Capital.ba

Ne damo Telekom budzašto

10.06.2010. / 7:50

BEOGRAD, Vlada Srbije procjenila je da je trenutak za prodaju ”Telekoma” dobar i ne odustajemo od privatizacije. Očekujemo više zainteresovanih kupaca, a što njihov broj bude veći, i cijena će biti viša. Ali, ”Telekom” se neće prodavati po svaku cijenu i bilo kome.
Ministarka telekomunikacija Jasna Matić, u intervjuu za ”Novosti”, naglašava da će Vlada u kratkom roku postaviti jasan okvir uslova ko i po kojoj cijeni može da se ”takmiči” za vlasništvo nad 40 odsto akcija ove kompanije. Ona kaže da tržište može da izdrži prodaju ”Telekoma” bez ikakvih potresa.
* Od ”Dojče Telekoma” došlo se do manje poznate egipatske kompanije ”Oraskom”. Stiče se utisak da Vlada po svaku cijenu i bilo kome pokušava da što prije proda ”Telekom”?
– To je pogrešan utisak. Dobrodošli su svi ozbiljni kupci. ”Oraskom” je veliki telekomunikacioni operater, koji uspešno posluje u Italiji i Grčkoj. On je legitimni ponuđač i dobrodošao takmičar na tenderu, a ko će pobediti zavisiće od najbolje ponude.
* Da li je ”Dojče Telekom” odustao od privatizacije, kakve signale dobijate?
– Trenutno ne dobijamo nikakve. ”Dojče Telekom” je javno poručio da je zainteresovan. Sve je još u u ranoj fazi da bi se govorilo o konkretnim ponudama. I proces angažovanja finansijskog savetnika se odužio…
* Zašto se Vlada, i pored priča o sukobu interesa, odlučila da počne direktne pregovore sa firmom ”Sitigrup”, jedinim ponuđačem za savjetnika u prodaji dijela državnih akcija u ”Telekomu”?
– Te optužbe za sukob interesa uopšte ne stoje. ”Sitigrup” je iz prve lige finansijskih savetnika i takvih firmi nema više od pet-šest u celom svetu. ”Sitigrup” je već sarađivao i sa ”Telekomom” i sa našom državom, pokazao se kao kredibilan partner i nema nikakvog razloga da zaziremo od njih.
* Za koliko ćemo imati procjenu vrijednosti ”Telekoma”?
– Najkasnije za nekoliko meseci.
* Ministarka finansija očekuje milijardu i po evra od privatizacije. Po vašem mišljenju, koja je to donja granica ispod koje ne bi trebalo ići u prodaju?
– To je teško reći. Najpre mora da se izvrši transfer vlasništva sa PTT na ”Telekom”, odnosno na državu, da se vidi kolika je tačno ta imovina, šta se zapravo prodaje.
* Postoje upozorenja da pad dinara rastjeruje strane investitore. Kakvo uopšte interesovanje ulagača očekujete?
– Pomeranja kursa nisu tako dramatična da bi eventualno uticala na zainteresovane kupce. Pa, i mnogo stabilnije ekonomije doživele su, tokom krize, pad vrednosti svoje valute. Očekujemo više zainteresovanih kupaca,
a koliko će ih tačno biti znaćemo kad raspišemo tender.
* I kada će on biti raspisan – na ljeto ili na jesen?
– Jesen je mnogo realniji rok.
* Koliko će akcija ”Telekoma” biti podjeljeno građanima, i kada?
– Mislim da će to biti posle privatizacije, kada će se znati i koliko akcija će građani dobiti i koliko će vredeti.
* Naše tržište telekomunikacija se otvara, ali cijene, umjesto da padaju, rastu. Zašto?
– RATEL je nedavno doneo odluku o povećanju cena u fiksnoj telefoniji zato što su one bile drastično niže od zemalja u okruženju. Ali, jačanjem konkurencije, očekujem ono što se trenutno dešava u mobilnoj telefoniji – da cene padaju i da se nudi veliki broj paketa različitih usluga.
* Da li Srbiji zaista prijeti tužba ”Telenora” od 100 miliona evra i kako će država reagovati?
– Vlada se izdavanjem licence ”Telenoru” obavezala da će stvoriti uslove da koriste infrastrukturu ”Telekoma”, oko čega sada ove dve kompanije ne mogu da postignu dogovor. Sada je na RATEL-u da to preseče i odredi uslove korišćenja infrastrukture. Problem je što je Upravnom odboru RATEL istekao mandat, ali, po zakonu, on normalno radi do izbora novih članova.
* Ko je kriv što su već tri godine u v. d. stanju?
– Vlada nikako da postigne konsenzus oko kandidata, koje onda treba da izglasa parlament. To je slabost koju je ova vlada pokazala i na nekim drugim kadrovskim rešenjima, gde taj proces veoma sporo teče i gde su mnogi bitni projekti ili usporeni ili potpuno zaustavljeni.
* Koje novine predviđa Zakon o elektronskim komunikacijama, koji je od prvog dana loše dočekan u javnosti?
– Predviđa da se nove licence za fiksnog operatera neće izdavati do 2011. pod uslovima povoljnijim od onih koje je imao ”Telekom”. Posle toga tržište se potpuno otvara i svako ko ispuni određene uslove moći će da se bavi telekomunikacijama.
* Da li je tačno da Zakon omogućava prisluškivanje bez prethodnog odobrenja suda i da je BIA učestvovala u njegovoj izradi?
– Ne želim da komentarišem optužbe u vezi sa Zakonom koje se poslednjih dana iznose u javnosti. Kao što sam rekla i u Skupštini, on je u potpunosti u skladu sa Ustavom. A, što se tiče zamerki da je BIA učestvovala u pisanju zakona, agencija je i sama saopštila da to nije tačno.
* ”Telenor” je objavio da otpušta 120 ljudi zbog ekonomske krize, ali i zbog poreza na mobilnu telefoniju od 10 odsto. Kada će on konačno biti ukinut?
– Ministarka finansija obećala je na jesen.

Pratimo situaciju na Kosovu
* Šta država preduzima kako bi građanima na Kosovu osigurala signal mobilnih operatera Srbije?
– Ministarstvo i Vlada pažljivo prate razvoj situacije. Ulažemo maksimalan napor da stanovništvu na KiM obezbedimo to što se danas smatra osnovnim ljudskim pravom, a to su telekomunikacije.

Na šalter bez hrpe papira
* Da li ste zadovoljni kako se realizuje uvođenje elektronske državne uprave?
– Prošle nedelje usvojena je Uredba o elektronskom kancelarijskom poslovanju, a u pripremi su izmene Zakona o državnoj upravi po kojem će institucije biti obavezne da koriste sve registre u državnom vlasništvu. To znači da građanima, kada odu da izvade neki dokument, više neće biti tražena hrpa papira, jer država te podatke o njima već ima. Na godišnjicu uvođenja elektronskih sednica Vlade, 11. juna, zajedno sa premijerom predstavićemo novi portal koji će građanima i privredi pružiti pedesetak različitih usluga. Novosti

Share Tweet Preporuči

Tagovi:

Povezane vijesti

Komentari

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu info@capital.ba

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!