Capital.ba

Njemačka odbila da izruči Dragana Vučetića, bivšeg Dodikovog savjetnika

05.03.2020. / 17:09

BANJALUKA – Odsjek Interpola u Sarajevu zaprimio je informaciju Interpola Wiesbaden da je zahtjev nadležnih organa BiH za izručenje Dragana Vučetića odbijen s obzirom na to da je on državljanin Njemačke, potvrđeno je portalu CAPITAL.

Uprava kriminalističke policije MUP-a Republike Srpske podnijela je još u junu 2015, izvještaj tadašnjem Specijalnom tužilaštvu RS protiv Vučetića zbog osnova sumnje da je kao v. d. direktora Javnog preduzeća “Nikola Tesla” zloupotrijebio službeni položaj i izvršio poslovnu prevaru, čime je ovom preduzeću uzrokovao štetu od 1.104.878 KM.

Nedugo nakon izvještaja, u avgustu iste godine, MUP je dostavio i dopunu izvještaja, a istraga o Draganu Vučetiću, koji je bio i savjetnik predsjednika RS Milorada Dodika, još uvijek traje samo je u međuvremenu Specijalno tužilaštvo integrisano u Republičko javno tužilaštvo.

„Republičko javno tužilaštvo, Posebno odjeljenje za suzbijanje korupcije, organizovanog i najtežih oblika privrednog kriminala sprovodi istragu u krivičnom predmetu protiv osumnjičenog Vučetić Drgana, zbog postojanja osnova sumnje da je počinio produženo krivično djelo Zloupotreba službenog položaja ili ovlašćenja u sticaju sa krivičnim djelom Poslovna prevara“, navela je sekretar tužilaštva Dragica Tojagić.

Istakla je da Vučetić nije ispitan u istrazi jer je nedostupan organima gonjenja. Utvrđeno je da se 2010. godine odrekao državljanstva BiH, a prema podacima Interpola njegovo prebivalište je u Bergheimu u Njemačkoj.

Još u oktobru 2014. godine MUP je raspisao potragu za Vučetićem, tužilaštvo je putem međunarodne pravne pomoći u dva navrata uputilo poziv za njegovo ispitivanje, 2016. i 2018. godine.

„Od strane Državnog tužilaštva Keln  obavješteni smo da je po  njemačkim propisima poziv osumnjičenom uručen. Na zakazana ročišta za ispitivanje osumnjičeni se nije odazvao. S obzirom na to da se isti krije, odnosno da je nakon izvršenja krivičnih djela napustio prostor BiH, da ima državljanstvo Njemačke i tamo prijavljenu adresu stanovanja, a kako u toj situaciji nije bilo moguće izdejstvovati naredbu suda za njegovo dovođenje, tužilaštvo je sudiji za prethodni postupak Okružnog suda u Banjaluci uputilo prijedlog za određivanje pritvora prema osumnjičenom  u trajanju do mjesec dana, računajući od dana i časa lišenja slobode  i donošenje naredbe za raspisivanje međunarodne potjernice“, navela je Tojagićeva.

Nakon raspisivanja međunarodne potjernice posredstvom Sektora za međunarodnu operativnu policijsku saradnju, Odsjek Interpol Sarajevo zaprimljena je informacija Interpola Wiesbaden, da je zahtjev za izručenje nadležnih organa BiH odbijen obzirom da je Vučetić državljanin Njemačke, te da se u konkretnom slučaju postupak ekstradicije može realizovati ukoliko je predmetno lice saglasno.

„Kako Dragan Vučetić nije saglasan sa postupkom ekstradicije, iz  tih razloga nadležni organi Njemačke ne mogu izdati rješenje kojim se odobrava izručenje“, istakla je Tojagićeva.

Inače, u izvještaju MUP-a iz 2015. godine, Vučetić se tereti da je čineći krivična djela od 9. oktobra 2012. do 24. marta 2014. godine omogućio sticanje protivpravne imovinske koristi firmi “Nikola Tesla GMBH” Keln od 500.175 KM, koju je otvorio preko preduzeća „Nikola Tesla“ Banjaluka.

Vučetić je protivpravnu imovinsku korist stekao tako što je po projektu “Elektromobil” izvršio isporuku robe i usluga preduzeću “Nikola Tesla GMBH” Keln, a istovremeno preduzeće “Nikola Tesla” Banjaluka opteretio izdajući mjenice u njihovo ime i na njihov teret kao garanciju da će preduzeće iz Kelna ispuniti preuzete obaveze.

Na taj način uzrokovao je štetu banjalučkom preduzeću, a firmi „Nikola Tesla“ Keln omogućio imovinsku korist od 500.000 KM.

Dragan Vučetić je bio odgovorno lice i u firmi „Nikola Tesla“ u Banjaluci i u “Nikola Tesla GMBH” u Kelnu, a iz dopune izvještaja je vidljivo da je vršio nezakonite transakcije između tih preduzeća i svoje privatne firme „prof. Vučetić GMBH“ u Njemačkoj.

Inače, Dragan Vučetić se još 2010. godine odrekao državljanstva BiH i uzeo njemačko državljanstvo, a dvije godine nakon toga Vlada RS ga je postavila za direktora preduzeća „Nikola Tesla“.

CAPITAL: Svjetlana Šurlan

Share Tweet Preporuči

  Tagovi:

  Povezane vijesti

  Komentari

  Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
  Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

  Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!