Capital.ba

Naplata javnih prihoda premašila milijardu, veća za čak 165 miliona KM

03.06.2021. / 9:34

BANJALUKA Poreska uprava Republike Srpske je u prvih pet mjeseci ove godine na račun javnih prihoda RS, prikupila ukupno 1,123 milijarde maraka, što je za čak 164,7 miliona КM ili 17 odsto više nego u istom periodu prethodne godine.

Goran Maričić (Foto: Poreska uprava RS)

Da se radi o kontinuiranom trendu povećanja naplate javnih prihoda pokazuje i podatak da je naplata u prvih pet mjeseci ove godine za 86,6 miliona maraka veća nego u istom periodu 2019. godine, koja je bila rekordna u naplati javnih prihoda i koja nije bila opterećena krizom izazvanom pandemijom korona virusa i mjerama ograničenja i zabrana rada privrednih subjekata, kao što je to bilo 2020. godine.

“Na ovako pozitivne rezultate uticalo je nekoliko faktora, među kojima su svakako mjere koje je donosila Vlada RS sa ciljem prevazilaženja posljedica pandemije. Za stabilnu naplatu svakako treba zahvaliti i odgovornom odnosu većine poreskih obveznika prema svojim poreskim obavezama, te redovnim aktivnostima Poreske uprave RS na kontroli i naplati javnih prihoda. Takođe, važan faktor stabilne naplate je svakako i konstantno uvođenje novih elektronskih usluga od strane Poreske uprave RS, odnosno automatizacija procesa naplate javnih prihoda, kao i ohrabrujući oporavak domaće privrede”, rekao je Goran Maričić, direktor Poreske uprave.

Кada su u pitanju direktni porezi, naplata je iznosila 226,1 miliona maraka, što je za 47,7 miliona maraka ili 27 odsto više nego u istom periodu prošle godine. Najveći rast naplate u ovom segmentu prihoda ostvaren je kod poreza na dobit koji je naplaćen u iznosu od oko 121,9 miliona maraka, što je za 30,4 miliona КM ili 33 odsto više nego u prvih pet mjeseci prošle godine. Značajan rast naplate bilježi se i kod poreza na dohodak, koji je naplaćen u iznosu od 90,7 miliona КM, što je za 12,7 miliona КM ili 16 procenata više, dok je porez na nepokretnosti naplaćen u iznosu od 6,8 miliona КM, što je za 4,2 miliona maraka više nego u uporednom periodu.

“Naplata doprinosa je u prvih pet mjeseci ove godine iznosila 709,9 miliona maraka, što je za 76,5 miliona КM ili 12 odsto više nego u istom periodu prošle godine. Za Fond PIO naplaćeno je 403,8 miliona КM ili 12 odsto više, za Fond zdravstvenog osiguranja naplaćeno je 256,9 miliona КM ili 13 odsto više, dok je naplata doprinosa za Fond dječje zaštite i Zavod za zapošljavanje veća za po 12 procenata”, kaže Maričić.

I ostali javni prihodi bilježe rast u svim segmentima, pa su tako u prvih pet mjeseci ove godine naplaćeni u iznosu od 186,1 miliona КM, što je za 40,5 miliona КM ili 28 odsto više. U tom segmentu javnih prihoda, takse i naknade su naplaćene u iznosu od 108,5 miliona maraka ili 19 odsto više, dok je po osnovu naknada za priređivanje igara na sreću naplaćeno ukupno 25,3 miliona maraka ili 51 procenat više u odnosu na prvih pet mjeseci prethodne godine. Takođe, povećana je i naplata po osnovu koncesionih naknada, kazni i ostalih prihoda, za 53, 59, odnosno 17 procenata.

Кada je u pitanju samo maj ove godine, naplata javnih prihoda je iznosila 210,8 miliona КM, što je za 28,6 miliona maraka ili 16 odsto više nego u maju prošle godine, uz rast naplate u gotovo svim segmentima javnih prihoda. Da je riječ o kontinuiranom trendu rasta naplate javnih prihoda pokazuje i podatak da je naplata u maju ove godine za 14,7 miliona КM veća nego u maju 2019. godine.

Poreska uprava Republike Srpske ovom prilikom izražava zahvalnost svim poreskim obveznicima koji uredno izvršavaju svoje poreske obaveze i poziva sve poreske obveznike da posluju u skladu sa važećim propisima i da svoje obaveze izvršavaju blagovremeno, te da samim tim daju svoj doprinos jačanju Republike Srpske i njene ekonomije. Agencije

Share Tweet Preporuči

  Tagovi:

  Povezane vijesti

  Komentari

  Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
  Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

  Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!