Capital.ba

Mitrović: Dodatne obaveze za proizvođače duvana

09.07.2012. / 16:07

BANJALUKA, Predsjednik Udruženja proizvođača duvana Republike Srpske Marko Mitrović smatra da novi zakon o duvanu nije loš, ali je imao primjedbu da se samo proizvođačima stavljaju dodatne obaveze, dok pri tome oni ne dobijaju ništa novo.

Mitrović je istakao da proizvođači dobijaju samo deklarativna obećanja, kao što su da će domaće fabrike duvana otkupiti domaći duvan, ali da to nigdje nije navedeno u nekom pravilniku.

On je dodao da uporedo sa zakonom o duvanu mora biti donesen i zakon o akcizama, kako bi se kategorije A, B i C odvajale različitiim akcizama i na taj način zaštitila domaća proizvodnja, jer je bez njega Zakon o duvanu „mrtvo slovo na papiru“.

Predstavnik duvanara iz Udruženja poljoprivrednika „Posavina“ Zoran Božanović rekao je da te kategorije određuju koliko mora biti domaćeg duvana ugrađeno u cigarete i da se ograniči uvoz.

„Nama bi odgovaralo da bude otkupljen domaći duvan, za koji mi garantujemo da je aromatičniji i zdraviji od duvana iz uvoza“, naglasio je Božanović.

On je dodao da proizvođače najviše interesuju podsticaji, odnosno da budu približni premijama u okruženju, kao što je u FBiH, Hrvatskoj i Srbiji gdje se na osnovnu cijenu, koja iznosi 2,40 KM, dodaje stimulacija od oko jedan evro.

Božanović je naveo da poljoprivrednici u Srpskoj imaju oko 0,30 KM premije, te naglasio da je 90 odsto duvana, koji se obrađuje u Federaciji, proizveden u Srpskoj.

Novim zakonom o duvanu, koji će se u formi prijedloga naći sutra pred poslanicima u parlamentu Srpske, uređuju se uslovi i način proizvodnje i obrade duvana i duvanskih proizvoda, uslovi i način proizvodnje, razvrstavanja, obilježavanja maksimalno dozvoljene količine katrana, nikotina i ugljen-monoksida u cigaretama, te vođenja registara i evidencija, kao i druga pitanja od značaja za duvan.

S obzirom na to da se svjetsko tržište globalizuje i usložnjava, proizvodnja duvana trebalo bi da bude uređena u skladu sa propisima EU da bi domaći proizvođači i prerađivači bili konkurentni na svjetskom tržištu.

Prema Prijedlogu novog zakona, proizvodnju sirovog duvana u listu može da obavlja privredno društvo, poljoprivredna zadruga, preduzetnik ili fizičko lice koje je upisano u Registar poslovnih subjekata, odnosno u registar za obavljanje preduzetničke djelatnosti ili u registar poljoprivrednih gazdinstava i koji ima zaključene ugovore sa obrađivačima duvana.

Prijedlog zakona predviđa da cigarete u prometu na teritoriji Republike Srpske ne mogu da sadrže više od po deset miligrama katrana i ugljen-monoksida i jedan miligram nikotina po cigareti.

Kazne za nepoštovanje ovog zakona za privredno društvo ili preduzetnika iznose od 2.000 do 45.000 KM, za odgovorno lice u pravnom licu od 500 KM do 5.000 KM i za fizičko lice 200 KM do 1.000 KM.  Srna

Share Tweet Preporuči

Tagovi:

Povezane vijesti

Komentari

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu info@capital.ba

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!