Capital.ba

Ministarstvo za evropske integracije RS: 2,5 miliona za diplomatsku strategiju RS

14.04.2019. / 10:04:56h

BANJALUKA – Ministarstvo za evropske integracije i međunarodnu saradnju Republike Srpske poručilo je da se 2,5 miliona KM isplaćena nepoznatim licima u inostranstvu odnosi na ugovore zaključene sa konsultantskim i advokatskim firmama te da to predstavljaja nastavak saradnje koju nekoliko godina realizuje Vlada radi formiranja pravne, ekonomske i diplomatske strategije Republike Srpske.

Prema navodima iz resornog ministarstva, ugovori zaključeni sa konsultantskim i advokatskim firmama iz inostranstva nose oznaku tajnosti u skladu sa odredbama Zakona o zaštiti tajnih podataka, dok izvještaje o provedenim aktivnostima i efektima rada angažovanih firmi iz inostranstva razmatra Vlada, te na osnovu rezultata odlučuje o njihovom daljem angažovanju.

Iz Ministarstva napominju da su ugovorene usluge realizovane putem različitih aktivnosti pri čemu je jedna od ključnih usluga pravno savjetovanje i odnosi na sve aktivnosti koje uključuju međunarodnu zajednicu, prvenstveno djelovanje i ulogu visokih predstavnika u BiH.

– Tu, između ostalog, spada i pomoć pri formulisanju stavova i pravnih mišljenja koje Vlada Republike Srpske upućuje međunarodnim organizacijama o navedenom pitanju – objasnili su u Ministarstvu, te naglasili da sve aktivnosti provode u skladu sa zakonom i propisanim procedurama.

Јedna od aktivnosti, koja se nekoliko godina realizuje u kontinuitetu, je izrada i upućivanje šestomjesečnih izvještaja Republike Srpske Savjetu bezbjednosti UN, te da oni svaki put kad visoki predstavnik u BiH podnosi svoje izvještaje budu dostupni javnosti na engleskom i srpskom jeziku na internet stranice Vlade Republike Srpske.

Iz Ministarstva napominju da te izvještaje i usvaja Vlada, a ne Ministarstvo.

Dalje se navodi i da su konsultantske firme ostvarile brojne kontakte sa institucijama stranih zemalja, međunarodnim organizacijama, poslovnim zajednicama i privrednim komorama, univerzitetima, nevladinim sektorom, diplomatskim misijama i slično.

– Na ovaj način su konsultantske kuće omogućile dodatne vidove komunikacije institucijama Republike Srpske sa ovim subjektima u inostranstvu, te tako pomogle da se pojasne aktivnosti i pojave koje prate postratni demokratski razvoj BiH – pojasnili su u Ministarstvu.

Dodali su da su svojevremeno dostavili podatke o angažovanim konsultantskim kućama Odboru za evropske integracije i regionalnu saradnju Narodne skupštine Republike Srpske u kome su bili i članovi opozicije koji nisu imali nikakvih primjedbi.

Podsjećamo, portal CAPITAL objavio je da je Vlada Republike Srpske je preko Ministarstva za evropske integracije i međunarodnu saradnju tokom prošle godine isplatila 2,5 miliona maraka licima u inostranstvu čiji se identitet krije.

Glavna služba za reviziju javnog sektora RS navela je u Izvještaju o provedenoj finansijskoj reviziji Ministarstva za ekonomske odnose i regionalnu saradnju za 2018. godinu, sadašnjeg Ministarstva za evropske integracije i međunarodnu saradnju, da su u tom resoru 2.575.234 KM potrošena na „ostale stručne usluge“ nastale su po osnovu dva ugovora sa pravnim licima u inostranstvu, kojima je na osnovu Zakona o zaštiti tajnih podataka utvrđen stepen tajnosti.

Vlada RS platila 2,5 miliona za tajne „stručne usluge“

CAPITAL: S. Š.

Share Tweet Preporuči

Tagovi:

Povezane vijesti

Komentari

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu info@capital.ba

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!