjač
   INFORMACIONI INŽINJERING “SIRIUS 2010” DOO BANJA LUKA

   IV 2.a. Konačna ukupna vrijednost ugovora/okvirnog sporazma bez PDV-a u KM
   499999,75

   • Village People

    741-1-1-80-3-192/20 Obavještenje o nabavci
    Наставак пилот пројекта увођења ГИС алата
    Процијењена укупна вриједност уговора без ПДВ-а у КМ
    49000,00
    MJEŠOVITI HOLDING “ELEKTROPRIVREDA REPUBLIKE SRPSKE” – MATIČNO PREDUZEĆE A.D. TREBINJE – ZAVISNO PREDUZEĆE “ELEKTROKRAJINA” AKCIONARSKO DRUŠTVO BANJA LUKA

    1373-1-1-295-3-130/20 Obavještenje o nabavci
    Уговор о набавци система за евиденцију, управљање и позиционирање на мапи жељезничке инфраструктуре засноване на GIS платформи фаза I.
    Процијењена укупна вриједност уговора без ПДВ-а у КМ
    400000,00
    ŽELJEZNICE REPUBLIKE SRPSKE A.D. DOBOJ