ENERGETIKArs.com Prvi poslovni portal u Republici Srpskoj - CAPITAL.BA

MMF: Slabosti u domaćim bankama, visoka stopa nekvalitetnih kredita

Objavljeno u FINANSIJE

mmfSARAJEVO, Izvršni odbor Međunarodnog monetarnog fonda /MMF/ ocijenio je da se bankarski sistem BiH čini uglavnom zdravim, a da su slabosti koncentrisane među bankama u domaćem vlasništvu, te pozvao vlasti da odmah krenu sa rješavanjem problema visoke stope nekvalitetnih kredita.

Izvršni direktori MMF-a naglasili su da je snažniji finansijski sektor od suštinske važnosti za održavanje makroekonomske stabilnosti i oživljavanje ekonomskog rasta u BiH.

U razmatranoj i usvojenoj Procjeni stabilnosti finansijskog sistema BiH, direktori MMF-a ističu važnost pravovremene, odlučne i dobro komunicirane strategije za postupanje sa slabim bankama, te potrebu razmatranja kredibilne i transparentne podrške za slučajeve sistemskih institucija.

Vlasti BiH pozvali su da odmah krenu u rješavanje problema u vezi sa visokom stopom nekvalitetnih kredita putem unapređenja postupaka za naplatu kolaterala, omogućavanja restrukturisanja dugovanja preduzeća i rješavanja problematičnih preduzeća, kao i usvajanja smjernica za vansudsko restrukturisanje dugova.

Direktori su pohvalili poboljšanja u nadzoru nad sektorima bankarstva i osiguranja, ali su konstatovali da i dalje postoje značajni nedostaci.

Oni podstiču vlasti BiH da poboljšaju saradnju između supervizora, donesu nove propise o bankarstvu kako bi se supervizorima dala veća ovlaštenja i uvela konsolidovana supervizija, kao i da preduzmu dalje mjere za jačanje korporativnog upravljanja i upravljanje rizicima.

Izvršni odbor direktora MMF-a preporučio je jačanje finansijske bezbjednosne mreže stvaranjem odgovarajućeg okvira i alata za rješavanje problematičnih banaka te podržao osnivanje fonda za finansijsku stabilnost sa ograničenom hitnom podrškom za likvidnost.

Direktori su naglasili da je dobro koordinisano planiranje za nepredviđene situacije, kako u zemlji tako i van granica zemlje, od suštinske važnosti za izgradnju efikasne finansijske bezbjednosne mreže.

Izvršni odbor MMF-a pozdravio je napredak koji je ostvaren u unapređenju okvira za borbu protiv pranja novca i finansiranja terorizma i pozvao vlasti da provedu svoj plan djelovanja usmjeren na prevladavanje preostalih nedostataka. Srna

Ključne riječi:  , , , ,

Komentari |


Komentari (0)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

(obavezno)

Pravila komentarisanja

Slobodno komentarišite, kritikujte i izrazite svoje mišljenje,

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu info@capital.ba

A- A A+