ENERGETIKArs.com Prvi poslovni portal u Republici Srpskoj - CAPITAL.BA

Na jesen u Srbiji počinje izgradnja malih hidroelektrana

Objavljeno u ENERGETIKA

BEOGRAD, Revitalizacija 15 postojećih i izgradnja sedam novih malih hidroelektrana (HE) u Srbiji počeće na jesen, a tenderi za te projekte biće raspisani na ljeto, kazali su u Elektroprivredi Srbije (EPS).

Realizacija tih projekata koji će se dijelom finansirati iz sredstava EPS, a dijelom iz kredita Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) vrijednog 45 miliona evra, teče planiranom dinamikom, istakli su u Direkciji EPS za strategiju i investicije.

Raspisivanje tendera za nabavku opreme i izvođačke radove su planirani za sredinu ljeta, a početak radova na jesen ove godine.

EPS je, prema pisanju kompanijskog časopisa “kWh”, izabrao najperspektivnije projekte, izrada tehničke dokumentacije je u toku, završeni su generalni projekti i na redu je razvoj dokumentacije višeg nivoa.

Planom EPS-a predviđena je izgradnja novih malih HE “Bovan”, “Ćelije”, “Braje”, “Zlatibor”, “Parmenac”, “Selova” i “Vrutci”.

Biće revitalizovane i male HE, “Radaljska reka”, “Vrelo”, “Raška”, “Seljašnica”, “Turica”, “Kratovska reka”, “Pod gradom”, “Moravica”, “Sveta Petka”, “Sićevo”, “Temac”, “Sokolovica”, “Gamzigrad”, “Vučje” i “Jelašnica”.

Trenutna instalisana snaga 15 mini HE, koje će biti revitalizovane je 17,7 megavata (MW) i one godišnje proizvode 55 miliona kilovat-sati (kWh) električne energije.

Poslije revitalizacije će, kako ističu u EPS, snaga tih postrojenja biti povećana za 5,5 MW na 23,3 ME, a proizvodnja za 22 miliona kWh, na 77 miliona kWh godišnje.

Planirano je i da sedam novih malih HE ima ukupnu snagu od 13 MW.

Ti projekti će omogućiti EPS-u da modernizuje i produži radni vijek postojećih malih HE, kao i da poveća ukupnu proizvodnju iz obnovljivih izvora.

Procijenjuje se da će realizacija tih projekata, takođe, doprinijeti smanjenju emisija ugljen-dioksida za 60.000 tona godišnje.

Za prvu grupu projekata, modernizaciju postojećih malih HE, zaduženi su “Energoprojekt – Hidroinženjerig“, a za drugu grupu Institut “Jaroslav Černi“.

Osim malih HE čija će izgradnja biti finansirana iz kredita EBRD-a, u EPS-u je u toku izrada dokumentacije i za još nekoliko malih HE, „Rovni”, „Mala Vrla 1”, „Jezero”, „TENT B”, „TENT A”.

Planirana je i izgradnja malih HE u sistemu niškog vodovoda JKP „Naišus” .

U EPS-u ukazuju na značaj hidropotencijala nekoliko višenamjenskih akumulacija u Srbiji koji se, izgradnjom novih malih HE, može iskoristiti i u energetske svrhe, kao i na značaj modernizacije već izgrađenih malih HE.

Ti projekti su veoma važni za Srbiju, jer će postojeći hidropotencijal zahvaljujući višedecenijskom iskustvu u EPS-u, biti iskorišćen na najbolji mogući način, istakli su u domaćoj elektroenergetskoj kompaniji. Tanjug

Ključne riječi:  , , , , , ,

Komentari |


Komentari (1)

  • DSDSD

    SUNCE i VODA PRAVE STRUJU, ali ĐABA KAD TI SRBIJA-BIH-CG-HR-MK TO NE DOZVOLI… DRŽAVA JE MAFIJA – KAD BI ZELEO INVESTIRATI, MORAS PRVO POKAZATI KOVERTE – tsto znaci umesto 5 godina amortizacije dodjes na 10 ili više. ..pa ti gradi elektranu. MAFIJA od politike do ministarstva pa sve do svih glavnih drzavnih radnika. ALI NJIMA JE SVEJEDNO – KAZU TI I SMEJU SE – normalno da takvim ne treba EU nikad. A skolovan, jadan, mali narod zivotari. UŽAS OD SRB i BIH INVESTIRANJA.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

(obavezno)

Pravila komentarisanja

Slobodno komentarišite, kritikujte i izrazite svoje mišljenje,

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu info@capital.ba

A- A A+