Capital.ba

Misirača: Povećati naknadu za podsticanje proizvodnje energije iz OIE

10.12.2016. / 10:30

SARAJEVO,  Do kraja godine očekuje se da Federalna vlada donese odluku kojom se trebaju utvrditi jedinični iznosi naknade za podsticanje proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora i efikasne kogeneracije za 2017. godinu.

Naknadu plaćaju svi krajnji kupci električne energije u FBiH i iskazana je kao posebna stavka na računu za električnu energiju.

Operator za OlEiEK (obnovljive izvore energije i efikasnu kogeneraciju) pruža tehničku asistenciju Federalnom ministarstvu energije, rudarstva i industrije (FMERI) koja prethodi pripremi prijedloga Odluke o visini jedinične naknade za podsticanje, a koju usvaja Vlada Federacije Bosne i Hercegovine.

–  Kao i u svim ostalim državama Evrope i svijeta, sav teret povećanja učešća energije iz OIE u ukupnoj energetskoj potrošnji i u našoj državi, snose krajnji potrošači energije. Za finansiranje sistema podsticanja proizvodnje električne energije iz OIE, u Federaciji BiH, prosječno četveročlano domaćinstvo (koje troši 300 kWh mjesečno) za sada izdvaja 0,30 feninga. Ovo je posljedica primjene najniže naknade za podsticanje proizvodnje energije iz OIE, ne samo u regionu nego i u Evropi koja iznosi 0,001 KM/kWh – izjavio je Feni v.d. direktor Operatora za OlEiEK Boriša Misirača.

Radi uporedbe naknade za podsticanje u Republici Srpskoj, državama regiona i Evrope iznose:

  1. Srpska                   –                          0,0025 KM/kWh

Hrvatska              0,035 kn/kWh             0,0085 KM/kWh

Srbija                  0,093 din/kWh            0,0015 KM/kWh

Crna Gora            0,00129 €/kWh           0,0026 KM/kWh

Njemačka            0,062 €/kWh               0,1209 KM/kWh

Na osnovu navedenih podataka Misirača smatra realnim da se naknada za podsticanje proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora treba povećati na isti nivo kao što je u Republici Srpskoj, što iznosi 0,0025 KM/kWh.

–  Ako se potroši 300 kWh struje za svaki kilovat domaćinstvo trenutno uplaćuje 0,001 KM kao posticaj iz obnovljivih izvora energije. To u konačnici zavisi od potrošnje domaćinstva. U slučaju da se naknada udvostruči bila bi razlika 30 feninga u odnosu na ono što se sada plaća – kazao je Misirača.

Budući da se od Bosne i Hercegovine očekuje da ispoštuje obaveze koje preuzima na putu usaglašavanja zakonodavstva s EU Acquisem Misirača naglašava da je jedna od tih obaveza „ostvarenje ciljeva o učešću energije iz OIE u ukupnoj energetskoj potrošnji“, koja je  proistekla  iz potpisanog Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, te Ugovora o uspostavi Energetske zajednice jugoistočne Evrope.

– Bosna i Hercegovina je prihvatila cilj o dostizanju 40 posto udjela OIE u ukupnoj energetskoj potrošnji – dodao je Misirača u izjavi za Fenu.

 

Share Tweet Preporuči

Tagovi:

Povezane vijesti

Komentari

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu info@capital.ba

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!