Capital.ba

U Beč sa projektima u oblasti transporta i energetike

25.08.2015. / 19:32

zvizdicSARAJEVO, Savjeta ministara BiH usvojio je materijal sa projektima iz oblasti saobraćaja i energetike, sa kojim će delegacija BiH nastupiti na Konferenciji zemalja zapadnog Balkana u Beču sutra i u četvrtak, 27. avgusta.

Predsjedavajući Savjeta ministara BiH Denis Zvizdić rekao je na konferenciji za novinare nakon sjednice da će u Beču u oblasti saobraćaja biti predstavljena dva projekta koji su već dogovoreni za ovu godinu – most na dionici auto-puta “Pet ce” na relaciji Svilaj – Odžak i most na dionici auto-puta Banjaluka – Gradiška.

“Za most između Svilaja i Odžaka, koji će biti dug 660 metara, BiH će dobiti 22 miliona evra, a ukupna investicija procijenjena je na 109 miliona evra. Okvirno vrijeme za realizaciju ovog projekta je od sredine 2016. do kraja 2017. godine i on će biti rađen zajedno sa Hrvatskom”, istakao je Zvizdić.

Prema njegovim riječima, za izgradnju mosta na auto-putu Banjaluka – Gradiška BiH će dobiti grant od 6,8 miliona evra od ukupno procijenjenih 34 miliona evra potrebnih za realizaciju projekta.

On je naveo da je planirano da izgradnja mosta počne 2017. godine i bude završena do kraja 2018.

“Za oba ova projekta postoji pisana saglasnost i BiH i Hrvatske i oni bi trebalo da u potpunosti budu potvrđeni na bečkoj konferenciji”, istakao je Zvizdić.

Prema njegovim riječima, BiH će u oblasti saobraćaja na konferenciji u Beču predložiti i projekat izgradnje dijela Jadransko-jonskog puta kroz BiH u dužini od 117 kilometara.

“Riječ je o veoma prihvatljivoj cijeni izgradnje i rokovima izgradnje od dvije godine. Imamo definisane dvije spojne tačke sa Hrvatskom i Crnom Gorom. Put bi se u dužini od 21 kilometra preklapao sa auto-putem na koridoru `Pet ce` što bi značajno smanjilo troškove izgradnje”, pojasnio je Zvizdić.

On je naveo da će BiH za ovaj projekat tražiti odmah 14 miliona evra za pripremu projektno-tehničke dokumentacije i izradu potrebnih studija zaštite životne sredine kako bi bila spremna da u 2016. ili 2017. da krene sa realizacijom ovog za izuzetno važnog projekta, koji je jednakog stepena važnosti kao i auto-put na koridoru “Pet ce”.

“Izgradnjom ova dva auto-puta BiH bi bila izvanredno regionalno i infrastrukturno povezana”, rekao je Zvizdić koji se nada da će susjedi podržati ovaj projekat jer smatra da je BiH ključ uspjeha regionalne saradnje.

Zvizdić smatra da poseban senzibilitet prema tome treba, prije svih, da imaju Srbija, Hrvatska i Crna Gora, a onda i EU.

Prema njegovim riječima, ostalih pet projekata u vezi sa saobraćajem su iz osnovne mreže za koje BiH traži da budu finansirani do 2023. godine sa ukupno 1,25 milijardi evra, a završeni do 2030. godine.

Tu je riječ o dionicama auto-puta “Pet ce” Odžak – Doboj Jug, Tarčin – Konjic i Mostar Sjever – Počitelj u ukupnom iznosu od 1,1 milijardi evra.

BiH će zahtijevati da obnova željeznice na koridoru “Pet ce” na relaciji Sarajevo – Podlugovi bude finansirana sa 23 miliona evra, dalja realizacija razvoja Master plana razvoja aerodroma sa 35 miliona evra, rehabilitacija plovnog puta Save sa 21 miliona evra i izgradnja i proširenje Luke Brčko sa 20 miliona evra.

Zvizdić je saopštio da će dio sredstava biti dobijen kao grant, dio za dalju pripremu projektno-tehničke dokumentacije, a dio kao krediti pod izuzetno povoljnim uslovima.

Prema njegovim riječima, drugi set materijala u vezi je sa energetskim projektima.

“Tu će biti predložen projekat izgradnje 400-kilovoltnog dalekovoda u dužini od 122 kilometra koji povezuje Srbiju, BiH i Crnu Goru. On treba da bude izgrađen od 2017, odnosno 2018, do 2023. godine”, naveo je Zvizdić.

Prema njegovim riječima, ukupna vrijednost projekta je 66 miliona evra, od čega je za Srbiju, zbog dužine dalekovoda, namijenjeno 47 miliona, a za BiH i Crnu Goru po devet miliona evra.

On je istakao da ovaj projekat znači interkonekciju BiH sa Srbijom i dalje sa Rumunijom, Bugarskom i drugim elektrodistributivnim mrežama.

“Drugi izuzetno važan energetski projekat jeste Jadransko-jonski gasovod. Tražimo da, u skladu sa ranije potpisanim sporazumima, taj gasovod tranzitno prolazi kroz BiH”, naglasio je Zvizdić.

Delegaciju BiH na konferenciji u Beču činiće Zvizdić, ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović, ministar inostranih poslova Igor Crnadak i ministar transporta i komunikacija Slavko Matanović. Srna

Share Tweet Preporuči

  Tagovi:

  Povezane vijesti

  Komentari

  Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
  Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

  Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!