ENERGETIKArs.com Prvi poslovni portal u Republici Srpskoj - CAPITAL.BA

Mljekara „Pađeni“ – prepoznatljivi hercegovački brend

Objavljeno u Uspjesni bez politike

BILEĆA – Bračni par Radomirka i Nenad Vukoje prije 18 godina odlučio je da pokrene malu mljekaru „Pađeni“ u kojoj su radili samo njih dvoje. Iako je početak bio neizvjestan, velikim zalaganjem i vjerom u ono što rade Radomirka i Nenad uspjeli su da od svoje firme naprave jedan od najprepoznatljivijih brendova u BiH i regionu.

Mljekara „Pađeni“ osnovana je 1999. godine u Bileći i početni kapacitet je iznosio skromnih 130 litara na dan. Danas je to savremno opremljen pogon koji ima dnevni kapacitet prerade do 50.000 litara svježeg mlijeka, koje se otkupljuje od oko 950 kooperanata sa područja 16 opština Hercegovine, Romanije i Podrinja.

Njihovi proizvodi prodaju se u trgovinama širom BiH, izvoze u Crnu Goru, a u planu je i širenje na tržište Evropske unije.

Vlasnik Mljekare „Pađeni“ Nenad Vukoje kaže da su na samom početku samo on i supruga radili u ovoj mljekari, dok su danas izrasli u poslodavca koji zapošljava značajan broj radnika i ima veliki broj kooperanata.

„Danas zapošljavamo 120 radnika od kojih petnaestak posjeduje visoku stručnu spremu. Početak je, kao i svaki drugi, bio pun neizvjesnosti ogromne volje, želje i hrabrosti da se samo uspije opstati i prehraniti porodicu“, kazao je Vukoje.

Najprepoznatljiviji proizvodi Mljekare „Pađeni“ su tradicionalni proizvodi kao što su mladi kajmak, kajmak iz mješine, sir iz mješine, kao i torotan. U ovoj kmpaniji kažu da se svi proizvodi spremaju na tradicionalan način po receptima naroda koji žive na ovim prostorima.

U planu širenje i na tržište EU

Vukoje kaže da su njihovi proizvodi, kada su u pitanju strana tržišta, zasad prisutni samo u Crnoj Gori, ali ne planiraju na tome da stanu. Tržište EU i te kako je interesantno za ovu kompaniju.

„Naši proizvodi su trenutno prisutni na području Crne Gore, a planiramo izvoz širiti i prema EU i drugim zemljama, jer imamo već izvoznički broj, kada nam se ukaže prilika. Za izvoz je kompletan program atraktivan i on je plasiran u Crnoj Gori“, kaže Vukoje.

Mljekara „Pađeni“ je jedna od kompanija koja je u proteklom periodu unaprijedila svoje poslovanje uz podršku EBRD-a i EU kroz projekat “Podrška konkurentnosti malih i srednjih preduzeća u Bosni i Hercegovini (BiH-SME-CSF)”, a koji pomaže ovim preduzećima da uvedu potrebno unapređenje u proizvodnim linijama i svoje poslovanje usklade sa EU direktivama u području zaštite okoline, profesionalnog zdravlja i sigurnosti, te kvaliteta proizvoda i sigurnosti.

Vukoje kaže da u narednom periodu planiraju povećanje obima otkupa, prerade kao i prodaje za 23 odsto, zatim ulaganje u preradu, otkup i distribuciju još oko million KM, a za šta su već napravljeni poslovni planovi.

„Realizacijom pomenutih planova bićemo osposobljeni da možemo preraditi do 100.000 litara mlijeka“, kazao je Vukoje.

Preduzeće svake godine ima dobre poslovne rezultate iskazane po povećanju prometa, prerade, otkupa mlijeka, ulaganja u proizvodnju, otkupa i distribucije gotovih proizvoda.

U Mljekari „Pađeni“ posebno vode računa o zaposlenima, a mnogi od njih su dugogodišnji radnici ove bilećke kompanije.

“U firmi radim od njenog osnivanja, tačnije 18 godina. Prošla sam kroz sve njene razvojne faze. Na početku sam radila više poslova, a sada radim kao šef proizvodnje. Zadovoljna sam uslovima kao i napredovanjem na poslu, radnim uslovima i ličnim primanjima”, kaže radnica Vesna Bošković.

Poslovni portal CAPITAL.ba će u narednom periodu objaviti niz priča o kompanijama u BiH koje su uspjele na domaćem ili stranom tržištu bez političkih veza ili dobijanjem unosnih poslova od države i vlasti.  Pozitivnim primjerima poslovanje želimo ohrabriti i podstaknuti mlade i inovativne ljude da se počnu baviti privatnim preduzetništvom, te pokazati da je moguće biti uspješan bez politike i javnih budžeta. Projekat “Svijetla strana BiH” se realizuju uz pomoć granta ambasade SAD u BiH. 

Ključne riječi:  , , , , ,

Komentari |


Komentari (0)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

(obavezno)

Pravila komentarisanja

Slobodno komentarišite, kritikujte i izrazite svoje mišljenje,

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu info@capital.ba

A- A A+