Capital.ba

Naknade za pokretanje žalbenog postupka prepolovile broj žalbi

10.08.2015. / 18:09

konvertibilnemarke iz ruke u rukuSARAJEVO, Na ime naknada za pokretanje žalbenog postupka na proces javnih nabavki Kancelariji za razmatranje žalbi BiH, odnosno na račun budžeta BiH, u 2014. godini uplaćeno je 1,5 miliona KM, a na ime administrativnih taksi 132.446 KM.

Do 2014. godine, tačnije do stupanja na snagu izmjena i dopuna Zakona o javnim nabavkama krajem 2013. godine, za pokretanje žalbenog postupka strana koja pokreće žalbu uplaćivala je samo administrativne takse u iznosu ne višem od 100 KM.

Stupanjem na snagu izmjena i dopuna Zakona o javnim nabavkama u novembru 2013. godine, uz obavezu uplaćivanja administrativne takse, uvedena je i naknada za pokretanje žalbenog postupka u iznosu od 500 do 10.000 KM, u zavisnosti od procijenjene vrijednosti nabavke.

Uvođenje naknade za pokretanje žalbenog postupka razlog je zbog kojeg je u 2014. godini broj primljenih žalbi na proces javnih nabavki opao za 45 odsto u odnosu na godinu ranije, navodi se u izvještaju o radu Kancelarije za razmatranje žalbi za prošlu godinu.

U prošloj godini Kancelarija za razmatranje žalbi primila je ukupno 1.132 žalbe, a riješila 696, uključujući i 85 primljenih krajem 2013. godine koje nisu mogle biti riješene u toj godini zbog vremena potrebnog za kompletiranje predmeta.

Od 696 riješenih žalbi u 355 predmeta žalba je uvažena, u 190 predmeta odbijena, u 101 odbačena, a u 50 je obustavljen postupak.

U 519 slučajeva, 408 iz 2014. i 111 iz 2013. godine, donesen je zaključak o nenadležnosti za postupanje, a riječ je o javnim nabavkama čija procijenjena vrijednost ugovora ne prelazi 800.000 KM.

Izmjenama i dopunama Zakona o javnim nabavkama usvojenim krajem 2013. godine žalbe za vrijednosti nabavke do 800.000 KM trebalo je da pređu u nadležnost filijala u Banjaluci i Mostaru, čije je uspostavljanje predviđeno ovim izmjenama i dopunama, dok je u nadležnosti Kancelarije u Sarajevu ostalo donošenje odluka po žalbama za vrijednost nabavke više od 800.000 KM, te za sve nabavke institucija BiH i Brčko distrikta.

S obzirom na ovu zakonsku odredbu Kancelarija za razmatranje žalbi je odlučujući po žalbama u postupku javnih nabavki, čija je procijenjena vrijednost ispod 800.000 KM, donijela zaključak o nenadležnosti za postupanje, uz napomenu da će žalbe proslijediti na konačno rješavanje ispostavama u Banjaluci i Mostaru nakon što budu uspostavljene.

Pošto ispostave u Banjaluci i Mostaru u prošloj godini nisu uspostavljene, Parlamentarna skupština BiH vratila je u nadležnost Kancelarije za rješavanje žalbi sa sjedištem u Sarajevu predmete u vezi sa javnim nabavkama vrijednim do 800.000 KM.

Zbog činjenice da je ova dopuna Zakona stupila na snagu 25. juna 2014. godine, Kancelarija za razmatranje žalbi zaključila je da nema nadležnost za rješavanje žalbi koje su primljene od 18. novembra 2013. godine, kada je donesena odluka o uspostavljanju ispostava u Banjaluci i Mostaru za žalbe na javne nabavke do 800.000 KM.

Primjenom Zakona o javnim nabavkama BiH Kancelarija za razmatranje žalbi prošle je godine u 19 predmeta obavezala ugovorne organe da oštećenim ponuđačima isplate odštetu u ukupnom iznosu od 7,1 milion KM.

Protiv prošlogodišnjih odluka Kancelarije za razmatranje žalbi pred Sudom BiH pokrenut je upravni spor u 75 predmeta, odnosno u 6,6 odsto slučajeva u odnosu na broj primljenih žalbi.

Sud BiH u 2014. godini donio je 123 odluke po žalbama na odluke Kancelarije za razmatranje žalbi iz te i prethodnih godina, pri čemu je u 36 slučajeva uvažio tužbu i poništio odluku Kancelarije.

Vrijeme trajanja upravnog spora pred Sudom BiH ranije je bilo između jedne i tri godine, ali je Zakonom o javnim nabavkama donijetim 19. maja prošle godine propisano da se upravni spor po tužbi koju podnesu strane u postupku javne nabavke vodi po hitnom postupku. Srna

Share Tweet Preporuči

Tagovi:

Povezane vijesti

Komentari

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu info@capital.ba

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!