ENERGETIKArs.com Prvi poslovni portal u Republici Srpskoj - CAPITAL.BA

Notarske naknade opterećuju privredu

Objavljeno u PRIVREDA

notariBANJALUKA, Iako je u RS složena i dugotrajna procedura za registraciju i osnivanje preduzeća, pravi problemi za nove firme nastaju tek po njenom početku rada, istakao je Borko Đurić, predsjednik Privredne komore RS.

Đurić je rekao kako je na sastanku sa Željkom Cvijanović, ministarkom ekonomskih odnosa i regionalne saradnje RS, koji je u petak održan u Privrednoj komori RS, ukazao na neophodnost rezanja troškova i procedura osnivanja firmi.

“Poznato je da su kod nas u odnosu na region procedure osnivanja preduzeća najduže i najskuplje”, rekao je Đurić, ocjenjujući da za privrednike problemi tek počinju nakon registracije privrednog društva.
Privrednici, prema njegovim riječima, smatraju da su troškovi notarskih usluga previsoki, te da njihova usluga treba da se zadrži na ovjeri potpisa i potvrde identiteta osnivača firme, te da im treba osporiti ovjeru osnivačkih akata firmi.
“U osnivačkom aktu zaista ne postoji ništa što bi notar trebalo da ovjerava i naplaćuje, jer to u principijelnom smislu nije u redu. Mi ne želimo da se notarske usluge eliminišu iz privrednih kretanja, već da se ono što rade i cijena njihovog rada uskladi s realnom situacijom”, naglasio je Đurić.
On je kao sasvim neprihvatljiv naveo primjer da notar koji vodi zapisnik na sjednici skupštine akcionara nekog preduzeća, koja traje između 15 minuta i sat i po, u zavisnosti od vrijednosti kapitala tog preduzeća, naplati uslugu od 1.000 pa i više od 3.000 KM.

“Notarima je najlakše zahvatiti u oblasti privrede, jer tu najviše mogu zaraditi, a da ne snose nikakvu odgovornost”, rekao je Đurić.
Irena Mojović, predsjednik Notarske komore RS, nije htjela putem telefona detaljnije komentarisati visinu notarskih cjenovnika za privrednike, već je samo podsjetila da je krajem 2011. usvojena uredba o smanjenju notarskih troškova za 35 odsto, što je i ozvaničeno u “Službenom glasniku”, te se kao takva primjenjuje.
U ranijim izjavama Mojovićeva je rekla da je Notarska komora RS prihvatila odluku o smanjenju svojih usluga zbog teških ekonomskih uslova.
Podsjećanja radi, Vlada RS je na kraju prošle godine ozvaničila da RS ulazi u postupak reforme koja ima za cilj skraćenje registracije privrednih subjekata na samo tri dana.
Ovim akcionim planom reforme Vlade RS predviđeno je da se privredna društva nakon notarske obrade osnivačkih akata obrađuju samo u Agenciji za posredničke, informatičke i finansijske usluge (APIF), koja bi po službenoj dužnosti upućivala zahtjeve ostalim institucijama. Plan je da se nakon predavanja dokumenata najkasnije za tri dana izdaju sva rješenja o registraciji koja bi privrednici preuzimali u APIF-u. Nezavisne

Ključne riječi:  , , , ,

Komentari |


Komentari (0)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

(obavezno)

Pravila komentarisanja

Slobodno komentarišite, kritikujte i izrazite svoje mišljenje,

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu info@capital.ba

A- A A+