Na Jahorini počeo s radom sistem za vještačko osnježavanje
18.11.2018. / 15:04
JAHORINA – Olimpijski centar Jahorina počeo je proizvodnju vještačkog snijega neophodnog za osnježavanje ski-staza na Jahorini, rekla je portparol Centra Sanja Ćeremidžić.
Ćeremidžićeva je rekla da će sistem proizvoditi vještački snijeg u kontinuitetu do zvaničnog početka zimske sezone, u skladu sa vremenskim uslovima, te da je u toku osnježavanje staze Poljice.
Sistemom za vještačko osnježavanje simulira se prirodna pojava prilikom koje se vodena para podiže u atmosferu, gdje se na niskoj temperaturi čestice vodene pare kristališu i tako nastaje prirodni snijeg.
Ovaj sistem čini vodoakumulacija, iz koje se crpi neophodna voda za pravljenje vještačkog snijega, i sistem cjevovoda putem kojeg se pod visokim pritiskom voda i vazduh dopremaju do uređaja za proizvodnju vještačkog snijega – snježnih topova i lansera.
“Olimpijski centar Jahorina je od ove godine opremljen sa 88 lansera i 25 najsavremnijih snježnih topova za proizvodnju vještačkog snijega marke ‘Tehnoalpin’, čiji su prozivodi zastupljeni u 70 odsto skijališta u svijetu”, objasnila je Ćeremidžićeva.
Ćeremidžićeva je napomenula da Olimpijski centar povodom zvaničnog otvaranja novog sistema osnježavanja 1. decembra organizuje koncert Svetlane Ražnatović. Srna
Tagovi: izborjahorinapocetak zimske sezone7ski stazavaznovjestacki snijeg
Povezane vijesti
Komentari
Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]