Capital.ba

Montenegro Airlinesu još dva miliona evra državne pomoći

22.04.2018. / 9:45

PODGORICA, Nacionalnom avioprevozniku Montenegro Airlinesu (MA) iz državnog budžeta isplaćena je 13. aprila ove godine nova pomoć od dva miliona evra.

Podatak je dostupan u dokumentu Pregled plaćanja sa glavnog računa trezora za period od 4. do 18. aprila ove godine, objavljenog na sajtu Ministarstva finansija Crne Gore.

Iz Ministarstava finansija i pomorstva i saobraćaja Crne Gore, na čijem su čelu Darko Radunović i Osman Nurković, juče nisu odgovorili na pitanja “Vijesti” u koje je svrhe novac uplaćen Montenegro Airlinesu.

Rebalansom ovogodišnjeg budžeta Montenegro Airlinesu je namijenjeno četiri miliona evra po osnovu izmirenja obaveza prema dobavljačima i to Kontroli letenja Srbije i Crne Gore – SMATSA, iznos od dva miliona evra i isto toliko ostalim dobavljačima za namirenje zaostalog duga iz prethodnog perioda.

Evropska komisija navela je u novom izvještaju za Crnu Goru da zabrinjava kontinuirana podrška nacionalnoj aviokompaniji i ukazuje na potrebu za sveobuhvatnim restrukturiranjem tog preduzeća.

Nacionalna aviokompanija Montenegro Airlines se suočava sa velikim problemima održivosti, akumulirajući značajne finansijske dugove. Plan restrukturiranja od 2012. godine za aviokompaniju je samo djelimično implementiran, ali je dalja državna podrška odobrena da bi aviokompanija bila operativna”, navodi EK u novom izvještaju za Crnu Goru.

Upozoravaju i da je svijest o pravilima državne pomoći među davaocima slaba i da se to mora pojačati.

Zakonom o državnoj pomoći predviđeno je da kompanija koja jednom dobije državnu pomoć ne može da je dobija ponovo narednih 10 godina. Takođe, zakonski uslov da neko dobije državnu pomoć je saglasnost Komisije za državnu pomoć.

Ranija analiza Istraživačkog centra MANS-a i “Vijesti” pokazala je da Vlada od osnivanja MA izdvajala značajna sredstva za opstanak nacionalne aviokompanije i do kraja 2014. godine, po osnovu dokapitalizacija i davanja subvencija, uložila je 58,5 miliona evra, dok je zbog smanjenja akcijskog kapitala kompanije izgubila najmanje 14,3 miliona.

Vlada je prošle godine na prijedlog resornog Ministarstva saobraćaja i pomorstva, isplatila iz tekuće budžetske rezerve dug Montenegro Airlinesa prema Hipotekarnoj banci od 2,2 miliona evra, kako bi izbjeglo aktiviranje državne garancije.

Specijalno državno tužilaštvo formiralo predmet o državnoj pomoći MA, povodom navoda poslanika SDP-a Raška Konjevića da je pomoć dodijeljena nezakonito. MA je prošle godine još jednom dobio državnu pomoć, pa je ona ukupno iznosila 4,5 miliona evra. Oba puta je pomoć odobrilo Ministarstvo finansija, iako Komisija za dodjelu državne pomoći, koja je dio Ministarstva finansija, nije dala saglasnost.

Nacionalna aviokompanija završila je prošlu godinu sa minusom od 4.606.487 evra, čime je nagomilani gubitak dostigao 76.497.309 evra, pokazuju podaci iz izvještaja o poslovanju.

Gubitak državne kompanije, na čijem čelu su od početka prošle godine Nikola Vukićević (predsjednik borda) i Živko Banjević (izvršni direktor) smanjen je 2,5 puta u odnosu na 2016. kada je iznosio 11.473.590 evra.

MA ima i neraspoređenu dobit od 327.297 evra, kratkoročne obaveze i rezervisanja iznose 75,119,982, a dugoročne oko 13,9 miliona evra. Kapital kompanije je i dalje negativan (-40.279.522 evra).

Nacionalna aviokompanija je na crnoj listi Poreske uprave i državi je početkom godine dugovala 17.137.290 za poreze i doprinose na zarade. MA je na kraju prošle godine imao 394 zaposlena. Vlada je vlasnik oko 99,9 odsto akcija Montenegro Airlinesa.

Share Tweet Preporuči

  Tagovi:

  Povezane vijesti

  Komentari

  Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
  Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

  Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!