Capital.ba

Mogućnost poslovanja po tržišnim principima

22.02.2012. / 9:17

BANJALUKA, Robne rezerve Republike Srpske imaju status posebnog pravnog lica pod direktnom kontrolom Vlade Srpske, kao i mogućnost poslovanja po tržišnim principima, rekao je vršilac dužnosti ovog preduzeća Radovan Samardžija.

On je pojasnio da nekadašnja Republička direkcija za robne rezerve od novembra 2011. godine djeluje kao javno preduzeće Robne rezerve Republike Srpske, u stoodstotnom vlasništvu Republike.

“Izvori finansiranja Robnih rezervi, kao pravnog lica, organizovanog u formi jednočlanog akcionarskog društva u stoodstotnom vlasništvu Republike Srpske bili bi obezbijeđeni i kroz emisiju vlasničkih, ali i dužničkih hartija od vrijednosti od tog pravnog lica, kao emitenta”, rekao je Samardžija za “Fokus”.

Samardžija je napomenuo da bi emisija dužničkih hartija od vrijednosti od strane republičkih Robnih rezervi pozitivno uticala na razvoj finansijskog tržišta u Srpskoj.

“To bi uticalo na jačanje ukupnog tržišnog potencijala, a za kupovinu ovih hartija bile bi zainteresovane i druge finansijske institucije, banke, osiguravajuća društva, investiciono-razvojne banke i druge. S ovakvim načinom organizacije i poslovanja Robne rezerve daju podršku i pokazuju zainteresovanost za osivanje produktne berze Srpske”, naveo je Samardžija.

On je istakao da je Robnim rezervama najbitnije da obezbijede obrtni kapital, kako bi se time stvorili uslovi da se obezbijedi dovoljna količina robe, prevashodno žitarica. Samardžija je napomenuo da su Robne rezerve Srpske trenutno okrenute ka detaljnoj procjeni vlastitih objekata i imovine i svih vrsta zaliha s kojima raspolažu, kao i stepena potraživanja odnosno rizika naplativosti.

“S takvim bilansom odnosno realno prikazanim stanjem, po fer tržišnim vrijednostima imaćemo određenu vrijednost kapitala. Taj kapital, u suštini, naš je kapital koji čini ukupan broj akcija. To nam pruža mogućnost da nastupamo kao jedna institucija koja može dobiti kredit, izdati hartiju od vrijednosti i koja se može zadužiti i što je najbitnije može doći do obrtnog kapitala”, rekao je Samardžija.

On je naveo da Robne rezerve Republike Srpske trenutno raspolažu sa 115 000 litara ulja, 160 000 litara mlijeka, više od 200 000 konzervi mesnih narezaka, više od 150 000 konzervi pašteta, više od 300 tona konzervi graška, 60 tona šećera, 200 tona brašna, 5 500 tona pšenice i 3 800 tona merkantilnog kukuruza, 500 junica kao mesa rezervisanog u živoj stoci, više od 200 tona evrodizela.

Share Tweet Preporuči

  Tagovi:

  Povezane vijesti

  Komentari

  Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
  Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

  Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!