ENERGETIKArs.com Prvi poslovni portal u Republici Srpskoj - CAPITAL.BA

Najviše prijava koruptivnog zapošljavanja u BiH

Objavljeno u OSTALO

BANJALUKA, Više od 1.000 građana BiH tokom prošle godine prijavilo je Transparency International u Bosni i Hercegovini (TI BiH) slučajeve korupcije, a više od polovine prijava odnosilo se na nepravilnosti i koruptivne prakse u procesu zapošljavanja, navodi se u izvještaju TI BiH.

Izvještaj je potvrda teksta koji je CAPITAL juče objavio o zapošljavanju i platama u najvećim javnim preduzećima u RS – „Elektroprivredi RS“, „Željeznicama“, „Šumama“ i „Poštama Srpske“ koja na plate godišnje potroše 400 miliona KM. Ova preduzeća zajedno zapošljavaju više od 19.000 radnika, a iako i resorni ministri priznaju da te firme imaju viška radnika, zapošljavanje je nastavljeno i u prošloj godini.

Neka od ovih preduzeća nisu čak ni odgovorila na pitanje koliko imaju radnika i koliko troše na njihove plate, a zbog sličnih postupanja Transparency International je lani pokrenuo čak 58 sudskih sporova protiv institucija zbog kršenja Zakona o slobodi pristupa informacijama.

Najveći broj ovih sporova pokrenuto je protiv javnih preduzeća koja su odbila dostaviti ugovore o javnim nabavkama, te spiskove zaposlenih koje je TI BiH tražio u okviru istraživanja o transparentnosti javnih preduzeća. U 2016. je u korist TI BIH doneseno 13 presuda u upravnim sporovima, koje je TI BIH pokretao prethodnih godina takođe zbog pogrešne primjene i kršenja Zakona o slobodi pristupa informacijama. TI BiH je dobio ukupno tri tužbe zbog nedostavljanja podataka o stanju u bankarskom sektoru u Republici Srpskoj koji je pod povećanom lupom javnosti još od zatvaranja Bobar banke, a Agencija za bankarstvo nikada nije javno objasnila svoj rad“, navode iz TI BiH.

TI BiH je lani djelovao u više od 200 slučajeva različitih oblika nepravilnosti na osnovu prijava građana.

Već godinama najveći broj prijavljenih slučajeva (40 odsto), odnosi se na sektor državne uprave, nakon čega slijede prijave vezane za sektor obrazovanja i pravosuđa.

„Građani najviše prijavljuju nepravilnosti i koruptivne prakse u procesu zapošljavanja, na šta odlazi više od pola ukupnih prijava. Prijave u vezi sa procesima zapošljavanja uglavnom se odnose na prigovore u vezi sa načinom kako je sprovedena konkursna procedura, nedostatak transparentnosti u vezi sa konkursnom procedurom, kao i na zloupotrebu diskrecionih prava rukovodilaca“, ističe se u izvještaju.

Poništen ugovor o angažmanu Sanje Radojičić u „Elektroprenosu“

Upravo zbog ovakvog trenda, TI BiH je pokrenuo i inicijative za unapređenje procedura zapošljavanja u u javnoj upravi na različitim nivoima vlasti, ali i u sektoru obrazovanja. Takođe, TI BiH je postupajući po prijavama građana uspio poništiti neke od spornih slučajeva zapošljavanja.

„Najskoriji ovakav primjer je poništenje ugovora o zapošljavanju Sanje Radojičić u „Elektroprenosu BiH“, gdje je TI BiH utvrdio da su prekršene odredbe Zakona o radu u insititucijama BiH, te je po inicijativi TI BiH upravni inspektor naložio „Elektroprenosu“ da otkloni nepravilnosti, nakon čega je „Elektroprenos“ poništio ugovor o angažmanu Radojičić na mjestu savjetnika direktora“, navode u TI BiH i dodaju da će nastaviti i dalje pružati besplatnu pravnu pomoć građanima u vezi sa svim nepravilnostima, narušenim pravima ili slučajevima korupcije.

TI BiH je pozvao građane da se obrate njihovom Centru za pružanje besplatne pravne pomoći putem besplatne telefonske linije 0800 55555 ukoliko imaju saznanja o slučajevima korupcije ili ukoliko im je potreban pravni savjet.

CAPITAL: M. Čigoja

Ključne riječi:  , , , , , ,

Komentari |


Komentari (0)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

(obavezno)

Pravila komentarisanja

Slobodno komentarišite, kritikujte i izrazite svoje mišljenje,

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu info@capital.ba

A- A A+