Capital.ba

Na „Farmlandu“ nema nijedne od blizu 600 junica koje im je dala RS!

13.12.2016. / 13:36

– “Farmland” nije ispoštovao ugovor i nema na raspolaganju broj i kvalitet grla koje bi trebao isporučiti Robnim rezervama RS
– Robne rezerve potražuju 581 grlo steonih junica od „Farmlanda“
– Robne rezerve skrajem septembra ove godine podnijele zahtjev banci za naplatu mjenica

BANJALUKA, Govedarska farma „Farmland“ iz Nove Topole nema nijedno grlo koje bi, prema ugovoru koji je potpisala sa Robnim rezervama RS, mogla da vrati ovom javnom preduzeću, otkrila je Glavna služba za reviziju javnog sektora RS.

Revizori su u kontroli javnog preduzeća „Robne rezerve“, čije su poslovanje negativno ocijenili, otkrili niz propusta, a oni se u značajnoj mjeri odnose na poslovni odnos sa „Farmlandom“.

„Preduzeće „Farmland“ nije ispoštovalo ugovorne odredbe i nema na raspolaganju broj i kvalitet grla koje bi po ugovoru trebalo imati i isporučiti Robnim rezervama po isteku ugovora. Prema nalazu selekcionog tima, koji je formiralo Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS, kod „Farmlanda“ se nalazi određen broj grla koja se vode kao vlasništvo preduzeća, ali ne ispunjavaju uslove propisane ugovorom, koji se tiču kvaliteta i karakteristika“, navedeno je u izvještaju.

Istaknuto je i da ugovorom iz 2009. godine, koji je potpisala tadašnja Direkcija za robne rezerve, a čiji su nasljednik Robne rezerve, nije precizno definisano na koji način će se dijeliti podmladak steonih junica, odnosno nije donesen pravilnik kojim bi to pitanje bilo definisano, zbog čega Robne rezerve i nisu mogle raspolagati ovim grlima.

S obzirom na to da je polovinom prošle godine ugovor između ova dva preduzeća istekao, „Farmland“ je zatražio njegovo produženje na godinu dana uz obrazloženje da je potrebno riješiti sporna pitanja, između ostalih, i pitanje podjele podmlatka, na šta je Vlada RS dala saglasnost.

Robne rezerve su u martu ove godine od Ministarstva poljoprivrede zatražile pomoć prilikom utvrđivanja grla koje im „Farmland“ treba vratiti.

„Ministarstvo je Robnim rezervama početkom aprila dostavilo akt u kojem je navedeno da ovo preduzeće potražuje 581 grlo steonih junica, od čega 81 grlo steonih junica na ime nepreuzetog podmlatka, za vrijeme trajanja ugovorenog odnosa“, istaknuto je u izvještaju.


Takođe, Robne rezerve su uporedo angažovale i ovlaštenu firmu “Jugoinspekt cargo control” kako bi utvrdila tačan broj njihove biološke imovine kod “Farmlanda”. Ta firma je utvrdila čak i veću brojku od Ministarstva, i to 596 grla, od čega 96 grla steonih junica na ime nepreuzetog podmlatka.

Nakon toga je formiran i stručni tim koji je utvrdio da „Farmland“ tih junica i nema.

“Farmland” osigurao junice samo na godinu dana

Revizori su otkrili i da je „Farmland“ je u skladu sa odredbama ugovora osigurao steone junice samo u periodu od jula 2010 do jula 2011. godine.

„Robne rezerve su krajem septembra ove godine podnijele zahtjev UniCredit banci za naplatu mjenica preduzeća „Farmland“ u iznosu od 2,15 miliona KM koje su izdate kao instrumenti obezbjeđenja ugovora“, ističe se u izvještaju.

Revizori su istakli da Robne rezerve nisu definisale i uspostavile kontrolne postupke i procedure, kojima bi se u toku trajanja ugovora o poslovnoj saradnji omogućila kontrola nad osnovnim stadom, kao i raspolaganje sa podmlatkom, što je imalo za posljedicu nemogućnost utvrđivanja vlasništva, promjena na osnovnom stadu i stvarnog stanja biološke imovine preduzeća.

„S tim u vezi nisu dokumentovane kontrolne aktivnosti u cilju zaštite interesa i imovine preduzeća, koja je po osnovu ugovora data preduzeću „Farmland“ a, što je u suprotnosti sa Zakonom o robnim rezervama“, istaknuto je u izvještaju.

Nekadašnja Direkcija za robne rezerve RS je, na osnovu zaključka Vlade RS, 2009. godine sa „Farmlandom“ zaključila ugovor o poslovnoj saradnji na osnovu kojeg je predviđena nabavka i čuvanje 1.000 grla.

Direkcija nabavila 500 steonih junica koje je platila 2,1 miliona KM, a „Farmland“ se obavezao da će svake godine Direkciji isporučiti podmladak i to 90 grla muške i 90 grla ženske teladi (što je utvrđeno na osnovu ugovorom određenih 1000 grla), dok se Direkcija obavezala da na ime naknade za čuvanje i obnavljanje priplodne stoke, zdravstvene zaštite, i drugih troškova u vezi sa izvršavanjem ugovora „Farmlandu“ ustupi sav prihod i sredstva ostvarena po osnovu proizvodnje mlijeka, kože i stajnjaka.

CAPITAL: M. Čigoja

Share Tweet Preporuči

  Tagovi:

  Povezane vijesti

  Komentari

  Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
  Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

  Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

  Komentari na članak: Na „Farmlandu“ nema nijedne od blizu 600 junica koje im je dala RS!

  1. Majmi

   Sad ce Zgonjo cim dodju pare iz Kine izmiriti sve obaveze. Vasiljevicu sta ostane njenu dosta za Majamija.

  2. Voćar

   Ponuditi Kinezima bud zašto.Kina uvijek traži kvalitetno mlijeko uz Evrope.

   • osiguranje

    Pa ko da kupi havarisanu farmu koja je kontaminirana svim poznatim i nepoznatim zaraznim i paratitskim bolestima goveda. Svi veterinari su otjerani sa farme uz dugovanja od 12-20 licnih dohodaka jer nisu htjeli da stavljaju svoj potpis na papire za uginula goveda koja nisu uginula vec su prodana, kako bi ista bila naplacena od osiguranja. Malo je dole jedna SIPA.

  3. Manjaca Nasa

   i ovi revizori s vremena na vrijeme nesto “ubodu”. Znaju ljudi da ce oni odgovarati jednog dana ako daju netacne podatke. A poslije ovih satrapa doci ce neko ko ce to od pocetka pretresti i prekontrolisati i rad revizora. Davanje netacnih podataka od strane sluzbenih lica je krivicno djelo, i to nasi revizori znaju. Ovom su i tako dani odbrojani