Capital.ba

Namješten tender: „Potpis“ laktaške firme na specifikaciji Vlade RS

05.11.2020. / 12:22

BANJALUKA – Vlada Republike Srpske, kako je juče objavio portal CAPITAL, raspisala je tender za nabavku kristalnih čaša, porculanskih tanjira, šerpi i druge ugostiteljske opreme za hotel „Rajska dolina“ na Jahorini. Vrijednost opreme je skoro 300.000 KM, a iz specifikacije posuđa vidljivo je da je istu pripremala privatna firma „Rema trade“ iz Laktaša.

Naime, aneks dva tenderske dokumentacije, koju je objavio Ugostiteljski servis Vlade RS, sadrži specifikaciju za nabavku lake ugostiteljske opreme, ali ono što su u Vladi zaboravili je da obrišu dijelove dokumenta (sheet) iz kojih je vidljivo da je riječ o dokumentu koji je kreirala firma „Rema trade“ iz Laktaša.

U istom dokumentu u kojem je Vladina specifikacija robe nalaze se i ponude suđa, odnosno ugostiteljske opreme, koje je „Rema trade“ pripremala za jedan banjalučki hotel.

rema trade

Ovo je očigledan primjer da privatne firme pišu tendere javnih institucija, po svojim željama i prilagođavajući uslove tako da na kraju upravo te firme dobiju posao.

Poštovanje zakona, konkurencija i borba na tržištu samo je prividna, a suština je da su svi javni poslovi unaprijed dogovoreni sa povlaštenim firmama, a sve na račun građana Srpske.

TI BiH pokreće postupak

U Transparency International u BiH za portal CAPITAL-a kažu da su analizirali ovu nabavku i odlučili Agenciji za javne nabavke BiH podnijeti zahtjev za monitoring, jer se u okviru tehničkih specifikacija nalazi naziv ponuđača koji je isporučivao traženu robu.

Na ovakav način narušena su načela jednakog tretmana i nediskriminacije ponuđača. Nijedan ugovorni organ prilikom provođenja javnih nabavki, ne smije da koristi savjete ponuđača koji mogu imati bilo kakav interes za rezultat postupka, jer na taj ugrožava konkurentnost“, kažu u TI BiH.

Naduvana cijena – Ugostitelji sa kojima smo razgovarali smatraju da je cijena od 300.000 KM za čaše, posuđe i ostalu ugostiteljsku opremu koju Vlada poručuje za hotel „Rajska dolina“ značajno „naduvana“ ili se naručuje nešto što nije potrebno za hotel te kategorije i veličine. Kao primjer naveli su jedan od hotela na Jahorini koji ima znatno veće kapacitete i viši nivo usluge, a troškovi „lake ugostiteljske opreme“ su iznosili oko 250.000 hiljada KM. Za opremanje kuhinje u „Rajskoj dolini“ Vlada je potrošila 280.000 KM. Hotelijeri smatraju da je i to preuveličan trošak. Jedan od poznatih hotela je svoju znatno veću i moderniju kuhinju opremio za 200.000 KM.

„Rema trade“ odranije miljenik vlasti

Firma „Rema trade“ iz Laktaša dobijala je i ranije mnogobrojne poslove od institucija Republike Srpske.

Tako su prije desetak dana sa Ugostiteljskim servisom Vlade RS, kojem su i pisali prethodno pomenuti tender, sklopili ugovor o nabavci mašina za pranje i sušenje veša u vrijednosti od 78.284 KM.

Ova firma opremiće hotel „Rajska dolina“ i sa kuhinjskim namještajem i opremom u vrijednosti od 255.482 KM. Ugovor je zaključen prije oko mjesec i po i ova fima bila je jedini ponuđač kuhinje. Da li su u „Rema trade“ pisali specifikaciju i za taj tender nije moguće provjeriti jer je isti „skinut“ s portala javnih  nabavki.

Vidljivo je da je firma „Rema trade“ u posljednjih pet godina sklopila ukupno 213 ugovora sa javnim institucijama, ukupne vrijednosti oko dva miliona maraka.

U Srpskoj su ove godine robu i usluge isporučivali za Ugostiteljski servis Vlade RS, Olimpijski centar „Jahorina“, Univerzitetski klinički centar RS, Studentski centar „Nikola Tesla“, Privrednu jedinicu “Drina” Foča, Kazneno-popravni zavod Banja Luka, Gerontološki centar Banja Luka, Centar “Zaštiti me” Banja Luka, Javnu predškolsku ustanovu ,,Majke Jugović”, Republički sekretarijat za raseljena lica i migracije…

Na svom sajtu pohvalili su se i saradnjom sa privatnim ugostiteljskim objektima među kojima su i „Jova bar“ i „Agape“.

Vlasnik firme „Rema trade“ je Radomir Remić, a prošle godine su u poslovanju bilježili prihod od 4,9 miliona, a dobit od 920.000 KM, sa 11 zaposlenih radnika.

U jednom od članaka u kojima je predstavljena firma “Rema trade” ističe se da su učestvovali u opremanju brojnih hotelskih, restoranskih, banjsko-rekreativnih centara, kao i opremanju velikog broja javnih ustanova, od kojih se može izdvojiti zgrada Vlade Republike Srpske, opremanje više kuhinja na različitim lokacijama za Studentski centar “Nikola Tesla” u Banjaluci, opremanje prostorija Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske…

Na broj firme „Rema trade“ se niko ne javlja, pa smo im pitanja o tome po kom osnovu su sastavljali specifikaciju robe potrebne Vladi poslali pismeno.

CAPITAL: Svjetlana Šurlan

Share Tweet Preporuči

  Tagovi:

  Povezane vijesti

  Komentari

  Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
  Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

  Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!