Capital.ba

MUP RS ulaže pola miliona u hangar za helikoptere

27.07.2018. / 14:14

BANJALUKA – Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) RS za pola miliona maraka adaptiraće jedan od svojih objekata u Zalužanima u koji će se biti smješteni radnici i flota Helikopterskog servisa Republike Srpske.

Procjenjeno je da će sanacija i adaptacija objekta u Zalužanima koštati 450.000 KM bez PDV-a i tender za izbor izvođača radova je raspisan juče, saznaje CAPITAL.

S PDV-om, novi smještaj za helikoptere i zaposlene u Helikopterskom servisu koštaće 526.500 KM.

Pored pripremnih i zemljanih radova, odabrani izvođač treba da izvede betonske i armiračke radove, montažno – bravarske radove, zidarske, izolaterske, limarske, fasaderske, bravarske i stolarske radove. Tu su i suhomontažni radovi, podopolagački, molerski i drugi radovi.

Osim ovih građevinsko – zanatskih radova, neophodno je uraditi elektroinstalaciju, vodovod i kanalizaciju, ugraditi sanitarnu opremu, kotlovnicu i grijanje. Biće urađeni i sistemi za grijanje i hlađenje, kao i protivpožarna zaštita.

Izvođač treba, između ostalog, da ima najmanje tri realizovana ugovora o izvođenju radova iste vrste, odnosno izgradnje, sanacije, rekonstrukcije objekata visokogradnje, čija ukupna vrijednost prelazi 450.000 KM.

Rok za dostavljanje ponuda je 15. avgust, a kriterij za dodjelu posla biće najniža cijena tehnički zadovoljavajuće ponude. Onaj ko bude odabran, imaće rok od 90 dana za završetak radova.

Ponuđač  je dužan dostaviti garanciju za ozbiljnost ponude u iznosu od jedan odsto vrijednosti ugovora, te bezuslovnu bankarsku garanciju za dobro izvršenje ugovora u iznosu od 10 odsto vrijednosti ugovora.

Direktor Helikopterskog servisa RS Boban Kusturić rekao je za CAPITAL da će ovim projektom biti obezbjeđen prostor za smještaj ljudstva, ali i svih helikoptera.

„To je veoma značajno i korisno. Lokacija u okviru kasarne Zalužani je idealna jer je letilište u pitanju, a pored toga nećemo imati više troškove iznajmljivanja prostora koji mjesečno iznose oko 3.000 KM“, istakao je Kusturić.

Novi helikopter još ne leti

Novi višenamjenski helikopter „augusta 119“, koji je plaćen 9,4 miliona KM, stigao je početkom juna iz SAD u Banjaluku i trebalo je da bude u funkciji do kraja tog mjeseca, o čemu je CAPITAL pisao. Kusturić kaže da će novi helikopter uskoro poletjeti.

„Prije dva dana smo dobili uvjerenje o registraciji i plovidbenosti od Direkcije za civilno vazduhoplovstvo BiH – BHDCA. Helikopter je plovidben, iduće sedmice dolaze instruktori iz Amerike da završimo praktični dio obuke pilota i čim to bude završeno biće prezentacija da se pokaže helikopter sa kompletnom opremom“, istakao je Kusturić.

Na pitanje zašto se kasni, istakao je da se ne kasni i da je helikopter došao u Banjaluku mjesec dana prije roka.

„Procedura registracije je trajala, nadali smo se da će biti prije, ali jednostavno nije moglo prije, trebalo je mnogo papira. I nama je u interesu da što prije letimo s njim, imamo mnogo zahtjeva a medicinske evakuacije“, naglasio je Kusturić.

Višenamjenski helikopter, kako je ranije naveo Kusturić, biće korišćen prije svega za medicinsku evakuaciju. Servis će imati mogućnost da radi složenije stvari, s dva pilota, a imaće i opremu za gašenje požara, zatim opremu za rad sa specijalnim jedinicama policije i dizalicu koju sada nemaju.

CAPITAL: Svjetlana Šurlan

Share Tweet Preporuči

  Tagovi:

  Povezane vijesti

  Komentari

  Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
  Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

  Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!