Capital.ba

Nisu gledali diplome nijednog kandidata

26.10.2012. / 7:40

BANJALUKA, Nakon što je utvrđeno da kandidat za glavnog revizora Republike Srpske Mile Banika ima diplomu menadžmenta u turizmu i sportu, a ne ekonomskog fakulteta, nijedna od dvije skupštinske komisije koje prate izbor revizora i zamjenika nije zatražila uvid u diplome ostalih 15 kandidata prijavljenih za ove funkcije.

U Banikinoj diplomi, koja je u posjedu “Glasa Srpske” piše da je Fakultet za uslužni biznis (FABUS) u Sremskoj Kamenici kod Novog Sada upisao 2002, a završio 2003. godine. Banika je na FABUS-u završio smjer menadžment u turizmu, sportu i rekreaciji, i kako piše u diplomi, stekao zvanje diplomirani ekonomista.
Predsjednik Komisije za izbor glavnog revizora Uroš Gostić na pitanje da li ostali kandidati imaju adekvatnu diplomu, obaveznu po zakonu, najprije odgovara potvrdno, a kasnije da nije siguran.
– Svi imaju ekonomiju, zvanu ekonomiju, a kako su je završili ne znam ni ja. Ima ih nekoliko naravno i sa diplomom ekonomskog fakulteta – kazao je Gostić.
Kaže da Komisija nije uočila šta piše u zakonu, a da u zakonu piše pogrešno.
– Formulacija je nikakva. Piše diploma ekonomskog fakulteta, ali se ne navodi ni kog stepena, ništa, tako da nismo obraćali pažnju. Banika ima zvanje diplomiranog ekonomiste i mi smo to poistovijetili – rekao je Gostić.
Na pitanje da li Banika sada ispada iz konkurencije, Gostić je rekao da ne zna kakav će stav zauzeti Komisija.
Član Komisije za izbor revizora i Komisije za izbor i imenovanje Neđo Trninić kaže da nisu razmatrali diplome drugih kandidata.
– S obzirom na to da se primjedba odnosila konkretno za Baniku, nismo smatrali da treba druge diplome da gledamo. To niko od nas nije ni tražio – rekao je Trninić.
Dodaje da sve do sada predočeno pokazuje da Banika ne ispunjava uslove da bude glavni revizor.
Komisija za izbor revizora dostavila je predsjedniku RS Miloradu Dodiku listu od 16 kandidata za koje je smatrala da zadovoljavaju uslove. Banika je imao veliki broj bodova i predsjednik RS ga je predložio za izbor. Kada se prijedlog vratio ponovo do Komisije otkriveno je da Banika nema adekvatnu diplomu. U Komisiji su rekli da se time nisu bavili i da je dokumenta zaprimala službenica u Skupštini.
Predsjednik Komisije za izbor revizora bio je Uroš Gostić iz SNSD-a, a u Komisiji su i Radmila Stojnić (SNSD), Neđo Trninić (DNS), Velimir Sakan (PDP) i Zoran Latinović (SDS).
Sakan
Neđo Trninić kaže da je član Komisije za izbor revizora iz PDP-a Velimir Sakan bio najglasniji u pohvalama Banike, posebno hvaleći njegov rad u Poreskoj upravi.
– Sakan i drugi članovi Komisije iz opozicije nisu ništa sporili na sjednici, Baniku su ocijenili najvišim ocjenama. Kada je na red došla Banikina diploma, Sakan se izgubio sa sjednice – kazao je Trninić.
Banika je 2002. godine, u vrijeme Vlade PDP-a, prvi put postavljen za zamjenika direktora Poreske uprave RS. Kasnije je bio v.d. direktora, a sada je savjetnik ministra finansija. Glas Srpske

 

 

Share Tweet Preporuči

Tagovi:

Povezane vijesti

Komentari

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu info@capital.ba

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Komentari na članak: Nisu gledali diplome nijednog kandidata

  1. bosman

    A ušta si Go(v.d.)stiću gledao, u svoj nos!

  2. pero

    Ma sramota sta reci vise.

  3. Branislav

    Ovo je opšte poznata praksa u republici.Pa vrsta stručne spreme se skoro nigdje i ne gleda,zato i živimo u ovakvoj bijedi. Kako onaj ko nema adekvatnu stručnu spremu u određenoj oblasti može samo da je održava,da ona stagnira a kamo li da napreduje?Ne može nikako! Ja sam npr. završio Visoku školu unutrašnjih poslova još prije 5 godina a još ne radim. A kako da radim kad ovi isti menadzeri umjesto mene rade u policiji?Završe nakon srednje škole kurs za policajca a onda i ovaj nesrećni menadzment,DIF,privatnu bezbjednost ili neki drugi fakultet koji nema veze i dobiju unapređenje u čin mlađeg inspektora i rade kao inspektori i rukovodni radnici. Zato je ove godine nas pravnika UP bilo na desetine koji smo prešli granicu od 35 godina za zaposlenje u MUP-u. No niko da predloži izmjenu zakona pa da nas što smo prešli granicu prve zaposli ali zato i dalje ovi menadzeri unapredjuju MUP! Zašto smo završili Visoku školu UP? Da bi menadzeri radili u policiji! Kako onda i da borba protiv kriminala bude uspješna?Nikako! Iznenađuje me ovaj Sakan iz PDP-a. Ovaj PDP,pogotovo Ivanić govore protiv SNSD-a i njihove loše politike a eto taj Sakan je nastojao progurati ovog menadzera!Na drugoj strani DNS je SNSD-ov koalicioni partner ali im je Trninić bio objektivan.Drago mi je da na ovim prostorima ima bar neko koliko – toliko objektivan. Svaka čast Trniniću. Menadzment je zlo.Da se mene pita zabranio bih i samo spominjanje tog termina.Gdje god pogledamo rade neki menadzeri.Silne nam privrede i države pa da nam trebaju toliki upravljači – rukovodioci (menadzment znači rukovodjenje,upravljanje,npr. rukovodjenje u policiji ali nama treba drugi menadzer).Našoj državi trebaju sposobni strečnjaci,adekvatni specijalisti u datoj oblasti a nikako menadzeri. I to što prije,dok nismo sami sebe uništili.Na žalost,kako vidim i uništićemo sami sebe. Zapošljavajući se po vezi (rodbinskoj,prijateljskoj,novčanoj,ljubavnoj i sl) unazadićemo sve sfere života a onda ćemo izumrijeti jer ako nema posla nema ni novca,ako nema novca nema ni formiranja porodice,a ako porodice nema nema ni nas Srba. Što rat nije uništio uništićemo sami! Nema nama Srbima neprijatelja većeg od nas samih!