Capital.ba

Na sjednici 15. januara o Zakonu o carinskoj politici

02.01.2015. / 17:37

sarajevo 1SARAJEVO, Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH na sjednici zakazanoj za 15. januar razmatraće u drugom čitanju Prijedlog zakona o carinskoj politici u BiH čiji je cilj usklađivanje sa carinskim propisima EU, čime će biti stvoreni uslovi za brzo, efikasno i dosljedno provođenje evropskih carinskih pravila u praksi.

To je i jedna od obaveza preuzetih Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju.

Prema Prijedlogu zakona, Spoljnotrgovinska komora BiH nadležna je za izdavanje dokaza o nepreferencijalnom porijeklu robe, a Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa biće nadležno za naknadnu kontrolu izdatih dokaza o nepreferencijalnom porijeklu.

Posebnim propisom koji donosi Savjet ministara BiH regulisaće se sva pitanja u vezi sa nepreferencijalnim porijeklom robe.

Na predloženom dnevnom redu je i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o platama i drugim naknadama u sudskim i tužilačkim institucijama na nivou BiH u drugom čitanju, čiji je predlagač Savjet ministara BiH, a kojim se provodi odluka Ustavnog suda BiH i uvode naknade za ishranu tokom rada, prevoz s posla i na posao, troškove smještaja i odvojenog života, u skladu sa odredbama Zakona o platama i naknadama u institucijama BiH i pratećim podzakonskim aktima.

Prema zakonu, sudije i tužioci imaju pravo na neto naknadu za godišnji odmor u iznosu od 50 odsto od svoje osnovne mjesečne plate.

Pred poslanicima će se u drugom čitanju naći i Prijedlog zakona o obligacionim odnosima u civilnom vazduhoplovstvu BiH, koji je predložio Ministarstvo komunikacija i transporta s ciljem usklađivanja ove oblasti sa evropskom legislativom.

Usvajanjem ovog zakona BiH će ispuniti još jedan od ključnih uslova iz Multilateralnog sporazuma o uspostavljanju zajedničke evropske vazduhoplovne oblasti.

Prijedlogom zakona regulišu se obligaciono-pravni odnosi u vezi sa međunarodnim avionskim prevozom putnika, prtljaga i tereta, kao i proizvoljnim avioprevozom koji vrši vazdušni operator.

Na dnevnom redu je i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o vazduhoplovstvu BiH, čiji je predlagač poslanik SDP-a Mirsad Mešić, kao i Prijedlog rezolucije o Sutorini, koji je predložio takođe poslanik SDP-a Denis Bećirović.

Bećirović traži da Predstavnički dom ocijeni neprihvatljivim, neutemeljenim i štetnim Prijedlog ugovora o granici između BiH i Crne Gore koji je utvrdio Savjet ministara BiH početkom novembra 2014. godine, a prema kojem bi Sutorina trebalo, voljom organa BiH, trajno da ostane u sastavu Crne Gore.

Na dnevnom redu je i Prijedlog odluke o usvajanju Okvirne saobraćajne politike BiH za period od 2014. do 2020. godine, materijal Savjeta ministara BiH i Izvještaj o radu Upravnog odbora Izvozno-kreditne agencije BiH za 2013. godinu.

Sjednica Predstavničkog doma počinje u 10.00 časova. Srna

Share Tweet Preporuči

  Tagovi:

  Povezane vijesti

  Komentari

  Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
  Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

  Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!