Capital.ba

MUP RS izuzeo obimnu dokumentaciju iz „Krajina osiguranja“

01.07.2016. / 10:18

BANJALUKA, Pripadnici Uprave kriminalističke policije Ministarstva unutrašnjih poslova RS završili su sinoć, nešto prije 21 čas, kontrolu zakonitosti rada „Krajina osiguranja“ Banjaluka iz kojeg su izuzeli obimnu dokumentaciju, saznaje poslovni portal CAPITAL.ba. policija 4

Pripadnici MUP-a juče su oko 15 časova ušli u prostorije „Krajina osiguranja“ i zajedno sa predstavnicima Agencije za osiguranje RS provjeravali nezakonitosti u poslovanju ovog osiguravajućeg društva za koje se sumnja da je počinio Upravni odbor na čelu sa novim suvlasnikom, Amerikancem indijskog porijekla, Naveen Aggarwalom.

Sada su na potezu Komisija za hartije od vrijednosti (KHOV) RS i Agencija za osiguranje RS.

Na pitanje CAPITAL-a da li su kontrolisali povezanost novih acionara Naveena Aggarwala i Gupte Neete u KHOV su rekli da „obavljaju različite vrste nadzora nad tržišnim učesnicima, ali da ne mogu davati preciznije informacije o samom predmetu nadzora do utvrđivanja konačnih činjenica“.

Ukoliko bude utvđreno da su njih dvoje djelovali zajedno pri kupovini akcija „Krajina osiguranja“ u KHOV su rekli da je zakonom propisano da će „Komisija kada utvrdi nepravilnosti ili nezakonitosti utvrditi postojanje obaveze na objavljivanje ponude za preuzimanje“.

Prema saznanjima CAPITAL-a inspektori su juče vršili provjere u vezi sa sudskim rješenjem koje je Aggarwal dobio da može naplatiti 5,8 miliona KM od ovog osiguranja. On je tužbu podnio samo sa jednim ciljem, da izvuče sav novac koji je uložio u kupovinu akcija društva.

Na brojne nezakonitosti u „Krajina osiguranju“ koje se dešavaju od kada su Naveen Aggarwal i Gupta Neete kupili emisiju akcija ovog društva za blizu sedam miliona KM, upozorili su i radnici ovog društva u dopisu koji su uputili predsjedniku i premijeru Republike Srpske Miloradu Dodiku i Željki Cvijanović, Okružnom tužilaštvu Banjaluka te Državnoj agenciji za istrage i zaštitu (SIPA), a u kojem traže da hitno preduzmu mjere kako bi spriječili dalje nezakonito poslovanje Aggarwala.

CAPITAL: S.V.

Share Tweet Preporuči

Tagovi:

Povezane vijesti

Komentari

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu info@capital.ba

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Komentari na članak: MUP RS izuzeo obimnu dokumentaciju iz „Krajina osiguranja“

 1. M.Dj.

  To je dokaz da nemamo ni državnu ni njene organe, nemamo nezavisno i nepristrasno sudstvo i tužilaštvo. Oni su ovlašteni za vršenje krivičnih djela. VST Savjet BiH ne radi svoj posao, ne smjenjuje sudije za grube povrede zakona i kriminal, koji je očigledan za svakog razumnog čovjeka i srednjeg obrazovanja.
  Potrebno je što prije izvršiti reformu pravosuđa, smijeniti sve sudije i tužioce i vršiti novi izbor sudija i tužioca, a kod novog izbora objaviti sve pritužbe protiv ranijih sudija i tužilca.
  Potrebno je ponovo izmijeniti Zakon o krivičnom postupku i vratiti prvo ošećenom da nastavi krivično gonjenje, jer do sada tužioci nisu dali opravdanje za ukidanje ovog prava, koje nije ukinuto građanima u okviru bivših republika SFRJ, pa to pravo ima i većina država članice EU.
  Potrebno je uvesti odgovornost države za sudije i tužioce, da osnov odgovornosti i reresa bude krajnja nepažnja a ne namjera, jer kada oni počinu krivično djelo nezakonitog rada i suđenja, tada se prave blesavi i nedorasli u logičnom rasuđivanju, sa intelegencijom djeteta drugog osnovne razreda škole, to je isto potrebno utvrditi i kao osnov krivične odgovornosti sudija i tužilaca. Dok se takva reforma hitno ne uspostavi, nema pravne države, pogotovo kod stava Ustavnog suda BiH da povreda domaćeg prava nije povreda ustavnih prava, što je apsurd koji niko normalan ne može razumijeti.Treba uvesti i odgovornost zazaloupotrebu i neprijavljivanje krivičnihj djela i za R. pravobranioca i njegove zamjnike, jer oni namju svog stava, pa zajedno sa ministrima prikrivaju izvršenje krivičnih djela i neposredno vrše opstrukciju u preduzimanju zakonitih mjera.
  Treba kao kod ništavih ugovora ukinuti rokove zastare i dati svakom pravo da može podnijeti žalbu i prijedlog za ponavnljne postupka, kada je povređen javni interes ili kada je učinjena šteta fizičkim licima koja prelazi 100.000,00 KM, jer Ustav RS garantuje jednaku zaštitu privatne i državne imovine.
  Potrebo je uvesti odgovornost direktora i osnovača svom svojom ličnom imovinom za grubo kršenja pravila privrednog poslovanja a radi ostvarenja privatnih i ličnih interesa odgovornih lica i osnivača, na način da se utvrdi imovinska korist koju su ostvarili grubom povredom zakona i tim sporovoma dati prioritet, odnosno propisati zakonom hitnost rješavanja.
  Nažalost mnogo toga treba, a niko ništa ne radi, niti su institucije sposobne da u ime države preduzmu mjere i otkolne natalu štetu, jer odgovorni su potpuno nesposobni.
  Potrebno je odmah provesti nove izbore i zabraniti svim do sada koji su bili na odgovarajućim političkim mejstima da budu izabrani za period od naredne četiri godine, pa ako su sposobni, neka se ponovo vrate u politiku u narednom periodu.
  Mnogo toga treba, ali za sada na političkoj sceni Republici Srpskoj nema takvih, ni u poziciji ni u opoziciji, jer se oni bave politikoim samo iz svog ličnog interesa a na štetu naroda.