Capital.ba

Naredne godine očekuje nas ekonomski rast od 3,4 odsto

11.11.2016. / 7:15

SARAJEVO, U BiH se naredne godine predviđa ekonomski rast od 3,4 odsto, navodi se u informaciji Direkcije za ekonomsko planiranje o perspektivama za BiH 2017-2019. godine, o kojoj je danas upoznat Savjet ministara BiH. privreda rast

Iz Savjeta ministara saopšteno je da bi istovremeno jačanje izvoza i bolji poslovni ambijent, kao rezultat početnih efekata reformskih procesa, te pozitivna poruka investitorima koju šalje postojanje aranžmana sa MMF-om trebalo da podstaknu rast privatnih investicija na realnu stopu od 7,9 odsto.

Pozitivni efekti iz naredne godine trebalo bi da u 2018. godini dovedu do daljeg jačanja rasta ekonomske aktivnosti u BiH na realnu stopu od 3,8 odsto, a u 2019. godini očekuje se ekonomski rast od četiri odsto.

Rast u eksternom okruženju trebalo bi da podstakne veće stope rasta izvoza BiH i investicija, navodi se u informaciji.

Spoljnotrgovinski robni deficit u BiH je od januara do avgusta iznosio više od 4,3 milijarde KM i u odnosu na isti period prethodne godine smanjen je za 3,3 odsto, navodi se u informaciji Direkcije za ekonomsko planiranje o kretanju makroekonomskih pokazatelja od januara do avgusta ove godine, koju je Savjet ministara BiH primio k znanju.

U avgustu je nastavljeno povećanje spoljnotrgovinske robne razmjene sa svijetom, što je rezultat registrovanog rasta izvoza robe od 5,2 odsto.

Od januara do avgusta zabilježen je rast industrijske proizvodnje od 3,8 odsto u odnosu na isti period prethodne godine.

Broj zaposlenih lica u julu iznosio je 728.720, što je za 1,7 odsto više u poređenju sa julom 2015. godine, a broj nezaposlenih u avgustu ove godine smanjen je za 3,8 odsto i iznosio je 520.600.

Najveći doprinos ukupnom rastu broja zaposlenih je u prerađivačkoj industriji i trgovini, te popravci motornih vozila.

U avgustu je ostvaren rast prikupljenih neto prihoda od indirektnih poreza od 11,5 odsto u odnosu na isti mjesec prethodne godine.

Poreske uprave u BiH prikupile su oko 523 miliona KM od direktnih poreza, doprinosa i ostalih prihoda, što je za 9,6 odsto više u odnosu na isti period godinu ranije.

Na kraju avgusta ukupni depoziti iznosili su 17,2 milijardi KM sa stopom rasta od 7,9 odsto na godišnjem nivou, a najveći doprinos rastu predstavljaju depoziti stanovništva sa rastom od 6,4 odsto na godišnjem nivou.

Savjet ministara BiH donio je odluku o dodjeli sredstava iz granta za sufinansiranje projekata institucija kulture u BiH za 2016. godinu u iznosu od oko 200.000 KM iz budžeta Ministarstva civilnih poslova BiH, kao dio sredstava od ukupno 1,5 miliona KM iz ovog granta.

Na ovaj način 12 institucija kulture u BiH dobiće sredstva za projekte u ovoj oblasti.

Na prijedlog Ministarstva civilnih poslova, Savjet ministara BiH donio je i odluku o rasporedu preostalih sredstava tekućeg granta “Sufinansiranje sportskih manifestacija” za ovu godinu.

Ovom odlukom odobravaju se preostala sredstva za sufinansiranje projekata u oblasti sporta u BiH za ovu godinu u iznosu od 360.000 KM za 33 subjekta u BiH, uključujući sportske saveze, klubove, kao i projekte u oblasti sporta.

Ova sredstva predstavljaju dio od ukupnog iznosa preostalih sredstava tekućeg granta “Sufinansiranje sportskih manifestacija” za ovu godinu u iznosu od 537.000 KM.

Korisnici sredstava ova dva granta su narativni i finansijski izvještaj dužni da dostave Ministarstvu civilnih poslova BiH najkasnije u roku od 30 dana od dana završetka projekta. Srna

Share Tweet Preporuči

  Tagovi:

  Povezane vijesti

  Komentari

  Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
  Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

  Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!