Capital.ba

Nacrt budžeta opštine Srebrenica upućen u javnu raspravu

21.02.2013. / 18:29

budzetSREBRENICA, Skupština opštine Srebrenica prihvatila je danas Nacrt opštinskog budžeta za ovu godinu u iznosu od 7.988.200 KM, koji je potom upućen u javnu raspravu.

“Nacrtom je predviđeno da postoje uslovi da budžet za ovu godinu bude za 3,5 odsto veći od prošlogodišnjeg”, rekla je načelnik za finansije Vesna Kočević, ističući da je Srebrenica jedna od rijetkih opština u Republici Srpskoj koja planira veći budžet nego prošle godine.

Prema nacrtu budžeta, najveća prihodovna stavka od oko 6.370.000 KM odnosi se na poreske i neporeske prihode, dok je planirano da oko 1.300.000 KM prihoda u opštinski budžet bude ostvareno od naknada za korištenje mineralnih sirovina – ruda, zatim šuma i voda sa područja ove opštine.

Odbornici su tražili da u nacrt budžeta bude uvrštena i naknada za potopljeno poljoprivredno zemljište koju Hidroelektrana “Bajina Bašta” nakon rata ne plaća opštini Srebrenica.

Najveći dio budžetskih rashoda od oko 5.600.000 KM predviđen ja za lična primanja zaposlenih, odnosno budžetskih potrošača.

Odbornici su predložili da se više od predviđenih 30.000 KM planira za stipendiranje, te da se predviđenih 100.000 KM za podršku kadrovima usmjeri za stipendiranje, jer prema njihovom mišljenju nema kriterijuma za raspodjelu tih sredstava, niti deficitarnih kadrova u ovoj opštini.

Prihvaćen je i izvještaj o radu opštinskog Štaba civilne zaštite za prošlu godinu, uz zaključak da se sačini plan mjera prevencije i da se na osnovu njega radi na podizanju svijesti građana da ne izazivaju požare i o štetama koje nanose šumski požari.

Razmatrano je i nekoliko izvještaja o radu savjeta mjesnih zajednica, ali oni nisu usvajani jer većina mjesnih zajednica nije dostavila izvještaje o radu.

Donesena je odluka da nadležno opštinsko odjeljenje pripremi odluku za raspisivanje izbora u mjesnim zajednicama gdje, kako je istaklo više odbornika, ima mnogo problema jer nema minimalnih uslova za rad savjeta mjesnih zajednica i njihovih predsjednika.

Odbornici su dali saglasnost za realizaciju projekta izgradnje dvije stambene zgrade sa ukupno 25 stanova u srebreničkoj opštini. Projekat će realizovati međunarodna humanitarna organizacija CRS uz finansijsku pomoć stranih donatora i ministarstava za izbjeglice i raseljena lica Republike Srpske i Federacije BiH. Srna

Share Tweet Preporuči

  Tagovi:

  Povezane vijesti

  Komentari

  Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
  Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

  Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!